• Informacje na temat:

    winogrona liście

Przepisy na temat: winogrona liście
  • Tolma - gołąbki z liści winogron z mięsnym farszem

    Sposób przygotowania Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki. Następnie posiekaj natkę pietruszki i wraz z cebulą i estragonem dodaj do mięsa. Ryż zalej połową szklanki zimnej wody i gotuj przez 6 minut. Ugotowany ryż wymieszaj z farszem mięsnym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Młode liście winogron umyj pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem. Pozostaw na 30 minut (liście konserwowe wystarczy...

  • Przepis wart wypróbowania: "Sarma – faszerowane liście winogron"

  • Sardynki  w liściach winogron

    .... Częścią sosu skrop sardynki. Zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru. Umyte liście winogron włóż do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. Wyjmij, osusz i ostudź. Sardynki zawiń w liście i polej resztą sosu. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i ustaw funkcję grillowania (lub przygotuj grill ogrodowy). Ułóż ryby na natłuszczonej blasze i grilluj po 5 minut z każdej strony lub do czasu, aż liście zaczną...

  • Laur szlachetny inaczej wawrzyn,potoczna nazwa to liście laurowe lub bobkowe.Na zdjeciu sa liscie laurowe,ktore uprawiam.Jest to cześc mojego ogródka ziolowego.

  • Liście z winogron po grecku

    ...cebulki, - 4 marynowane czerwona peperoni Przygotowanie: Oliwki osączyć. Liście winogron opłukać, osuszyć, posmarować oliwą z oliwek. Zielone oliwki pokroić w plasterki. 4 czarne oliwki wypestkować(...) liście zrolować. Podawać z oliwkami, zieloną cebulką i peperoni. Do tego doskonale pasuje pita. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1090 kJ/260 kcal Wszystko o Grecji!

  • Pyszna surówka do obiadu.

  • Święta w wersji light

    ...z pieczarek nie odparuje. Kiełbasę krakowską podsuszaną light w plastrach pokrój w kostkę, a winogrona w połówki. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku, skrop oliwą z oliwek oraz posyp migdałami(...) w plasterki, następnie skrop sokiem z cytryny. Liście szpinaku porwij na kawałki, a suszone pomidory posiekaj w paseczki. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzuć do misy i wymieszaj...

  • Szybkie i bardzo smaczne gołąbki nie wymagają zawijania w kapuściane liście.

  • Pyszne sałatki ziemniaczane!

    Berlińska z winogronami Składniki: 80 dag ziemniaków 1 cebula 150 ml bulionu warzywnego 5 łyżek białego octu winnego 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju 5 dag włoskich orzechów po 5 dag(...), pokrój na połówki. Jeszcze ciepłe zalej przygotowaną marynatą. Odstaw na godzinę. 3. Orzechy zrumień na patelni bez tłuszczu, posiekaj. Winogrona oderwij od gałązek, pokrój na połówki. Natkę opłucz...

  • Chciałabym Wam napisać dzisiaj coś niecoś o jarmużu – odmianie kapusty, którą możemy aktualnie dostać w sklepach. Oprócz tego, że wyjątkowo efektownie i dekoracyjnie prezentuje się na talerzu, to jest też niezwykle zdrowa.

Artykuły na temat: winogrona liście
  • Dolmades

    Przygotowanie: Liście opłucz i poodcinaj ogonki. Zagotuj litr wody i dodaj łyżkę soli. Kiedy woda zacznie się gotować, blanszuj liście, aż zmienią kolor i staną się miękkie. Zanurz je w zimnej wodzie na kilka sekund i odłóż na talerz. Ryż ugotuj według przepisu. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oliwie na złoto. Dodaj łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Połącz wszystkie składniki...

  • Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawiono przede wszystkim w celu wytwarzania wina. Jednak dzisiaj mają one szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w farmakologii. Fot.123rf/picsel Pracują wewnątrz, działają na zewnątrz Winogrona to owoce doskonale wpisujące się w jadłospis każdej diety. Zawierają wiele właściwości odżywczych, przede wszystkim te, które eliminują komórki rakowe....

  • Owoce i soki Na deser jedz truskawki, kiwi, porzeczki, jabłka, wiśnie, czereśnie, maliny, czerwone winogrona. Pij napar z dzikiej róży i sok z pomarańczy. Do lodów dodawaj otartą skórkę z cytryny (tylko dobrze ją wyszoruj!).

  • W sklepach są dostępne niemal przez cały rok, jednak to właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Zobacz, co warto wiedzieć o winogronach, zanim zaczniesz je jeść. Poszukując zdrowej alternatywy dla słodyczy, wiele osób sięga po winogrona. Czy aby na pewno jest to słuszna decyzja? W jaki sposób te niepozorne owoce mogą wpływać na nasz organizm? Oto cztery zaskakujące fakty na temat winogron, które sprawią, że będziesz postrzegać je zupełnie inaczej. 1. Winogrona – przyjaciel serca Naukowcom...

  • Herbata, która leczy

    Zielona herbata uchodzi za najzdrowszą spośród herbat. Nie jest poddawana fermentacji, dzięki temu jej liście zachowują naturalny kolor. Napar z jej liści wspomaga odchudzanie, zwiększa koncentrację, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność.

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...

  • Chusteczki do demakijażu

    Staranny demakijaż to najważniejszy punkt na liście codziennych zabiegów kosmetycznych każdej kobiety. Dzięki najnowszej propozycji firmy Harper Hygienics oczyszczanie twarzy jest szybkie i wyjątkowo wygodne - chusteczki Cleanic z formułą GrapeVit dokładnie usuwają nawet wodoodporny makijaż, pozostawiając skórę odświeżoną i promienną. Chusteczki jednak nie tylko oczyszczają cerę, ale dzięki...

  • Dla niektórych szpinak jest koszmarem dzieciństwa, dla innych miłym wspomnieniem bajki o Popeye'u, który jadł szpinak prosto z puszki, dzięki czemu zyskiwał ogromną siłę. Czy szpinak jest rzeczywiście tak zdrowy, że wszyscy powinni go jeść? Wręcz przeciwnie! Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku....

  • Po niej będziesz lżejsza

    Przygotowanie Kapustę umyć, usunąć nieładne wierzchnie liście, bardzo drobno poszatkować.  Zmieszać ocet, oliwę, sok z cytryny, dodać sól, cukier i pieprz, dobrze wymieszać.  Kapustę włożyć do(...)).  Winogrona umyć, oderwać z łodyżek, przekroić na pół. Ser pokroić w dekoracyjne trójkąty. Wymieszać z kapustą. Udekorować listkami melisy. Zobacz także:

  • Rozróżniamy cztery smaki – słodki, ostry, kwaśny i słony. Z ich połączenia powstają tysiące odcieni, które sprawiają, że jedzenie nas zachwyca lub, przeciwnie, odrzuca. Jak łączymy smaki i czy warto wyjść poza tradycyjne połączenia? Fot. 123RF/Picsel Smaki najczęściej łączymy na zasadzie podobieństw, kojarząc je w kompozycje słodkie, pikantne, słone bądź kwaśne. Takie potrawy są klasyczne w smaku, ponadczasowe, ale jednocześnie przewidywalne. Przygoda kulinarna zaczyna się, gdy wyjdziemy poza...