• Informacje na temat:

    wędzonki domowe kiełbasa

Przepisy na temat: wędzonki domowe kiełbasa
  • Świąteczne wędzonki, wszystkie uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.

  • Kilka razy w roku robimy domowe wędliny. Są smaczne a przede wszystkim tańsze niż w sklepach.

  • Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na uwędzonych plastrach schabu. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająca, chyba że ktoś lubi więcej słoną, ten sobie dosoli.

  • Sprawdzony przepis na "Kiełbasa domowa"

  • Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest prosta: co się da zrobić samemu to się robi. Moje potrawy są z cyklu ,,wiem co jem" :) Biała kiełbasa smakuje świetnie w żurku, na kanapce, upieczona na grillu, usmażona, z różnymi dodatkami...w każdej postaci jest wyjątkowo smaczna. Na zbliżającą się Wielkanoc będzie idealna.

  • ...możesz to zrobić w domu :)

  • Super kiełbasa dla każdego, kto lubi domowe wyroby.

  • To ta sama kiełbasa, której część, po sparzeniu, zjedliśmy z grilla. Przepis: https://smaker.pl/przepis-domowa-kielbasa-biala-lub-wedzona,101100.html Tym razem uwędzona.

  • Szybkie w przygotowaniu... Nadaje się na codzienny obiad....

  • Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne, Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi, znanej wszystkim na Smakerze jako goramarcina1. Podaję linka do oryginału (https://smaker.pl/przepis-biala-kielbasa-wlasnej-roboty,106267,goramarcina1.html ). Zrobiłem w połowy składników a i tak wyszło sporo. Uwaga: należy kupić niezbyt chude mięsa, wtedy kiełbasa będzie bardziej zwarta. Ważny jest też czas wyrabiania....

Artykuły na temat: wędzonki domowe kiełbasa
  • Na bóle głowy nie tylko tabletka

    Często równie skutecznie rozprawiają się z nimi domowe sposoby.

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • Czwartku na ulicach unosił się dźwięk wprawianych w ruch kołatek, zwiastujących zmartwychwstanie. Współczesne obchody Wielkanocy Dziś wiele czasu poświęcamy na domowe przygotowania do Wielkanocy(...) w następnym dniu zanieść je do kościoła i poświęcić. W Wielką Sobotę razem ozdabiamy jaja i układamy w koszyczku produkty symbolizujące życie (pisanki), dostatek (kiełbasa, wędzonka), płodność...

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Wielkanocne potrawy ze Śląska

    Jajka z pastą chrzanową Składniki: 10 jajek, ok. 3-4 łyżki tartego domowego chrzanu,  łyżka miękkiego masła, sól, pieprz, szczypior i kiełki rzeżuchy do dekoracji Przygotowanie: Jajka ugotuj(...) Składniki: ok. 50 dag mąki pszennej, 30 dag mąki krupczatki, 4 dag drożdży, 2 łyżki śmietany, 2 jajka, łyżka cukru, szklanka mleka, 10 dag masła, płaska łyżka soli, 1 kg wędliny - grubszej wędzonki...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Wielkanocne przysmaki z Mazowsza

    Biały barszcz na zakwasie Składniki: 2 litry wywaru z wędzonki (ugot. np. na chudym boczku lub wędz. kiełbasie), zakwas z mąki pszennej razowej, liść laurowy, ząbek czosnku, 3 ziarna ziela ang, 2 łyżki świeżo startego chrzanu, 150 g śmiet. 18 proc., marchewka, 25 dag białej kiełbasy, sól, spora szczypta majeranku Przygotowanie: Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i wymieszaj. Włóż...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Licz z nami kalorie

    ...utrzymać zgrabnej sylwetki! Czytaj na następnej stronie. Wędliny Wartości podane dla 100 g produktu Baleron gotowany - 244 kcal; kiełbasa krakowska sucha - 323 kcal; kiełbasa podwawelska - 247 kcal; kiełbasa śląska - 210 kcal; kiełbasa parówkowa - 323 kcal; parówki popularne - 342 kcal; polędwica sopocka 165 kcal; salami popularne 568 kcal; szynka wiejska - 253 kcal; szynka kanapkowa...

  • Stary barek ze skrzypiącymi drzwiczkami, zamykany na klucz, a w środku karafka z grubego szkła i zestaw malutkich kieliszeczków. Charakterystyczny brzęk szkła i rozchodzący się aromat, zwiastuje nadejście leniwego popołudnia. Spędzonego w gronie najbliższych przy kieliszku domowej nalewki. Fot. 123RF/Picsel W czym tkwi sekret takich magicznych chwil? W umiejętności nieśpiesznego smakowania wolnego czasu, prowadzenia leniwej rozmowy i powolnego popijania doskonałego trunku. Bo nalewka nie...