• Informacje na temat:

    wielkanoc regionalne

Przepisy na temat: wielkanoc regionalne
  • Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur!

    Święta i uroczystości to doskonała okazja, by przekonać się jak bogata i ciekawa jest polska kuchnia. Tradycyjne dania regionalne mogą zaskoczyć nawet największych miłośników gotowania. Przykładem tego są dania doskonale znane na Warmii i Mazurach. W Krainie Tysiąca Jezior z okazji Wielkanocy przygotowuje się m. in. babkę. Nie jest to jednak typowy, słodki wypiek z lukrem, gdyż jej składnikami...

  • Przepis mojej Babci Stefci z Bieszczad.

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.

  • 1 porcja: 110 kcal

  • Witam serdecznie Propozycja na pyszne jajka faszerowane na Wielkanoc i nie tylko. Są bardzo dobre i ładnie prezentują się na stole.

  • To jedna z najlepszych babek na świecie. Będzie nam się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. Jest naszą kolejną propozycją na zbliżające się Święta Wielkanocne.Delikatna i puszysta...Smacznego;)

  • Kotleciki jajeczne nie muszą być koniecznie wielkanocne, sprawdzą się w każdej porze roku, gdy dopadnie Was kuchenny kryzys twórczy i totalny brak pomysłów. A że jajka jednoznacznie kojarzą się z wielkanocnymi świętami, stąd i moja propozycja. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji - ze względu na przybycie gości.

  • okazała się strzałem w dziesiątkę-chrzanowy posmak smażony kurczak,cebulki perłowe i ser-naprawdę ciekawe połączenie-polecam

  • Pyszna wersja tradycyjnego jajka z chrzanem na Wielkanocny stół

  • Nie mogłam się oprzeć fantastyczna dekoracje stołu .

Artykuły na temat: wielkanoc regionalne
  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    Przed tygodniem odbyła się już siedemnasta edycja Konkursu Potraw Regionalnych "Stół Wielkanocny" ze "Śniadaniem Wielkanocnym", którego zadaniem jest promowanie wielkanocnych zwyczajów i tradycji.

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...wyjęciu z piekarnika zostawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy. Reindling służy jako pieczywo do niedzielnego śniadania. Na Wielkanoc je się go z szynką i chrzanem z jajkiem. Wyjątkowo smacznym rodzajem Reindlinga jest ten, który dzieci dostawały kiedyś na Wielkanoc od swoich matek chrzestnych. Był on nadziewany oprócz opisanego powyżej farszu także siekanymi orzechami. Na dnie...

  • Tej książeczki nie można nie mieć w domowych zbiorach kulinariów. Na 120 stronach prezentuje charakterystyczne smaki Wielkopolski, Pomorza, Kaszub, Mazowsza, Kurpiów, Podlasia, Śląska, Podhala i Gór Świętokrzyskich, ale po lekturze pozostawia przemożne uczucie... niedosytu.Z podobnymi jej publikacjami tak jednak bywa, a obcowanie z nimi jest zarazem i wdzięczne, i niewdzięczne. Wdzięczne - bo autorce i czytelnikowi przychodzi poruszać się w świecie smaków skądś znanych. W wielu przypadkach to...

  • Kakory i kwaśniówka

    Naleśniki z soczewicą (kakory) czy postna zupa z grzybami, zwana "kwaśniówką" - to jedne z najważniejszych dań, jakie polscy Litwini na Podlasiu przygotują na Wielki Post i Wielkanoc.

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Chrzan nie do chrzanu

    ...ulubionych dodatków do świątecznych dań: ryby faszerowanej w galarecie na Boże Narodzenie, białej kiełbasy lub szynki pieczonej na Wielkanoc. Lubię też ćwikłę i polską wersję sosu cumberland (na bazie galaretki z borówek lub porzeczek, z czerwonym winem, a czasem też musztardą i imbirem), czyli mieszankę tartego chrzanu i żurawiny. Pasuje do pasztetu z zająca, który robi na Wielkanoc mój mąż Kuba...

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Czy mi się śniło, czy Golec tu był?

    .... Zgodnie z tradycją, składając życzenia, jak co roku, porządnie sypnie owsem po wszystkich kątach w domu. (śmiech) ...a potem wielkie odkurzanie. (śmiech) Kasia Golec: - Jeszcze na Wielkanoc(...) się wiąże przecież z samymi dobrymi rzeczami. Oprócz kultywowania wartości rodzinnych staracie się podtrzymywać inne regionalne tradycje? Górale żywieccy mają je bogate. Kasia: - Wystarczy...

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę,...