• Informacje na temat:

    wigilijna zupa z łososia

Przepisy na temat: wigilijna zupa z łososia
  • Taka zupa na święta to tradycja od wieków.

  • Zupa najlepsza na wigilię i łatwa w przyżądzeniu. Życze smacznego.

  • Bardzo smaczna zupa, właściwie to taki rybny rosół. Zamiast grzanek można do niej dodać malutkie pulpeciki rybne.

  • Bardzo prosty przepis na bezmięsną zupę z suszonych grzybów. Dokładnie taka zupa podawana jest w naszym domu na Wigilię.

  • Wczoraj kupiłam jedną flaszeczkę oleju rzepakowego świątecznego, więc przedstawiam tą zupę, by ktoś kto chce spróbować miał możliwość wypróbowania jej smaku, jeszcze przed wigilią.

  • Wypróbowany przepis na "Wigilijna zupa grzybowa"

  • Przepis wart wypróbowania: "Wigilijna zupa grzybowa"

  • Zupa migdałowa z ryżem i rodzynkami to tradycyjna staropolska potrawa wigilijna. Oczywiście to tradycja ludzi zamożnych, których było stać na migdały, biedni jadali barszcz czerwony lub zupę grzybową. Staropolskie przepisy na tę potrawę przewidują dwa warianty – zupę na tłustym mleku albo śmietance lub postną – na wodzie (dawniej w czasie postu nie jadano nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, masła. Kto miał możliwość zastępował mleko mlekiem migdałowym).

  • Niedługo Święta więc czas na przepisy.

  • U mnie ta zupa jest na stole wigilijnym od pokoleń. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez niej. Jest bardzo smaczna.

Artykuły na temat: wigilijna zupa z łososia
  • Zupa z łososiem

    Składniki: 50 dag filetu z łososia (ew. z dorsza lub mintaja) 3 marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka kawałek selera (ok. 15 dag) 6 szkl. bulionu warzywnego 1 cebula 1 łyżeczka masła sok(...) listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Jarzyny zalej bulionem i gotuj 12–15 minut. W tym czasie filet z łososia opłucz, osusz, potnij na kawałki. Rybę włóż do gotującej się zupy. Poczekaj, aż...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Smacznych świąt

    ...surowego łososia, sól, 6 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, cebula, 2 łyżki octu winnego, 1-2 dag żelatyny, 200 ml majonezu, 2 łyżki posiekanego koperku, ogórek wężowy, koperek do dekoracji Przygotowanie(...)° C). 2. Kratkę z ciepłą rybą wyjmij z wywaru, osącz, usuń ości i zdejmij skórę. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę. Żelatynę rozpuść w 1/2 litra wywaru z ryby i odstaw, by stężała. 3. Łososia przełóż...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...wigilijnych smaków sprzed wieków. Kompot z suszu? Jakaś obrzydliwa breja. Śledzie śmierdzą, grzyby bleee. Najczęściej kończy się na tym, że jedzą tylko kawałek ryby, najchętniej łososia. A potem(...) z grzybami i kapustą, zupa grzybowa, czerwony barszcz z uszkami, ryby: dorsz po śląsku, w zalewie pomidorowej, karp po żydowsku na słodko, z rodzynkami. Wszystko podajemy w formie przystawek...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Puste miejsce przy stole

    ...na wigilię nowe menu. Śledzie z rodzynkami i winem według przepisu przyjaciółki. Pod pierzynką, z żółtym serem i jajkiem - od bratowej. Ja robię jeszcze nowość: gravlax z łososia. Pierogi z kurkami(...) na kutię. Każda wigilijna potrawa ma swoje znaczenie. A kutia to symbol odrodzenia. I tak: szklanka ziaren pszenicy, tyle samo maku. Pół szklanki cukru pudru. Trzy łyżki amaretto. Cztery łyżki miodu...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...