• Informacje na temat:

    wiem co jem

Przepisy na temat: wiem co jem
  • Czy wiesz co jesz?

    Skąd pochodzi makaron? Pewnie większość odpowie bez wahania - Włochy. Otóż nie! Długie kawałki ciasta gotowane w wodzie były popularnym daniem w Chinach już 2000 lat przed naszą erą. O tym jak mało wiemy o jednym z najbardziej popularnych składników potraw świadczy również fakt, jak wiele osób wyklucza go ze swojej diety z obawy o jego wpływ na szczupłą sylwetkę. Naszą wiedzę o makaronie i innych...

  • Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny.

  • Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

    Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wejrzenia”?

  • Przepis wart wypróbowania: "Śledzie w jogurcie – przepis Katarzyny Bosackiej („Wiem, co jem”)"

  • Czy wiesz - co jesz?

    Zakupy artykułów spożywczych to konieczność. Mleko, ser, wędliny, ryby czy masło to produkty, które można znaleźć w niejednej lodówce. Czy wiemy jednak, co wkładamy do sklepowego koszyka? Czy umiemy czytać etykiety? To ważne pytania, które niestety zadaje sobie niewielu z nas - informacji o produktach na etykiecie poszukuje jedynie co piąty Polak. Na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji...

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

  • Prawdziwe słodycze czy ich zdrowe zamienniki?

    Choć na co dzień stawia na zdrowe zamienniki słodyczy, Monika Mrozowska nie wyobraża sobie, że miałaby zrezygnować z prawdziwej bezy, która jest jej ulubionym deserem. "Jak mam taki dzień, że czuję, że tylko beza mnie uratuje, to ją jem" - mówi PAP Life aktorka.

  • Masz ochotę na małe co nieco? zdecydowanie najlepsza jest warzywna przekąska. sięgaj po jarzyny tak często jak tylko masz ochotę. jedz marchewkę- oglądając telewizje, pij soki pomidorowe pracując np przy komputerze, nie żałuj natki pietruszki do zupy....

  • Chleb na liście UNESCO?

    Jemy go niemal codziennie, ale często nie przywiązujemy zbyt wielkiej wagi do jego smaku. Niezbędny i niedoceniany. Czy teraz chleb trafi na listę niematerialnych dóbr dziedzictwa ludzkości UNESCO?

  • Przewodnik po rodzajach, właściwościach i zastosowaniu mąk.

Artykuły na temat: wiem co jem
  • ​Katarzyna Glinka dołączyła do akcji "Jem Drugie Śniadanie"!

    Wspólnie z Anną Wyszkoni, Dorotą Chotecką i Andrzejem Krzywym, dotychczasowymi ambasadorami, będzie namawiać Polaków do zabierania z domu drugiego śniadania.

  • Wydawałoby się, że są idealne. Nie zawierają kalorii, nie wywołują skoku glukozy we krwi. Bywają naturalnego pochodzenia. Pozwalają osobom chorym na cukrzycę na słodkości, a tym, co są na diecie odchudzającej - na słodzenie bez wyrzutów sumienia. Czy rzeczywiście tak jest? Fot. 123RF/Picsel Słodziki są zwykle kilkaset razy słodsze od cukru, np. syntetyczna sukraloza jest 600 razy słodsza, a naturalny stewiozyd pozyskiwany ze stewii - ok. 350 razy. Można więc stosować je w znacznie mniejszych...

  • Jedz i piękniej

    Dobra kondycja naszego ciała zaczyna się od tego, co mamy na talerzu" - pisze Emilie Herbert w książce "Beauty & Food". I od razu dodaje, że dotyczy to również skóry i włosów, bowiem substancje odżywcze docierają do wszystkich komórek ciała. Herbert od lat specjalizuje się w badaniu wpływu pożywienia na urodę. Wie też, które produkty mogą pomóc przy konkretnych problemach z cerą, włosami...

