• Informacje na temat:

    wieprzowina duszona z tymiankiem

Przepisy na temat: wieprzowina duszona z tymiankiem
  • Mój ulubiony bigos  - Maciej Kuroń

    ...wody, dodajemy śliwki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski grzyby i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie wołowinę kroimy w gulaszową kostkę, posypujemy tymiankiem i nacieramy posiekanym ząbkiem...

  • Szynka wieprzowa duszona w sosie własnym

  • Kuchnia żywiołów w praktyce

    ...owoce, jaja, masło, miód. Smak słony reprezentują natomiast: sól, ryby, fasola, wieprzowina, soja, wędliny, a ostry- imbir, pieprz, chili, czosnek, cebula, por. Idź na żywioł! W teorii argumenty...

  • Co tu dużo pisać – treściwe, smakowite danie obiadowe. Możemy je podać z ryżem, ziemniakami czy chlebem. Pikantne!

  • Smaczny pomysł na "Duszona wieprzowina"

  • Mięka, soczysta, duszona wieprzowina z cebulą podana z domowego wypieku chlebem. Polecam :)

  • Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś, co śmiało można uznać za przepis na danie jednogarnkowe. Z mojej propozycji mogą skorzystać osoby będące na diecie, przecież porcja duszonego mięsa jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Danie nie zawiera ani grama smalcu czy masła, szyneczka jest chuda, a śmietanę w sosie zawsze możecie zastąpić jogurtem naturalnym.

  • Danie kuchni góralskiej...pyszne i aromatyczne.

  • Wypróbowany przepis na "Duszona wieprzowina w sosie śmietanowym"

  • Sprawdzony przepis na "Duszona wieprzowina w chili i czosnku"

Artykuły na temat: wieprzowina duszona z tymiankiem
  • Wieprzowina na stół!

    Nawet klasycznego schabowego możesz zaserwować inaczej. Smacznego!

  • Znamy najnowsze wyniki badań wieprzowiny. Okazuje się, że w porównaniu z sytuacją sprzed 20 lat jakość tego mięsa znacznie się poprawiła. Ma więcej dobrze przyswajalnego żelaza oraz witamin, a mniej sodu, kalorii i cholesterolu. Zaraz się zacznie! Prezenty, porządki, tłumy w sklepach - nieodłączny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Aby w tym roku nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, warto zrobić plan. Również w zakresie samej kolacji wigilijnej oraz dań i przekąsek na...

  • Wykwintne dania z gęsiny

    Gęsina wraca do łask! Ta polska hodowana jest na naturalnej karmie. Ma tylko 3,5 - 5 proc. tłuszczu (wieprzowina ponad 30!). W smaku jest krucha i delikatna. Polecamy na niedzielny obiad.

  • Tymianek – znamy go doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet uprawiamy go w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że to niepozorne zioło ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak. Fot. 123RF/Picsel Ta wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego przyprawa coraz częściej gości na naszych stołach. W większości przypadków, po tymianek sięgamy jedynie ze względu na jego smak, jednak warto pamiętać, iż posiada on...

  • Cytrynowy obiad – cielęcina panierowana w cytrynach i menu na Wielki Tydzień

    ...i pieczeniu oddaje spore ilości wody. Od nas zależy jakie mięso wybieramy. Choć moje ostatnie pobyty w Polsce zaowocowały refleksją o braku tego mięsa w polskich sklepach, gdzie króluje wieprzowina(...) w przygotowaniu. Na przyrządzenie 6 porcji potrzeba dosłownie 40 minut. Podaję ją z malutkimi, młodymi ziemniaczakmi zwanymi u nas « rattes » duszonymi z czosnkiem w koszulkach i świeżym tymiankiem...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Mięsna dieta dla twojego zdrowia

    ...szkodliwych, nasyconych kwasów tłuszczowych, a więcej korzystnych - nienasyconych. Mięsa białe to: kurczak, indyk bez skórki, cielęcina, królik, struś. Mięsa czerwone to: wołowina, baranina, wieprzowina(...) przyswajalnego białka, L-karnityny i kwasu linolowego - chorym na nowotwory. Wieprzowina: To jedno z najtłustszych mięs. Powinny go unikać osoby z wysokim poziomem cholesterolu, nadwagą, starsze...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Kurczak po włosku czyli Cacciatore oraz o produktach sezonowych na maj… i kawałek czerwca !

    ...… Wieprzowina i wołowina poczekają jeszcze trochę…   Z RYB najsmaczniejszy jest teraz plamiacz czy to świeży czy wędzony znakomicie łączy się z wiosennymi produktami. Zak ilka tygodni dołączą...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato?   Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co istotne...