• Informacje na temat:

    wino do pasztetu z indyka

Przepisy na temat: wino do pasztetu z indyka
  • Pasztet alzacki zatopiony w auszpiku

    ...laurowe. Wlej wino, przykryj, odstaw na 2 dni. Potem wyjmij z marynaty. Włóż do garnka. Podlej wodą. Gotuj 3 godziny. Wyjmij, przestudź i trzykrotnie zmiel. Marynatę przecedź, zachowaj. Masę(...) odchudzona Postaw na pasztet przyrządzony wyłącznie z mięsa drobiowego (kurczaka i udźca indyka). Dodatkowo ok. 1/4 mięsa zastąp gotowanymi warzywami z włoszczyzny. Jeśli masa pasztetowa będzie zbyt...

  • Domowy pasztet zawsze jest mile widziany na świątecznym stole. Ten pasztet z mięsa indyczego jest kremowy i pyszny.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...na oleju na złoto. Dolej wino, zmniejsz ogień i duś jeszcze przykryte 5-6 min. Za 19 zł: Składniki:  ●podwójna pierś kurczaka ●4 jajka ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna(...). kukurydzy ●6 łyżeczek żelatyny ●ugotowana marchewka ●4 plastry chudej wędliny z indyka ●3 jajka na twardo ●sól, pieprz ●cytryna Sposób przygotowania: W gorącym, doprawionym bulionie rozpuść żelatynę...

  • Alternatywa dla sklepowych wędlin, zrobiony własnoręcznie smakuje wyśmienicie, polecam.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • Wspaniały, orzeźwiający drink z "szampana"

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    ...mogą być zrobione z sera ricotta i szpinaku, te najlepiej smakują zapiekane z sosem z sera pleśniowego. Eskalopki - kotleciki z cielęciny lub pierś indyka, lekko rozbite i usmażone saute bez...

  • Smaczny grzaniec na chłodny wieczór

  • Grzaniec z czerwonego wina, rozgrzewa w chłodne wieczory.

  • winko może być dodatkiem do obiadu jak i deserów

Artykuły na temat: wino do pasztetu z indyka
  • Pasztet drobiowy w cieście

    Przygotowanie tego pasztetu najlepiej rozłożyć na dwa dni. Wtedy mamy pewność, że będzie taki, jakiego oczekujemy.

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

  • 5 niezawodnych sposobów na uderzenia gorąca

    ...każdego dnia Na chleb kładź kaszankę, salceson,pasztetową,wątrobiankę, cynaderki, serca, zalecany jest też pasztet wołowowieprzowy lub z indyka. Wchłanianie żelaza zwiększysz, dodając do nich buraki...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Wysoki cholesterol

    Jego nadmiar widać na pierwszy rzut oka. To otyłość brzuszna. Wyniki szybko poprawimy, zrzucając zbędne kilogramy i unikając fast foodów.

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...do tych polskich tradycji, a będziemy stawiać amerykańskiego indyka na stole, krewetki czy homara zamiast karpia - to zaczyna być początek końca nie tylko kultury. Pewnej energii, która była w nas(...) piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10-12 minut. Przygotuj sos bakaliowy: zioła drobno posiekaj. Użyj patelni po rybie, podpraż na niej orzechy i migdały. Po kilku minutach dodaj białe wino, zioła...

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Fot. 123RF/Picsel Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...w Karyntii pieczona kaczka. Nieodłącznym elementem wigilijnego menu w tym kraju jest także robione z mleka, mąki, miodu, masła oraz soli ciasto, jak również podawane na gorąco kasztany, korzenne wino...

  • Nie każdy z nas musi być masterchefem, żeby czarować w swojej kuchni. Czasem wystarczy przewaga kreatywności i pomysłowości nad wiedzą i umiejętnościami. Warto mieć w pamięci znane przysłowie: praktyka czyni mistrza i odważniej eksperymentować ze smakiem. Karnawał, a także wszelkie inne spotkania ze znajomymi, to świetna ku temu okazja. Umawiamy się z bliskimi na wieczór, kupujemy dobre wino i bezradnie stajemy przed lodówką przeczesując wzrokiem jej półki. Przyjrzyjmy się kilku przepisom...