  • Jeśli prawdą jest, że człowiek ma swoje miejsce i własną przestrzeń na ziemi, to przestrzenią tą dla Agi i Kai jest zdecydowanie kuchnia. Podobne, ale... zarazem różne, czy to właśnie jest sekret ich bloga " Co dziś jemy Mamo? " Prawie codziennie zadajemy sobie pytanie "co zrobić na obiad'?. Zazwyczaj wybieramy gotowe półprodukty, w ogóle nic nie jemy lub udajemy się do baru mlecznego czy restauracji. Blog Agi i Kai pokazuje, że gotować można szybko, zdrowo, smacznie, pomysłowo i do tego...

  • Kendall Jenner: Jestem rozdrażniona, kiedy nie jem

    ...19-letnia modelka twierdzi, iż nie jest na diecie, ponieważ uwielbia jedzenie do tego stopnia, że cały czas musi sięgać po jakąś przegryzkę. - Jestem bardzo rozdrażniona, gdy jestem głodna. Zeszłego wieczoru byłam tak głodna, że prawie zaczęłam płakać bez powodu. Staję się wtedy bardzo emocjonalna, nie wiem dlaczego tak się dzieje - powiedziała. Mimo iż gwiazda reality show "Z kamerą...

  • Kuchnia niemiecka jest niezwykle zróżnicowana, a wiele jej wpływów znajdziemy w naszych polskich potrawach. Wbrew obiegowej opinii, jest nie tylko pożywna i sycąca, ale również bardzo smaczna Fot. 123RF/Picsel W powszechnej opinii kuchnia niemiecka uważana jest za tłustą oraz ciężkostrawną i w niektórych przypadkach faktycznie tak jest. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to cała prawda na temat kulinarnej tradycji naszych zachodnich sąsiadów. Jej bogactwo znacznie wykracza poza stereotypowe...

  • Katarzyna Burzyńska: Mama mówi, że jem jak chłop

    W cyklu "Czerwony dywan" przeprowadza wywiady z celebrytami. Tym razem to ona została przypytana. Katarzyna Burzyńska - uwielbia bezę, jest uzależniona od czekolady i robi świetne chili con carne. "Mama mówi, że jem jak chłop" - zdradza prezenterka.

  • 15 lipca tego roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli niektórych produktów, które kupujemy w sklepach. Jemy coraz gorzej czy coraz lepiej? Kontrolę przeszło ponad tysiąc próbek produktów. Fot. 123RF.COM/PICSELWśród przebadanych produktów były ryby, produkty mięsne, przetwory warzywne, oliwa z oliwek i jajka. Kontrolerzy wzięli pod uwagę: - cechy organoleptyczne (np. wygląd, smak, zapach, barwę i konsystencję produktów),- parametry...

  • Katarzyna Bosacka: Jem modnie

    A niektórzy są nawet zdania, że jedzenie będziemy drukować sobie sami w domu, na specjalnych drukarkach 3D, które już dziś testowane są w futurystycznych cukierniach czy manufakturach czekolady. Zanim jednak dożyjemy tego kulinarnego science fiction, sprawdźmy, co będzie modne na naszych talerzach w 2018 roku. Przede wszystkim coraz częściej nie będzie to talerz, ale rożek z bekonu wypełniony...

  • W I kwartale 2014 roku przeprowadzono kontrolę restauracji fast food. W bardzo wielu barach szybkiej obsługi wykryto nieprawidłowości dotyczące opisywania cennika, serwowania innych niż deklarowane produktów i rozmiarów porcji. Czy kebab wołowy zawsze zawiera wołowinę?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Kontrola Inspekcji Handlowej przynosi nam alarmujące wyniki: W aż 74 proc. skontrolowanych restauracji fast food wykryto nieprawidłowości. Skontrolowano 85 lokali gastronomicznych. Część z nich wybrano...

Wideo na temat: wiem co jem