• Informacje na temat:

    wino z owoców mieszanych

Przepisy na temat: wino z owoców mieszanych
  • Wino z dzikiego bzu

    ...cukrem z owoców, zanim damy im coś innego. Na tym etapie wino nieco się pieni, ale naprawdę zacznie żyć dopiero po dodaniu cukru. Po 2-3 dniach fermentacji dodaj cukier. Wsyp go do garnka, a potem(...) uzyskania 5 l): 1,5 kg owoców bzu, co najmniej 2 l  po usunięciu szypułek 1 paczka drożdży winnych lub szampańskich 4 szklanki / 1 kg cukru Przepis: Przygotuj owoce. Oczyść je i usuń szypułki...

  • winko może być dodatkiem do obiadu jak i deserów

  • Owocowe orzeźwienie

    Połączenie owoców z alkoholem jest bardzo popularne. Wystarczy wspomnieć hiszpańską sangrię, która składa się z dużej ich ilości oraz wina z wodą. Podobny koktajl możemy przyrządzić na bazie herbaty – będzie miał równie bogaty smak. Do połączeń z winem czerwonym najlepiej pasuje intensywna i aromatyczna czarna herbata, która nie „zniknie” w towarzystwie wyrazistego smaku alkoholu.

  • Pyszne domowe :)

  • Gruszki w karmelu

    Pyszny deser na bazie owoców...

  • Aromatyczne wino z soku wiśniowego

  • Gruszki w herbacie - deser dla zmysłów

    Gruszki gotowane w winie przeszły już do klasyki deserów, a gdyby tak nieco odświeżyć ten przepis i zamiast w winnej kąpieli, zanurzyć je w naparze z herbaty. Sarah Britton zapewnia, że to uczta dla zmysłów, której wisienką na torcie jest sos czekoladowo-oliwny.

  • Grzaniec z czerwonego wina, rozgrzewa w chłodne wieczory.

  • Dlaczego kuchnia portugalska jest wyjątkowa?

    Portugalska kuchnia jest jedną z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych w Europie. Łączy w sobie zarówno smaki historycznych portugalskich potraw, jak i inspiracje z Afryki i Brazylii. To z pewnością kuchnia dla miłośników dań z ryb i owoców morza.

  • Przepis wart wypróbowania: "Grzane wino"

Artykuły na temat: wino z owoców mieszanych
  • Owoce pigwy

    Ugotowane z cukrem będą doskonałym dodatkiem do ciast. Z pigwy robi się m.in. nalewki, galaretki, syropy, konfitury, wina i kompoty. Z pektynami Pigwa zawiera dużo pektyn, dzięki czemu ma właściwości żelujące. Dlatego dodaję ją do przetworów z owoców, które słabo się zsiadają. Sok pełen witamin 1 kg owoców pigwy myję, przekrawam na 4 części i usuwam gniazda nasienne. Nie obieram...

  • Pasują do sałatek, deserów, na grilla, jako przekąska i dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o owocach! Pyszne i zdrowe, 1 lipca mają swoje święto – Międzynarodowy Dzień Owoców. Na czerwono Czerwone owoce zawierają witaminę C, beta-karoten, prowitaminę A, potas i błonnik. Są także źródłem przeciwutleniaczy. Do wyboru mamy całe pyszne „towarzystwo": truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie. Jako że sezon na truskawki będzie się pomału zbliżać do końca, korzystajmy z tych owoców póki czas! Warto je...

  • Wyśmienity duet mięso i owoce

    Dlaczego warto połączyć smak mięsa i ostrych przypraw z naturalną słodyczą owoców? Przekonaj się sama.

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Malinowo-winny przysmak

    ...1. Maliny rozmrażamy na sitku, aby odciekł z nich nadmiar płynu, i przekładamy na talerz, by zachowały kształt. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. 2. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rondla wlewamy białe wino, 100 ml wody, syrop z granatów i 50 g cukru, zagotowujemy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy żelatynę, mieszamy i studzimy. 3. Silikonową prostokątną formę płuczemy zimną wodą...

  • Wino, podobnie jak cała kuchnia francuska, jest mocno zakorzenione w kulturze Francji. Trafiło do niej prawdopodobnie już w VI w. p. n. e. dzięki Grekom, którzy przybywając na tereny dzisiejszej Marsylii, stwierdzili, że skoro rosną tam oliwki i figi, to jest to także doskonałe miejsce na uprawę winnej latorośli. Fot. 123RF/Picsel Nie mylili się. Przez przypadek doprowadzili do narodzin tradycji produkcji win, które dziś są chlubą Francji. Winiarstwu pomógł także Kościół, który wyróżnił wino...

  • Tonik do twarzy Korres

    Ekstrakt z granatu to bogate źródło tanin, antocyjanin, witaminy A, C i E oraz minerałów. Owoc granatu jest trzy razy silniej działającym antyoksydantem niż czerwone wino czy zielona herbata. Skutecznie zwalcza wolne rodniki powodujące przedwczesne starzenie się komórek skóry. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości tanin ściąga pory oraz wzmacnia naskórek, dzięki czemu jest idealnym składnikiem dla...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...

  • Truskawkowe pole

    Truskawka to chyba najbardziej polski ze wszystkich owoców.

  • Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Chyba wszyscy Polacy znają tę maksymę, choć nie każdy jest przekonany do taniego wina. Tymczasem tanie wino, to zrobione własnoręcznie, może być wspaniałym trunkiem. Wino można z powodzeniem stworzyć samodzielnie w domu / fot. 123rf.com Wino domowej roboty nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przyda się trochę "sprzętu" (zobacz poniżej), ale oprócz niego same składniki są naprawdę niedrogie. Jednej rzeczy jednak trzeba mieć bardzo dużo -...