• Informacje na temat:

    wino bez drożddży

Przepisy na temat: wino bez drożddży
Artykuły na temat: wino bez drożddży
  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...

  • Latem mamy dostęp do dużej ilości świeżych owoców, z których bez większego problemu możemy przygotować domowe wino. Gwarantujemy, że będzie pyszne. Fot. 123RF/Picsel Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Warto pamiętać o tym, że własnoręcznie zrobiony trunek, może smakować równie dobrze, co te zakupione w sklepach. Jak zrobić domowe wino? Aby przygotować domowe wino, warto zaopatrzyć się w...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Jej wina uznawane są za wybitne. Wielokrotnie zdobywały tytuł Coup de Coeur przyznawany przez renomowane wydawnictwo poświęcone winom - Guide Hachette des Vins. Docenia je nawet Królowa Brytyjska Elżbieta II, która nie wyobraża sobie pałacu Buckingham bez trunków produkowanych na południu Francji. Brytyjka Patricia Atkinson, autorka dwóch światowych literackich bestsellerów, właścicielka winnicy Clos d'Yvigne, producentka 130 tysięcy butelek wina rocznie, pojawi się na krakowskich...

  • Nie każdy z nas musi być masterchefem, żeby czarować w swojej kuchni. Czasem wystarczy przewaga kreatywności i pomysłowości nad wiedzą i umiejętnościami. Warto mieć w pamięci znane przysłowie: praktyka czyni mistrza i odważniej eksperymentować ze smakiem. Karnawał, a także wszelkie inne spotkania ze znajomymi, to świetna ku temu okazja. Umawiamy się z bliskimi na wieczór, kupujemy dobre wino i bezradnie stajemy przed lodówką przeczesując wzrokiem jej półki. Przyjrzyjmy się kilku przepisom...

  • Wino, podobnie jak cała kuchnia francuska, jest mocno zakorzenione w kulturze Francji. Trafiło do niej prawdopodobnie już w VI w. p. n. e. dzięki Grekom, którzy przybywając na tereny dzisiejszej Marsylii, stwierdzili, że skoro rosną tam oliwki i figi, to jest to także doskonałe miejsce na uprawę winnej latorośli. Fot. 123RF/Picsel Nie mylili się. Przez przypadek doprowadzili do narodzin tradycji produkcji win, które dziś są chlubą Francji. Winiarstwu pomógł także Kościół, który wyróżnił wino...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Mamy dla Was świąteczny konkurs. Do wygrania jest jeden z pięciu koszy zawierających wybrane produkty z Delkiatesów13! Święta już tuż, tuż! Zaczynamy powoli myśleć nad świątecznym menu. Karp, kutia, barszcz z uszkami i... No właśnie, czy macie jakieś danie, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Bożego Narodzenia? Jeśli tak, napiszcie nam w trzech krótkich zdaniach, co to za danie i dlaczego nie wyobrażasz sobie bez niego świętowania. A być może, to do Ciebie powędruje kosz pełen słodyczy...