• Informacje na temat:

    węgierska potrawa

Przepisy na temat: węgierska potrawa
  • Leczo

    Węgierska potrawa idealna na domową imprezę...

  • Danie proste, smaczne i niedrogie.

  • Składniki na 2 osoby: 4 grubsze plastry szerokiej kiełbasy, cebula - plastry, pomidor, 4 jajka, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek - granulki.

  • Uwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :) Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa. Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodatkowo czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę.

  • Składniki: 1,5 kg papryki czerwonej, 250 gram cebuli, 4 małe ostre papryczki, 1 łyżka stołowa soli, 1/4 szklanki octu 10 proc., pól szklanki wody.

  • Tak naprawdę, to oryginalny węgierski gulasz różni się od znanej w Polsce pod tą nazwą potrawy. Węgierski oryginał to gęsta, zawiesista, pikantna zupa składająca się z mięsa, ziemniaków, papryki i pomidorów. I nie stanowi dodatku do kaszy czy ziemniaków, ale jest potrawą samą w sobie. Jednym słowem - węgierski eintopf.

  • Siedem zaskakujących faktów na temat pizzy

    ...nieskazitelności oryginalnego przepisu. Każdy, kto chce we Włoszech swoją pizzę nazwać autentyczną neapolitaną, musi się upewnić, że potrawa spełnia określone reguły, m.in. ma średnicę 30- 35 cm, uniesione brzegi...

  • Smaczne i szybkie danie jednogarnkowe na obiad i kolację .:)

  • Gulasz hajducki

    Z kuchni węgierskiej

  • Proste i smaczne danie na przekąskę.

Artykuły na temat: węgierska potrawa
  • Węgierski langosz z żółtym serem

    Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odcedź i obierz ze skóry. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem.  Wlej do miski połowę ciepłego mleka. Dodaj cukier, drożdże oraz...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Węgierski kociołek rozmaitości

    Leczo to chyba najpopularniejsza potrawa jednogarnkowa świata. I jak wszystkie ulubione dania - wywodzi się z kuchni biednych ludzi, którzy do jednego kociołka wrzucali wszystko, co mieli - rozmaite warzywa a czasem także okrawki mięsa.  Tajemnica dobrego leczo tkwi w świeżych składnikach - nie wolno ich rozgotować, warzywa powinny zachować swój kolor i sprężystość. Ważne są też przyprawy...

  • Turyści chętnie odwiedzają Węgry w czasie wakacji. Kraj ten przyciąga swoim niezwykłym klimatem i pyszną, niepowtarzalną kuchnią, w której królują kiełbasy, salami i różne odmiany papryki. Oto kilka tamtejszych dań, które naprawdę warto poznać. Fot. 123RF/Picsel Polacy darzą Węgrów niezwykłą sympatią. Wpływ na to ma chociażby nasza wspólna historia, ciekawa kultura węgierska oraz niezbyt duże oddalenie obu państw. Wielu z nas bardzo ceni sobie również madziarską kuchnię, która obfituje w syte...

  • Na rozgrzewkę

    Gdy za oknem śnieżyca, a słupek rtęci na termometrze spada poniżej zera, masz ochotę na coś, co cię natychmiast rozgrzeje. Takie właśnie są węgierskie gulasze i francuskie zupy cebulowe z ostrymi przyprawami. Do popicia doskonałe będą herbatki z cytrusami.

  • Odebrałem od Mecenasa telefon jeszcze w pracy, był bardzo zaaferowany, chciał mi koniecznie coś pokazać. Powiedział, że to ciekawe miejsce z dużym potencjałem. Zapowiadało się interesujące popołudnie, przecież Mecenas już tak wiele lat wyciera krakowskie krawężniki, że na pewno wie, co i gdzie można zobaczyć w Królewskim Mieście. Nie musi do tego korzystać z wyświechtanych "spacerniaków" czy innych tego typu periodyków. Gdyby nie jego aparycja, można by nawet pomyśleć, że jest legendą tego...

  • Dobieramy menu weselne

    ...mieszkańców Kraju Tysiąca Jezior nie je flaków ze względu na składniki, z jakich ta potrawa jest przygotowana. Niektórzy Finowie nie jedzą również grzybów. Hindusi z powodu zakazów religijnych nie jedzą potraw...

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Odkryj kaszkę kukurydzianą

    ...potrawa, którą pierwotnie przygotowywano z kaszy gryczanej. Dawniej nazywana była potrawą biedoty i spożywano ją na śniadanie lub kolację jako główne danie oraz na obiad - jako dodatek. Obecnie Rumuni spożywają mamałygę z gołąbkami. Potrawa ta znana jest także w kuchni węgierskiej, gdzie jest dodatkiem do paprykarza z kurczaka, a także w Bułgarii i na Ukrainie. Jako samodzielne danie podaje się ją...

  • Wyłoniliśmy pięciu szczęśliwców, do których powędrują smaczne zestawy ufundowane przez firmę Podravka. Jakich odpowiedzi udzielili? Zobaczcie sami. Bardzo dziękujemy za liczne zgłoszenia. Wybór zwycięzców nie należał do najprostszych, bo jak tu wybierać między cudownymi wspomnieniami z wakacji... Nie mniej jednak musieliśmy wytypować pięć osób. A oto zwycięzcy: Pani Ewa M. Chciałabym napisać o domowym ajvarze - poczęstowała nas nim na wakacjach gospodyni w chorwackim Omiš'u. Ajvar to...