• Informacje na temat:

    wątróbki drobiowe pieczona

Przepisy na temat: wątróbki drobiowe pieczona
  • Mus z drobiowych wątróbek

    Składniki: Mus: ●700 g wątróbki z kurczaka ●2 plastry boczku wędzonego (pokrojone w kostkę) ●2 posiekane szalotki ●2 posiekane ząbki czosnku ●100 g masła ●łyżeczka brandy ●sól, pieprz Galareta: ●500 ml wywaru drobiowego ●25 g żelatyny (namoczonej do napęcznienia) ●sól, pieprz Przygotowanie: 1, Zrób galaretkę. Wywar zagrzej, dopraw solą i pieprzem. Rozpuść w nim namoczoną...

  • Lekki sposób na wątróbki drobiowe - bez smażenia, bez tłuszczu, a smak wyjątkowy.

  • Drobiowy pasztet z borowikami

    Drobiowy pasztet z borowikami KROK PO KROKU Sposób przygotowania Krok 1. Piersi ugotować w bulionie grzybowym, 100 g bulionu zachować. W rondelku rozgrzać masło, wątróbki oczyścić, cebulę i 3 grzyby drobno posiekać po czym wrzucić na rozgrzane masło, chwilę smażyć, po czym zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Dodać wątróbki i obsmażyć z obu stron. Ugotowane piersi pokroić na kawałki...

  • Wątróbki drobiowe, smażone z cebulką, podane z chlebem.

  • Pasztet z wątróbki z papryką i kaparami

    ...60 dag wątróbki drobiowej oczyść i obgotuj we wrzątku ok. 5 minut. Odcedź ją i wystudź. Następnie zmiel ją razem z 10 dag ogórków konserwowych i dużą cebulą. 20 dag miękkiego masła oprósz solą(...) w 100 ml podgrzanego mleka i wymieszaj z masą z wątróbki. Dodaj połowę pokrojonych papryk i 10 dag ubitej kremówki. Formę natłuść olejem i napełnij przygotowaną masą, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do...

  • Zdrowe, smaczne, duszone z cebulą wątróbki drobiowe podane z ziemniakami i sałatką z kapusty i papryki.

  • Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

    Po 3 udka z indyka i z kurczaka umyj, obsmaż, zalej wodą, dodaj 2 marchewki, jedną pietruszkę, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe i ugotuj do miękkości. 2 większe cebule pokrój i zeszklij na kopiastej łyżce masła. Dodaj do niej 50 dag wątróbki drobiowej i podsmaż. Ugotowane, przestudzone mięso oddziel od kości i razem z warzywami i wątróbką przepuść dwa razy przez maszynkę. Dodaj...

  • delikatne, niezwykle soczyste, po prostu pyszna propozycja na szybki obiad.

  • ...50 dag wątróbki; cebula; boczek wędzony; kilka pieczarek świeżych; ogórek kiszony; olej; przyprawa do szaszłyków.

  • Danie serwowane w warszawskiej restauracji "Honoratka" przy ul. Miodowej. Tam podpatrzone i własnoręcznie przygotowane. Proste i...smaczne po prostu ;-)

Artykuły na temat: wątróbki drobiowe pieczona
  • Pasztet drobiowy w cieście

    Składniki  Na 12 porcji: 80 dag drobiowej wątróbki (z indyka, kurczaka, kaczki), 8 gałązek tymianku, 1,5 szklanki czerwonego wina, sóll 15 dag masła + do wysmarowania formy, 4 jajka + 1 do(...) wątróbkową wlej do misy. Wrzuć pokrojone mango, borówki, pistacje i resztę wątróbki. Ciasto francuskie rozwałkuj na dwa placki. Formę na pasztet wysmaruj masłem i dokładnie wyłóż jednym kawałkiem ciasta...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Ekspresowe dodatki, czyli letnie sałatki

    ...wątróbki drobiowej (można zastąpić kurczakiem) pół główki sałaty lodowej lub mieszanka sałat kilka listków szpinaku 140 g sera feta 15 dag świeżych truskawek 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Spokojnie sobie świętuj!

    ...? Przyrządź go z mięsa o niskiej zawartości tłuszczu. Najlepszym wyborem będzie zatem mięso z królika, kaczki lub jagnięcina.  Warto także zrezygnować z  dodawania wątróbki drobiowej, która znacznie...

  • Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek. Fot. 123RF/Picsel Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację. Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z...

  • Domowe pasztety

    ..., 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml wody, 2 listki laurowe, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz. Wątróbki opłucz. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na połowie masła. Następnie zwiększ ogień, dodaj wątróbki oraz pozostałe masło. Smaż 7-10 min. Wystudź. Wątróbki przełóż do miski, dodaj serek, ser pleśniowy oraz czosnek...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Joanna Moro: Wielkanoc spędzam w Wilnie

    ...pomagać. Musi też być pieczona cielęcina w wielkim kawałku, po staropolsku. Ale najbardziej tęsknię za babciną wątróbianką. To pasztet z wątróbki i serduszek drobiowych, takie litewskie foie gras. Poza...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...