• Informacje na temat:

    wino z bzu i winogron

Przepisy na temat: wino z bzu i winogron
  • Czerwone wino nie do ryby

    Od lat wiadomo, że czerwone wino lepiej pasuje do mięsa niż do ryby i owoców morza. Podane z rybami wywołuje nieprzyjemny smak tuż po jedzeniu. Naukowcy zastanawiali się, co jest tego przyczyną.

  • Pyszne domowe :)

  • We wtorek skuś się na sernik

    ...już na niego miejsca - dyskutują na temat rodzynek, bowiem jedni wolą to ciasto z dodatkiem suszonych winogron, inni je wydłubują. Wariacji na temat sernika jest całe mnóstwo. Od klasycznego sernika...

  • Domowe najlepsze!

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...nie tylko intensywna, ale przede wszystkim słodka. Podobnie rzecz ma się z potrawą o nazwie "mesfouf", czyli kuskusem w wersji deserowej, z dodatkiem winogron, pomarańczy, cząstek granatu, orzechów...

  • najlepsze domowe :)

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ..., aby pozostając w zgodzie z prawem, nie odmawiać sobie przyjemności raczenia się tym, co tak bardzo lubią. W letni dzień (lub wieczór) dobrze jest usiąść w ocienionej pędami winorośli tawernie(...) i oliwy, posypane natką pietruszki. Aromatyczna dolmadakia czyli zgrabne pakieciki mielonego mięsa z przyprawami, zawiniętego w liście winogronowe, polane oliwą i sokiem z cytryny. Jada się je najczęściej...

  • Domowej roboty winko

  • Magia cypryjskiej kuchni

    ...najstarszym z win produkowanych na wyspie, o którym wspominali już starożytni. Jest to słodkie wino o bursztynowej barwie, które może leżakować w butelce nawet kilkanaście lat.  Winogrona, z których(...) cypryjskim meze, nie możemy zapomnieć o winie, które dla mieszkańców ma ogromne znaczenie. Uprawa winorośli i produkcja wina ma w tym miejscu historię sięgającą 2000 lat. Zanim wino zdąży uderzyć do...

  • Winogrona jakie mam w ogrodzie to odmiany winne. Mają twardą skórkę i twarde gorzkie pestki. Dlatego robię z nich wino lub sok oraz dżemy ze soku.

Artykuły na temat: wino z bzu i winogron
  • ​Wina trzech słońc

    ...- Mówi się, że mamy tutaj trzy słońca. Pierwsze świeci bezpośrednio na winogrona. Drugie to promienie odbite od tafli Jeziora Genewskiego, które doświetlają je dodatkowo. Trzecie to efekt cyrkulacji powietrza - w nocy wilgotne powietrze znad jeziora podnosi się do góry, a potem spływa z powrotem. Dzięki temu winogrona mają odpowiednią soczystość i balans kwasoty do słodyczy - tłumaczy Henri...

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Podróże kulinarne: Przystanek winogrona

    W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych.

  • Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawiono przede wszystkim w celu wytwarzania wina. Jednak dzisiaj mają one szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w farmakologii. Fot.123rf/picsel Pracują wewnątrz, działają na zewnątrz Winogrona to owoce doskonale wpisujące się w jadłospis każdej diety. Zawierają wiele właściwości odżywczych, przede wszystkim te, które eliminują komórki rakowe....

  • Morawy, czyli szlakiem najlepszego wina

    ...swobodny dostęp do pobliskich "winotek". W zaułkach i wąskich uliczkach znajdziesz mnóstwo sklepów z winami i restauracji, w których można napić się lokalnego wina. Najlepszą porą roku do(...) co roku odbywa się święto zbiorów winogron. W piwnicach monumentalnej budowli można zwiedzać wystawę poświęconą historii winiarstwa w tym regionie. Z centrum miasta, trasą nr 40, możesz pojechać do...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Kieliszek wina zamiast godziny na siłowni

    ..., wypicie kieliszka czerwonego wina daje takie same efekty jak godzina ćwiczeń na siłowni. Wszystko za sprawą resweratrolu, substancji chemicznej zawartej w skórce z winogron. Reserwatrol spowalnia(...) teoretycznie niezbyt zdrowej diety i picia dużej ilości alkoholu. Według innych badań, czerwone wino minimalizuje również ryzyko zachorowania na raka. Jednak, ostrzegamy: to "lekarstwo", tak jak każde, należy...

  • O tym, jak umiejętnie zestawiać ze sobą smaki wina i czekolady Łączenie czekolady Lindt Excellence z winem to najlepszy sposób, aby pobudzić zmysły i odkryć cały wachlarz nowych doznań i smaków. Ale by to przeżycie było głębsze i bardziej intensywne, do tak wyszukanej czekolady należy dobrać odpowiednie wino. Czekolada 70% kakao - doskonała z chilijskim Merlot Ciemna czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej...

  • Białe, różowe, czerwone, czyli o tym, jak produkuje się wino

    Winifikacja, najprościej rzecz ujmując, to metoda zamiany owoców winorośli w wino. Proces produkcji zaczyna się od zbioru winogron. Owoce trzeba zerwać w odpowiednim momencie. Muszą być wystarczająco dojrzałe, aby zawierały odpowiednią ilość cukru, która zamieni się w później w alkohol. Nie mogą być jednak zbyt dojrzałe – muszą mieć też ciągle odpowiedni poziom kwasowości. Do tego im dłużej...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...