• Informacje na temat:

    wigilijne grzybki

Przepisy na temat: wigilijne grzybki
  • Wigilijny barszcz Macieja Kuronia

    Ta zupa to podstawa wigilijnego menu...

  • Uszka Wigilijne można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem.

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Staropolskie danie wigilijne...

  • Grzybki sa super pyszne i łatwe w wykonaniu tylko troche pracochłonne.Z tej porcji wyszło mi 25szt.

  • Pierogi z grzybami

    Tradycyjne danie wigilijne...

  • Może pracochłonne, ale efektowne i pyszne

  • Świąteczny, czysty barszczyk

    ...grzybki. Całość zalej 2 litrami przegotowanej i wystudzonej wody oraz 2 szklankami zakwasu. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przypraw sokiem z cytryny. Doprowadź dowrzenia, po czym zdejmij...

  • pracy co niemiara, cierpliwość trzeba mieć anielską, ale efekt wynagradza cały trud:)

  • ...200 stopni i piec około 20 minut. 3. Posiekane grzybki wymieszać z koncentratem pomidorowym i alkoholem. Dodać szczyptę soli, pieprzu i imbiru. Powstałym sosem polać karpia około 10 minut przed końcem pieczenia. Gotową rybę udekorować gałązkami rozmarynu i podawać ze świeżym pieczywem. Przepis szybki, prosty i smaczny. Praca nagrodzona w konkursie "Wigilijne danie"

  • Lubicie grzybobranie? Ja uwielbiam! Zwłaszcza, gdy mogę odtworzyć to w formie deseru. Przepis jest bardzo prosty jednak pracochłonny. Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Bardzo smaczne, delikatne i cieszące oko.

Artykuły na temat: wigilijne grzybki
  • Wigilijna wieczerza

    Kremowa zupa z borowików Składniki na 6 porcji: 1 opakowanie mrożonych borowików (ok. 30 dag), 2 cebule, kawałek selera korzeniowego, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,2 l bulionu warzywnego (z kostki), 0,25 l mleka, 1-2 suszone grzybki, 3-4 łyżki śmietany kremówki, sok z połowy cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tymianek, sól, pieprz 1. Borowiki pokroić w plasterki (kilka odłożyć do...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Stwórz atmosferę Świąt

    ...​Atmosferę tworzą ludzie, to prawda, jednak odpowiednia aranżacja wnętrza pomoże nadać wigilijnej kolacji charakter, na którym ci zależy. Ciepłe kolory, świece, naturalne dekoracje ze świerkowych gałązek, szyszek, jabłek, zabawne ozdoby, wzorzyste tkaniny to elementy, dzięki którym dom będzie wyglądał odświętnie i przytulnie. A uroczysty posiłek zmieni się w serdeczne, nieformalne spotkanie.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Smacznych świąt

    Jeśli tradycyjne potrawy wigilijne nieco się znudziły, proponujemy drobną odmianę. I nie liczymy kalorii!

  • Jak obniżyć cholesterol i przetrwać święta? Wystarczy kilka trików kulinarnych, by tradycyjne potrawy świąteczne nie były ciężkostrawne i tłuste. Fot. 123RF Czas świąt i biesiadowania zwykle wiąże się ze spożywaniem tradycyjnych posiłków, które zwykle są tłuste, słodkie, a jak zjemy ich za dużo, to też ciężkostrawne. Przed trudnym wyborem potraw dostępnych na stole świątecznym stoją zwłaszcza osoby stosujące dietę odchudzającą czy obniżającą cholesterol. Zatem jak obniżyć cholesterol podczas...

  • ...wszelakich (i tu ciekawosta słodkości świateczne wypiekałyśmy w kilkunastu rodzajach: rurki, grzybki, orzeszki i blachy ciast wszelakich, bo ten lubi to, a ten tamto, a skoro przy stole siedziało juz(...) Panią w wigilijny wieczór. I tak pojawiła się u nas nowa tradycja - "wigilijne śniadania" taka powtórka z rozrywki :). Następnie moje Rodzeństwo stwierdziło, że na prezenty jesteśmy my już za starzy...

  • Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już dziś zaplanować wigilijne menu. Na szczęście wybór potraw na rodzinną uroczystość jest prosty – od setek lat na polskich stołach pojawiają się tradycyjne dania. Ich staranne przygotowanie również nie powinno nastręczać nam problemów - bez względu na kulinarne umiejętności wigilijna kolacja zawsze będzie miała swój wyjątkowy smak. Które rarytasy powinniśmy uwzględnić w przedświątecznym menu? Karp Większość Polaków nie wyobraża sobie...