• Informacje na temat:

    winiary koncentrat do żurku czy z tego wychodzi już zurek

Przepisy na temat: winiary koncentrat do żurku czy z tego wychodzi już zurek
  • Jak domowo to domowo :) Zakwas na żurek zrobiony, to teraz trzeba się zabrać za chlebki. Są zwarte, pyszne i najważniejsze, że zupa z nich się nie wylewa. Nawet jak nalejemy dokładkę :) Te chlebki mogą też być wykorzystane przy kwaśnicy, czy grochówce. Chlebki robi się prosto :)

  • Taki domowy koncentrat bulionowy to kwintesencja naturalności w świecie kostek bulionowych z glutaminianem sodu i innymi niechcianymi dodatkami. Doskonale sprawdza się w codziennym gotowaniu. Jest w pełni naturalny, beztłuszczowy (dobrze więc sprawdzi się we wszelkich dietach, nawet bardzo restrykcyjnej warzywno-owocowej dr. Dąbrowskiej), bez chemicznych dodatków, a przy tym pełen smaku i aromatu domowego bulionu. Świetnie zastąpi popularne kostki rosołowe, a brakujący tłuszcz zawsze można do...

  • Polepszony żurek z paczki w moim własnym wydaniu szybki w wykonaniu i sycącym.

  • Osobiście bardzo lubię ją robić. Jest pachnąca, smaczna, nie zawiera sztucznych dodatków, a przede wszystkim wiem, co w niej jest - w końcu sama ją robię ;) Nie jest to rzecz trudna, wymaga tylko odrobinę cierpliwości i siły w ręku do wyrabiania. Na koniec dodam małą informację. Dobra, porządna, prawdziwa biała kiełbasa powinna być... szara! Nie różowa, nie czerwona, z wyraźnymi kawałkami mięsa w środku. Różowa w środku nie będzie taką, o jaką naprawdę chodzi. Dla jednych to kwestia...

  • To był pierwszy chlebek,który upiekłam,potem to już poszło.

  • Woda z obgotowanych grzybów (np. przygotowanych do zamrażania, słoiczkowania itp.) po odparowaniu nadaje się jako koncentrat grzybowy do zup, sosów itp.

  • Super zapas na zimę do potraw (sosy, zupy, sałatki, surówki itp)

  • U mnie barszcz biały musi być dość kwaśny aromatyczny gęsty i koniecznie z dużą ilością śmietany, dlatego przyrządzam go na bazie kwaśnego żuru ... to jest wersja na wędzonce czasem przyrządzam również na białej majerankowej kiełbasie lub z grzybami ale to już zupełnie inne przepisy ...;)

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Sprawdzony przepis na "Uszka w żurku"