• Informacje na temat:

    wino z różnych kompotów

Przepisy na temat: wino z różnych kompotów
  • Aromatyczne przyprawy na Boże Narodzenie

    W czasie przygotowywania potraw na Wigilijną Kolację i Święta sięgamy do różnych tradycyjnych przypraw, nie zdając sobie sprawy, że są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a wiele z nich ma wręcz właściwości lecznicze.

  • W sezonie zbieram grzyby leśne, podsmażam je i mrożę na zimę. A to moja wariacja na temat zupy grzybowej zimą.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...pokrojony. Z czego było to nadzienie? - Z wątroby, mięsa, różnych podrobów podsmażonych. Bułka, dużo zielonej pietruchy. Pieczone prosię Sprawione prosię umyć i osuszyć. Natrzeć majerankiem, solą...

  • Proste,łatwe i przyjemne. Frajda robienia różnych z jajek z dzieciakami, bezcenne:)

  • Babeczki z owocami - Maciej Kuroń

    Do nasączenia: skórka otarta z cytryny; 75 ml rumu; 125 ml białego wina; 250 ml wody; 150 g cukru. Do przybrania: 250 g różnych owoców świeżych lub z kompotu; 250 ml śmietany 30%; 50 g płatków migdałowych; 50 g czekolady. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Masło topimy i odstawiamy do ostudzenia. Mąkę z solą przesiewamy do miski i wlewamy do niej rozczyn...

  • Fuzja smaków, słodkie, kwaśne. Najlepiej podawać z ryżem.

  • Wypróbowany przepis na "Faszerowane jajka w różnych wersjach"

  • Wspaniały, orzeźwiający drink z "szampana"

  • Smaczny grzaniec na chłodny wieczór

Artykuły na temat: wino z różnych kompotów
  • Jakie wino do świątecznych potraw?

    Chcesz zaskoczyć bliskich? Oprócz kompotu z suszonych owoców podaj dobre wino! Podpowiadamy, która etykieta będzie pasowała do świątecznych pierogów, jak podkreślić smak ryby, a także zdradzamy przepis na najlepszy "grzaniec"

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...

  • Baerewecke czyli adwentowe chlebki z Alzacji

      W smaku przypominają nasz wigilijny kompot z suszu tyle, że mają stałą konsystencję. Zachwyciłam się tym przepisem Christopha Felder’a jednego z najsłynniejszych...

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Zioła na Boże Narodzenie

    W czasie przygotowywania potraw na wigilijną kolację i święta sięgamy do różnych tradycyjnych przypraw nie zdając sobie sprawy, że są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a wiele z nich ma wręcz właściwości lecznicze.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • 7 sposobów, aby łatwiej robić przetwory

    ...który go zaczepisz i zanurzysz np. w balonie do wina.  Garnki do wekowania Ułatwiają pasteryzację kompotów, dżemów, konfitur, mieszanek owocowych i warzywnych, grzybów, pasztetów, dań gotowych. Można(...) różnych rozmiarów z garnka do zagotowania i je przeniesiesz. Zaciskają się i zapobiegają ich wyślizgnięciu. Są przydatne do słojów z zakrętkami i z klipsem. Zostały wykonane z wytrzymałego plastiku...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Tak unikniesz dodatkowych kilogramów po świętach

    .... Powinniśmy zastosować zamienniki na różnych szczeblach przygotowania danej potrawy. Oto przykładowe substytuty wybranych składników: zamiast octu używaj soku z cytryny, cebulę zastąp świeżymi ziołami(...) z dodatkiem sałatki jarzynowej i surówki z kapusty czerwonej lub kapusty z grzybami (około 1-2 łyżek) Kisiel żurawinowy 150g i łyżka kutii Kompot z suszonych owoców Przerwa min 1-1,5h, optymalnie 2h...

  • Marek Kondrat zabiera nas w podróż po świecie wina – swojej największej pasji. Razem z wybitnym aktorem zwiedzimy kilka kontynentów, spróbujemy kilkunastu rodzajów napoju, który nie jest tylko alkoholem. Argentyna, Brazylia, Nowa Zelandia, Francja, Włochy – jak smakują? W kolejnych miejscach poznajemy ludzi pełnych pasji, którzy sprawili, że Marek Kondrat pokochał wino tak wielką miłością. Ta wciągająca, pełna smaku opowieść przeplatana jest licznymi refleksjami i anegdotami z życia Marka...