• Informacje na temat:

    wino polslodkie czerwone winogrona

Przepisy na temat: wino polslodkie czerwone winogrona
Artykuły na temat: wino polslodkie czerwone winogrona
  • Mateusz Gessler: Wino ma nam smakować!

    Najlepsze tylko z korkiem, musujące tylko na specjalne okazje, białe tylko do ryb, czerwone tylko do mięsa - na temat wina w Polsce narosło wiele mitów. Ile w nich prawdy - pytamy szefa kuchni Mateusza Gesslera i sommeliera Wojciecha Cyrana, ambasadorów marki Jacob’s Creek.

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Wino w kuchni: Do jakich dań je dodawać

    Wino – nic tak dobrze nie podkreśla smaku potrawy. Nie wystarczy jednak go tylko zaserwować, by magia zadziałała – należy starannie dobrać gatunek wina do konkretnej potrawy. Jak to zrobić?

  • Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawiono przede wszystkim w celu wytwarzania wina. Jednak dzisiaj mają one szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w farmakologii. Fot.123rf/picsel Pracują wewnątrz, działają na zewnątrz Winogrona to owoce doskonale wpisujące się w jadłospis każdej diety. Zawierają wiele właściwości odżywczych, przede wszystkim te, które eliminują komórki rakowe....

  • Pij wino i chudnij!

    Zapomnij o napojach, które powinnaś pić będąc na diecie. Zapomnij o napojach z napisem light. Jeśli chcesz schudnąć - pij białe wino. To bynajmniej nie spisek producentów win, lecz wyniki badań naukowych.

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...

  • Dziewczyny winne

    Najpierw są marzenia: o życiu jak w Toskanii, aurze jesiennych zbiorów, degustacji nowego rocznika. Czujecie? Potem przychodzą realia: samotność na odludziu, ryzyko uprawy w polskim klimacie i trudna praca, której nie można odłożyć do jutra, bo wino jest niecierpliwe. Sylwia, Barbara i Monika już wiedzą, co to znaczy założyć własną winnicę. Wypijmy za ich odwagę.

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Niezwykłe winnice Europy

    Najlepsze współczesne winnice na świecie znajdują się w Europie, głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Okazuje się jednak, że tłoczenie soku winogronowego ma swoje korzenie w Chinach.

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...