• Informacje na temat:

    wino z czerwonego winogrona

Przepisy na temat: wino z czerwonego winogrona
  • Dzikie kaczki w winogronach

    ...w grubą kostkę. Do kaczek dodać cebulę, zioła i listek laurowy. Dolać wino i bulion. Kaczki wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 1 godz. i 15 minut. Winogrona umyć, poprzekrawać, wyciągnąć(...)Składniki: - 2 dzikie kaczki, - sól, biały pieprz, - 2 cebule, - pół pęczka pietruszki, - gałązka świeżego tymianku, - listek laurowy, - 0,25 l. wytrawnego wina czerwonego, - 0,25 l bulionu...

  • Pyszne domowe :)

  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    Jaja w koszulkach z sosem meurette Składniki dla 4 osób: 8 bardzo świeżych jaj 2 szalotki 100 g boczku bez skóry 750 ml czerwonego wina z dużą ilością taniny (czerwone wino(...) (wym. Moet) Na wolnym ogniu rozpuścić w rondelku 30 g masła. Dodać pokrojone szalotki i boczek. Smażyć ok. 10 minut, ale nie zrumienić Dolać bulion i 500 ml czerwonego wina. Na wolnym...

  • Domowej roboty winko

  • Sery holenderskie – sprawdź, do czego pasują

    ...czerwonego. To właśnie ono dzięki wyrazistemu smakowi nie daje się stłumić często intensywnym serom. Trzeba jednak pamiętać, że im intensywniejszy w smaku ser, tym bardziej wytrawne powinno być dopasowane do niego wino. Ale zanim przystąpimy do poczęstunku, warto mieć na względzie dwie rzeczy. Po pierwsze, należy wyjąć sery z lodówki nieco wcześniej niż przed bezpośrednim podaniem. Ma to bowiem duży...

  • Sprawdzony przepis na "Efektowna galaretka z czerwonego wina"

  • Włoskie sery - nie tylko smaczne, ale i zdrowe

    Kołaszewska. "Asiago, jeśli jest młody, świetnie smakuje z winogronami. Starsze gatunki natomiast można podać do mocnego, czerwonego wina" - dodaje. Choć wszystkie trzy sery są zupełnie inne, maja wspólną...

  • Grzaniec z czerwonego wina, rozgrzewa w chłodne wieczory.

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...oleju słonecznikowego 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony 400-gramowa puszka krojonych pomidorów 100 ml czerwonego wina lub wody 200 ml zimnej wody(...) garnka pomidory z puszki, wlej wino oraz wodę i doprowadź całość do lekkiego wrzenia. Gotuj przez 5 minut, regularnie mieszając. Włóż do sosu obsmażone klopsiki i doprowadź całość z powrotem do lekkiego...

  • Potrawa wykwintna, w kwaśnym, zawiesistym sosie z czerwonego, wytrawnego wina, do podania z chrupiącą sałatą i świeżymi warzywami (rzodkiewka, ogórek, szczypiorek - BEZ POMIDORA I PAPRYKI!!!) w sosie Vinegret lub koperkowo-ziołowym, do tego zamiast ziemniaków lub tradycyjnych dodatków - warzywa na ciepło (brokuły, kalafior, cukinia) np. z grilla. Można podać żurawinę i/lub czosnek pieczony/grillowany w całości. Dobrze smakują też z pieczywkiem czosnkowym...

Artykuły na temat: wino z czerwonego winogrona
  • Wino dla urody

    Cóż takiego kryje w sobie wino, że zainteresowali się nim kosmetolodzy? To polifenole - prawdziwi pogromcy wolnych rodników.

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu używać...

  • 5 mitów o winie

    ...lat, które wino spędziło w beczce, dużo ważniejszy jest rok zbioru winogron, z którego powstało dane wino. Dotyczy to zwłaszcza tych regionów, gdzie pogoda jest zmienna. Jak mówi winiarskie powiedzenie - nie da się zrobić dobrego wina z kiepskich winogron. Np. w hiszpańskim regionie Rioja w roku 2010 pogoda była bardziej słoneczna niż w 2009> W tej sytuacji młodszy rocznik będzie miał lepszy smak...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Sam Hipokrates...

  • Kieliszek wina zamiast godziny na siłowni

    ..., wypicie kieliszka czerwonego wina daje takie same efekty jak godzina ćwiczeń na siłowni. Wszystko za sprawą resweratrolu, substancji chemicznej zawartej w skórce z winogron. Reserwatrol spowalnia proces starzenia, pomaga zachować dobrą koordynację ruchową i gęstość kości, zwiększa elastyczność aorty, pomaga zapobiegać powstawaniu stanów zapalnych. O pozytywnym wpływie czerwonego wina na...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie odcedza się skórki...

  • Jak degustować wino – krótki poradnik początkującego winomana

    Wyobraźmy sobie, że stoi przed nami wino – możemy się go napić i stwierdzić, czy nam smakuje, ale najczęściej nie potrafimy ocenić tego, czy jest ono dobre i właściwie dlaczego pasuje nam bądź nie(...) się na biznesowej kolacji czy chociażby na spotkaniu z przyszłą teściową! Oszczędzimy sobie też stresu, kiedy na randce kelner poda nam wino do spróbowania. Poniżej znajdziecie podstawowe ABC...

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...

  • Białe, różowe, czerwone, czyli o tym, jak produkuje się wino

    Winifikacja, najprościej rzecz ujmując, to metoda zamiany owoców winorośli w wino. Proces produkcji zaczyna się od zbioru winogron. Owoce trzeba zerwać w odpowiednim momencie. Muszą być wystarczająco dojrzałe, aby zawierały odpowiednią ilość cukru, która zamieni się w później w alkohol. Nie mogą być jednak zbyt dojrzałe – muszą mieć też ciągle odpowiedni poziom kwasowości. Do tego im dłużej...

  • Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Chyba wszyscy Polacy znają tę maksymę, choć nie każdy jest przekonany do taniego wina. Tymczasem tanie wino, to zrobione własnoręcznie, może być wspaniałym trunkiem. Wino można z powodzeniem stworzyć samodzielnie w domu / fot. 123rf.com Wino domowej roboty nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przyda się trochę "sprzętu" (zobacz poniżej), ale oprócz niego same składniki są naprawdę niedrogie. Jednej rzeczy jednak trzeba mieć bardzo dużo -...