• Informacje na temat:

    wino z ryzu z winogronem

Przepisy na temat: wino z ryzu z winogronem
  • Sery holenderskie – sprawdź, do czego pasują

    ...posiłek. - Zanim jednak przystąpimy do przygotowywania potraw z serów typu holenderskiego, warto wiedzieć, czym się charakteryzują. Należą one do typu serów półtwardych lub twardych. Ich miąższ jest(...): krótko oraz długo dojrzewające. Te pierwsze charakteryzują się lekko orzechowym lub kwaskowatym smakiem, natomiast drugie są lekko pikantne. Tak szeroki przekrój daje nam tym samym równie szerokie pole do...

  • Domowe najlepsze!

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...garnka pomidory z puszki, wlej wino oraz wodę i doprowadź całość do lekkiego wrzenia. Gotuj przez 5 minut, regularnie mieszając. Włóż do sosu obsmażone klopsiki i doprowadź całość z powrotem do lekkiego(...) i drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny 1 mały ananas lub 1/2 dużego (ok. 500 g) 1/2 ogórka sałatkowego 100 g bezpestkowych czerwonych winogron duża garść świeżej kolendry, grubo...

  • Pyszne domowe :)

  • Kuchnia bułgarska

    ...kawałki, następnie dodajemy do mięsa. Potem wrzucamy kolejno: przecier pomidorowy, płaską łyżeczkę sproszkowanej papryki, kilka ziarenek pieprzu, liście bobkowe, wino. Dusimy na słabym ogniu. A potem(...) odmian i gatunków wina, spośród nich wymienić można kilka podstawowych. Wina czerwone, to przede wszystkim Cabernet Sauvignon - bardzo popularne i szeroko w Bułgarii dostępne wino wytrawne o nasyconej...

  • Wino z ryżu (To nie to samo co sake)

  • Z garnków świata - Grecja

    Nasłynniejsze greckie dania to: Dolmadhes - warzywa z ryżem, zawinięte w liście winogron; Ellinikos kafes - kawa po grecku; Gyros - mięso przygotowane na specjalnym palenisku, opiekane dookoła(...) z jogurtem i doprawiamy do smaku. Dolmadhes Składniki: 50 świeżych liści winorośli; 400 g ryżu; 100 ml oleju; 2 cebule; pęczek cebulki dymki; łyżka mięty; 2 łyżki siekanego koperku; 2 łyżki zielonej...

  • najlepsze domowe :)

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ..., wiele dań zawiera w swoim składzie liście winogron. Przyrządzane są na podobieństwo polskich gołąbków, czyli faszerowane miedzy innymi ryżem i mięsem. Wykorzystywane są również jako "kołderka" dla(...). Warto także skusić się na doskonałe libańskie wina. Najbardziej znanym gatunkiem jest ksara - wino ciężkie, ale za to bardzo aromatyczne. W kuchni libańskiej dominują proste, znane od wieków składniki...

  • Domowej roboty winko

Artykuły na temat: wino z ryzu z winogronem
  • Chudnij z Adele

    Gwiazda zrzuciła 15 kg na nowej, rewolucyjnej diecie. Głodówka i wyrzeczenia? Nie! Czerwone wino i czekolada to jedne z zalecanych produktów!

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Produkty, które wydają się być zdrowe...

    ...pokryły się jednak z tymi wybranymi przez respondentów. Okazało się, bowiem, że: sushi, humus i wino są zdrowsze niż się wszystkim wydawało. Sushi głównie składa się z ryżu oraz ryb. Ryż jest źródłem(...) ilości żelaza, magnezu, siarki, cynku, witaminy C, witaminy B6, kwasu foliowego oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Wino składa się głównie z wody, etanolu oraz fosforu, żelaza, śladowych ilości cynku...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu używać...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    Sarma - faszerowane liście winogron Składniki na 40-50 sztuk: 40-50 marynowanych liści winogron, 1 szklanka ryżu, 20 dag mielonego mięsa wołowego, 1 duża cebula, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego(...). Liście winogron wyjmij z solanki. Włóż do miski i zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilkanaście minut. Czynność powtórz kilkakrotnie. Cebulę drobno posiekaj. Ryż wypłucz, za każdym razem zmieniając wodę. Na...

  • Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Chyba wszyscy Polacy znają tę maksymę, choć nie każdy jest przekonany do taniego wina. Tymczasem tanie wino, to zrobione własnoręcznie, może być wspaniałym trunkiem. Wino można z powodzeniem stworzyć samodzielnie w domu / fot. 123rf.com Wino domowej roboty nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przyda się trochę "sprzętu" (zobacz poniżej), ale oprócz niego same składniki są naprawdę niedrogie. Jednej rzeczy jednak trzeba mieć bardzo dużo -...

  • Niezwykłe winnice Europy

    Najlepsze współczesne winnice na świecie znajdują się w Europie, głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Okazuje się jednak, że tłoczenie soku winogronowego ma swoje korzenie w Chinach.

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie odcedza się skórki...

  • Smartfood - jedzenie, które wydłuża życie

    ...ziemniaki, kapary, wiśnie, czekolada, kurkuma, truskawki, owoce leśne, bakłażany, jabłka, ciemne śliwki, chili i ostra papryka, radicchio, winogrona, zielona i czarna herbata. Druga grupa produktów to(...) resweratrolowi - substancji, która zawierają jajka i wino, to czemu ich nie stosować. Nie ma sensu eksperymentować na własnym organizmie - skoro wiemy, że te produkty działają. Dlaczego tak ważny...

  • Wino, podobnie jak cała kuchnia francuska, jest mocno zakorzenione w kulturze Francji. Trafiło do niej prawdopodobnie już w VI w. p. n. e. dzięki Grekom, którzy przybywając na tereny dzisiejszej Marsylii, stwierdzili, że skoro rosną tam oliwki i figi, to jest to także doskonałe miejsce na uprawę winnej latorośli. Fot. 123RF/Picsel Nie mylili się. Przez przypadek doprowadzili do narodzin tradycji produkcji win, które dziś są chlubą Francji. Winiarstwu pomógł także Kościół, który wyróżnił wino...