• Informacje na temat:

    wino ze śliwek węgierek bez drozdzy

Przepisy na temat: wino ze śliwek węgierek bez drozdzy
Artykuły na temat: wino ze śliwek węgierek bez drozdzy
  • Goście, goście!

    ...której nalej wody. Piecz sernik w kąpieli wodnej w temp. 150°C ok. 1 godz. i 25 minut. Nie wyjmuj wcześniej! Konfitura ze śliwek: 300 g śliwek węgierek (mrożonych), 50 g octu winnego, 150 g cukru(...): 400 g rostbefu bez kości, 1 główka czosnku, 200 ml wytrawnego czerwonego wina, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, łyżeczka ziaren jałowca, kilka ziaren ziela angielskiego, świeży liść laurowy...

  • Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez...

  • Latem mamy dostęp do dużej ilości świeżych owoców, z których bez większego problemu możemy przygotować domowe wino. Gwarantujemy, że będzie pyszne. Fot. 123RF/Picsel Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Warto pamiętać o tym, że własnoręcznie zrobiony trunek, może smakować równie dobrze, co te zakupione w sklepach. Jak zrobić domowe wino? Aby przygotować domowe wino, warto zaopatrzyć się w...

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Nie każdy z nas musi być masterchefem, żeby czarować w swojej kuchni. Czasem wystarczy przewaga kreatywności i pomysłowości nad wiedzą i umiejętnościami. Warto mieć w pamięci znane przysłowie: praktyka czyni mistrza i odważniej eksperymentować ze smakiem. Karnawał, a także wszelkie inne spotkania ze znajomymi, to świetna ku temu okazja. Umawiamy się z bliskimi na wieczór, kupujemy dobre wino i bezradnie stajemy przed lodówką przeczesując wzrokiem jej półki. Przyjrzyjmy się kilku przepisom...

  • Wino, podobnie jak cała kuchnia francuska, jest mocno zakorzenione w kulturze Francji. Trafiło do niej prawdopodobnie już w VI w. p. n. e. dzięki Grekom, którzy przybywając na tereny dzisiejszej Marsylii, stwierdzili, że skoro rosną tam oliwki i figi, to jest to także doskonałe miejsce na uprawę winnej latorośli. Fot. 123RF/Picsel Nie mylili się. Przez przypadek doprowadzili do narodzin tradycji produkcji win, które dziś są chlubą Francji. Winiarstwu pomógł także Kościół, który wyróżnił wino...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...