• Informacje na temat:

    wino czy dzem

Przepisy na temat: wino czy dzem
  • Obiad pachnący owocami

    Daj się skusić na polędwiczkę z gruszką czy kurczaka z winogronami! I przekonaj się, że mięso nie stanie się słodkie. Za to będzie kruche, soczyste i wyraziste.

  • Aromatyczne wino z soku wiśniowego

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ..., głębokiego smaku dżemom czy powidłom, a przy tym tak pożądanych wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się na przykład suszone śliwki oraz morele, bogate w potas i miedź. Są to składniki niezwykle istotne(...) przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego . Z kolei rodzynki, które doskonale pasują np. do konfitury z jabłek, bogate są w witaminę B6, dbającą o nasz układ odpornościowy...

  • W Serbii, gdzie od prawie 3 lat mieszkam, cale lato i jesien uplywaja w wielu domach na robieniu "zimnicy", czyli przetworow na zime. Wsrod ogromnej ilosci slodkich dzemow i marmolad, czyms nowym dla mnie bylo "slatko"- czyli superslodki rodzaj konfitury. Slatko czesto jest dodatkiem do np gorzkiej kawy, ale czesto jemy je np z nalesnikami czy plackami. Ja w tym roku przygotowalam 2 rodzaje tego smakolyku- z jezyn i z pigwy. To drugie wyszlo obledne, szczerze polecam :)

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...również zdrowotne. Przygotowując przetwory dobrze pamiętać jest także o suszonych owocach, które nadadzą wyjątkowego, głębokiego smaku dżemom czy powidłom, a przy tym tak pożądanych wartości odżywczych(...) potrzebujemy więcej energii oraz mikroelementów. Zawarty w nich potas, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a miedź przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego...

  • Domowe najlepsze!

  • Sery na talerzach Europejczyków

    ...kulturowo tradycja podania sera, to często samo sedno smakowania tego produktu. Nie każdy ser bowiem spożywany jest jako dodatek do pieczywa lub składnik podkreślający smak dania. O ile w Polsce najczęściej(...) sprawdzi  się we wszelkiego rodzaju zapiekankach, pizzach, tostach czy propozycjach   bardziej wyszukanych np. fondue. Charakteryzuje się sprężystym miąższem i nielicznymi, owalnymi otworami wielkości...

  • smak wyjątkowy :) bez konserwantów, no i winogrona się nie zmarnowały, przepis na 10 butelek 0,7 l

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Przeczytaj fragment książki "Kuchnia na plebanii": Stefania Hoffmann i Irena Sieradzka całe życie zawodowe spędziły, gotując na plebaniach. Pierwsza - córka przedwojennego zarządcy kościelnego majątku pod Brodnicą, skończyła zakonną szkołę gospodarstwa domowego dla panien w niedalekich Brusach. Druga - siostrzenica lembarskiego proboszcza, miała początkowo pomagać jej w prowadzeniu plebanii...

  • bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Ciasto to ma jakże słodką nazwę: usta Adama, czy kocie oczka, a dlaczego? Gdyż w przekroju biszkopty sklejone powidełkami przypominają usta :-)

Artykuły na temat: wino czy dzem
  • Korzenny dżem wiśniowy

    Składniki na 3-4 słoiczki: 1 kg wydrylowanych wiśni, 30 dag cukru, 150 ml czerwonego wina, po 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny i pomarańczy, szczypta zmielonych goździków, 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, duża szczypta zmielonego imbiru, 2 łyżki soku z cytryny. Ponadto 3-4 słoiczki o poj. 200 ml. Do garnka wrzuć wiśnie. Dodaj cukier, wino, skórkę otartą z cytryny oraz pomarańczy, goździki...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Odkryj naturę i historię Teneryfy

    Teneryfa, zwana „kontynentem w miniaturze”, zaspokoi oczekiwania najbardziej wymagających turystów. 70 plaż o różnych kolorach i grubości piasku, bananowe ogrody, czerwone wino i księżycowy krajobraz, często spowity przez ocean chmur. Kojarzona najczęściej z plażami, ma do zaoferowania o wiele więcej.

  • Wiele osób twierdzi, że będąc na diecie powinniśmy zupełnie wyeliminować ze swojego jadłospisu jakikolwiek alkohol. Jednak czy aby na pewno dotyczy to wszystkich trunków? Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie cały świat zaczął liczyć kalorie. Skrupulatnie przeliczamy wartości odżywcze zjadanych przez nas pokarmów, wliczając w to także wypijane przez nas trunki. Większość osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów, doskonale wie o tym, że w osiągnięciu celu nie pomoże im ani wódka, ani...

  • Fiński sposób na przeziębienia - sok lub smoothie z jarzębiny

    Sok z jarzębiny to bomba witaminowa - podnosi odporność i zapobiega przeziębieniom. W Finlandii popularne są nie tylko przepisy na soki, ale także na jarzębinowe smoothie, dżemy czy likiery.

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Wakacje pod gruszą

    Jezioro Bodeńskie czy Nezyderskie? Chata w górach czy winnica? Wśród ponad 2500 gospodarstw należących do stowarzyszenia "Urlaub am Bauernhof" ("Urlop na wsi") każdy wczasowicz znajdzie dla siebie interesującą ofertę, a jakość tej oferty podlega ścisłej kontroli.

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Kuchnia australijska: Wyjątkowe połączenia smaków

    Nie ma jednej kuchni australijskiej. Jest za to zlepek kulinarnych inspiracji, które przybyły na ten kontynent wraz z pierwszymi osadnikami. Razem z Anglikami w Australii pojawiły się nowe specjały, które przez lata królowały na stołach, takie jak pieczeń czy kotlety z kością.. Australijczycy kochają gotować, świadczy o tym fakt iż w 2010 roku przełożono prezydencką debatę przedwyborczą, ze...

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...