• Informacje na temat:

    wędliny własnej produkcji

Przepisy na temat: wędliny własnej produkcji
  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Żywności, najczęściej wyrzucamy pieczywo. W tym roku zmieniła się kolejność wędlin i warzyw - wędliny wyrzucamy częściej niż warzywa. Potem są owoce, nabiał. Dlaczego właściwie pozbywamy się(...) "odpada" na etapie produkcji, transportu czy dystrybucji. Czytałam np. o absurdalnych normach dotyczących ogórka dopuszczonego do sprzedaży. Pod uwagę brane były nawet kąt nachylenia czy długość. Dlatego...

  • Sous vide to jak piszą obecnie nowoczesna, zdrowa metoda gotowania potraw, jednak jak podają źródła sięga ona lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku i wcześniej. Obecnie jest bardziej modna niż nowoczesna i trendy, taki odgrzewany kotlet. Warto jednak się nią zainteresować ponieważ można ją zastosować do wyroby domowych wędlin, a to coś nowego.

  • Kilka razy w roku przygotowuję takie domowe wędliny,sa bardzo smaczne.

  • przypadkowo natrafiłam na szynkowar, który oczywiście kupiłam i to jest moja pierwsza "produkcja". Nawet nie wiedziałam, że taka mała rzecz może tak cieszyć. Moja koleżanka powiedziała, że ona szynkowar to ma już z 20 lat i jest zadowolona. Szynka i karczek już się peklują więc jak będą gotowe to też tu zamieszczę :)

  • Takie t proste połączenie dwóch składników. Żadne święta nie mogą się obejść bez tego dodatku. Smak jest wyśmienity.

  • Znowu mięsko? Ano mięsko, zima jest, trzeba jeść konkretnie. A kanapka z takim domowym baleronem to za niezły lunch wystarczy. Bez chemii, oczywiście! Z kilograma (około) karkówki - (około) 80 dag pysznego baleronu. Jak chce UE - bez wędzenia, parzony!

  • Kupując w sklepie szynkę czy inną wędlinę mamy do wyboru 100 gatunków od 100 producentów. Wszystkie śliczne, różowiutkie, pachnące, soczyste... aż kapie od chemii! Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce - zrobię sobie sam szynkę i baleron. Bez chemii!

  • Znany i używany przez wszystkich. Najlepiej jednak smakuje ketchup własnego wyrobu.

  • pierwszy raz zrobiłam i wyszło super :))))

  • Zdrowy bez konserwantów napój dla naszych pociech i nie tylko.

Artykuły na temat: wędliny własnej produkcji
  • Antyrakowe parówki

    Już za dwa, trzy miesiące, jak zapowiadają naukowcy z Politechniki Gdańskiej(PG), na rynku mają pojawić się wędliny zawierające korzystne dla organizmu substancje pochodzące z kapusty.

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • Dietetyk: Wegetarianizm to dieta dla osób świadomych

    ...z toksyn. Zapominamy o tym, że mięso na każdym etapie produkcji - od okresu wzrostu do procesu przetwarzania go na wędliny, kotlety i inne wyroby - jest faszerowane antybiotykami, hormonami wzrostu(...) o to chodzi. Namawiam jednak do urozmaicenia swojej diety i spróbowania alternatywnego sposobu odżywiania, który pozwoli przekonać się na własnej skórze, czy to nam służy, czy też nie. Jednym...

  • Czy biorąc do ręki torebkę żelków zastanawiacie się, skąd się wzięły w niej te wszystkie pyszności? Jeśli tak, to zdradzimy Wam tajemnicę produkcji żelków. Wszystko zaczyna się od projektu. Czy to będzie kształt misia, dżdżownicy czy butelki z colą, każdy żelek powstaje najpierw jako szkic na papierze. Odręczny rysunek jest skanowany do komputera, a program graficzny tworzy z niego dokładny trójwymiarowy obraz. Dane z rysunku technicznego przekształcane są za pomocą frezarki w gipsowy model,...

  • Jedzenie, które truje

    ...był znacznie wyraźniejszy. Konserwy, suchą kiełbasę czy zupy w proszku zabierało się na wakacje pod namiotem, na co dzień jadaliśmy świeże produkty. Dziś wędliny, twarożki, sery mają wielomiesięczne(...). Etykiety - najlepsze źródło informacji Na każdej etykiecie powinna znajdować się nazwa produktu, data produkcji, data ważności, waga netto, warunki przechowywania, producent oraz skład. – Tu zasada jest...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

  • Łuszczyca - choroba ciała i duszy

    ..., zanim stare zdążą dojrzeć i obumrzeć. Proces produkcji nowych komórek skraca się do 4 dni! W dotkniętych chorobą miejscach skóra robi się coraz grusza, w końcu powstaje twarda i sucha łuska. Aby postawić(...) unikać takich produktów, jak wędliny, wieprzowe mięso i tłuszcze zwierzęce (np. smalec). Poradnik krok po kroku Odpowiedni strój. Unikajmy ubrań, które są wykonane z materiałów szorstkich lub...

  • Na wielkanocnym stole, oprócz jaj, tradycyjnie pojawiają się wędliny. Niestety, mimo bogatej, polskiej tradycji wędliniarskiej, o dobrą szynkę, baleron czy boczek coraz trudniej. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej mylnego!   Wybieramy się do dobrego mięsnego, rzeźnika lub na wieś i kupujemy wieprzowinę, wołowinę...

  • Szczupła i zdrowa dzięki dobrym tłuszczom

    ...w produkcji cholesterolu, który w odpowiedniej ilości jest niezbędny m.in. do wytwarzania hormonów. Ile tłuszczu ci potrzeba? Przyjrzyj się swoim posiłkom i poszukaj w nich tłuszczu. Większość z nas je go(...) bardziej odporny na wysoką temperaturę podczas smażenia i pieczenia. Ukryty tłuszcz: Mięso, wędliny i nabiał Jest w nich przynajmniej połowa tłuszczu, który zjadamy. I właśnie to najczęściej jest powodem...

  • Chciałbyś zacząć przygotowywać domowe sery? Weź udział w naszym konkursie, a być może to właśnie do ciebie trafi praktyczny zestaw, ułatwiający ich produkcję. Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A książka "Jak zrobić ser w domu" to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Dowiecie się z niej jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze...