• Informacje na temat:

    wino z róży

Przepisy na temat: wino z róży
  • Nalewki lecznicze

    Z cebuli, czosnku, dzikiej róży czy jarzębiny nasze babcie robiły różne medykamenty. Starsze pokolenia pamiętają ukryte w głębi kredensu karafki, w których trzymano tajemne trunki, będące - według ich "producentów" - panaceum na wszystkie dolegliwości ciała i ducha.

  • Smak i zapach niepowtarzalne:)

  • Zaskocz gości... gołym ciastem

    ...wanilii oraz 3 łyżki cukru pudru. Konfiturę przyrządza się z: 200 g malin, 100 g płatków róży w cukrze, 20 g cukru oraz 4 g pektyny, natomiast do nasączenia potrzebny będzie: sok z limonki, 3 łyżki cukru(...) wrzucamy maliny i wsypujemy cukier. Podgrzewamy je, aż owoce zaczną się rozpadać. Następnie dodajemy płatki róży oraz pektynę i gotujemy około 5 minut. Należy jeszcze wymieszać wszystkie składniki...

  • Wczoraj pierwszy raz zrobiłam konfiturę z róży. Mąż ucierał w makutrze :) Wyszła słodziutka, ale nie za słodka, do tego cudownie pachnie i pięknie się prezentuje pod względem kolorystycznym. Sto razy lepsza od tych sklepowych cudów.

  • Przez żołądek do serca, czyli pomysły na walentynkowe pyszności

    ...w chłodne miejsce Poncz różany  Składniki: 3 kwiaty róży 250 g truskawek 1/2 melona 0,5  l. białego wina 2 łyżki cukru 50 ml likieru różanego  Różowe wino musujące(...). Natłuścić gofrownicę i kolejno piec gofry. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wino zmieszać z sokiem z cytryny i 50 g cukru. Żelatynę odcisnąć i roztopić na słabym ogniu. Stopniowo wlewać wino, cały...

  • Wspaniały, orzeźwiający drink z "szampana"

  • Nalewki z jesiennych owoców

    Z dzikiej róży Składniki: Pół kg owoców dzikiej róży, litr wódki lub białego wytrawnego wina, 5 dkg cukru. Przygotowanie: owoce rozdrobnij np. za pomocą drewnianego tłuczka do ziemniaków, przełóż do szklanego słoja, dodaj cukier i zalej alkoholem. Odstaw w ciepłe miejsce. Po tygodniu przesącz płyn przez gazę. Jednorazowo pij jeden kieliszek. Ma duże ilości witaminy C, działa wzmacniająco...

  • Smaczny grzaniec na chłodny wieczór

  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    ...kieliszek spirytusu 5 łyżek marmolady  2-3 łyżki konfitury z róży  8 łyżek cukru pudru 1/2 kg smalcu i litr oleju Przygotowanie: Mąkę przesiać. Stopić i przestudzić masło. Sporządzić(...), szczyptę cukru i szczyptę soli. Dodać masło, miód i wino, wyrobić na gęste lejące ciasto, odstawić na 1 godzinę. Żółtka, białe wino i 50 g cukru ubijaj w metalowej misce umieszczonej nad naczyniem...

  • Grzaniec z czerwonego wina, rozgrzewa w chłodne wieczory.

Artykuły na temat: wino z róży
  • Szampańska pielęgnacja z marką COSCODI

    Wino musujące pozbawione kalorii i skutków ubocznych… czy to możliwe? Tak! Z koreańską marką Coscodi i jej szampańskimi maseczkami do twarzy na bazie ekstraktu z winogron. Do wyboru mamy silnie nawilżającą wersję wzbogaconą o wąktorkę azjatycką lub rozświetlającą wersję z wodą z róży stulistnej. Dzięki zastosowaniu w maseczce płachty z tkaniny cupra skóra intensywniej wchłania zawarte w niej...

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Jesień skarbnicą leczniczych roślin

    Bogate w witaminę C owoce dzikiej róży, owoce jałowca pospolitego pomocne w procesie trawiennym to niektóre z dzikich roślin, których czas zbioru przypada jesienią, a nawet zimą! A wydawać by się mogło, że tylko wiosna i lato obfitują w rośliny o leczniczych właściwościach.

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Bułgaria. W krainie róż i złotego piasku

    Olejek różany, piękne plaże i wino w dobrej cenie. Do dawnych skojarzeń warto dołączyć wyjątkowe zabytki, rzemiosło i pyszną kuchnię. Bułgaria, chętnie odwiedzana przez Polaków oferuje mnóstwo atrakcji.

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...

  • Boski napój

    ...​Zakup znakomitego markowego wina może nas nieźle "kopnąć" po kieszeni. Czy dlatego właśnie nie warto wypróbować sprawdzonych, domowych receptur? Tym bardziej, że wino posiada także inne zalety, które sławili już nie tylko poeci i uczeni, ale lekarze i znawcy ludzkich dusz.

  • Wino, podobnie jak cała kuchnia francuska, jest mocno zakorzenione w kulturze Francji. Trafiło do niej prawdopodobnie już w VI w. p. n. e. dzięki Grekom, którzy przybywając na tereny dzisiejszej Marsylii, stwierdzili, że skoro rosną tam oliwki i figi, to jest to także doskonałe miejsce na uprawę winnej latorośli. Fot. 123RF/Picsel Nie mylili się. Przez przypadek doprowadzili do narodzin tradycji produkcji win, które dziś są chlubą Francji. Winiarstwu pomógł także Kościół, który wyróżnił wino...

  • Pierścionek z zielonym oczkiem

    Mama twierdziła, że po ciotce Róży można się spodziewać tylko najgorszych rzeczy. Ale myliła się, i to bardzo...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...