• Informacje na temat:

    wątróbka z suszonymi pomidorami

Przepisy na temat: wątróbka z suszonymi pomidorami
Artykuły na temat: wątróbka z suszonymi pomidorami
  • Jak zwiększyć wchłanianie żelaza u chorych na anemię

    ...owoce, kakao i boczniaki. Należy pić dużo wody. Śniadanie Owsianka na wodzie z suszonymi owocami oraz łyżką jogurtu naturalnego, biała kawa. Albo: kasza jaglana z dodatkiem awokado, liści(...) wołowym, pęczakiem, czerwoną papryką, natką pietruszki i cebulą, kompot morelowy. Albo: zupa fasolowa, wątróbka lekko usmażona z cebulą i jabłkami, ziemniaki z wody, buraczki, kompot truskawkowy...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Anna Mucha: Włoskie życie ze smakiem

    ...toscano. Tutejszą stolicą serów jest miasteczko Pienza. Ser pecorino, który jest tu wytwarzany, występuje w wielu odmianach (np. z truflami, suszonymi pomidorami i orzechami), niektóre z nich dojrzewają(...) zazwyczaj kanapeczki na chrupkim pieczywie, z pomidorami, bazylią i oliwą, a także z kremową wątróbką lub serkiem ricotta i pieczonym boczkiem. Nie sposób nie zauważyć, że na początek Włosi serwują sery, co...

  • Suszenie jedzenia to jedna z najstarszych metod konserwacji. Od wieków polegała na usunięciu wody poprzez odparowanie. Niestety, obecnie wiele suszonych przysmaków ze sklepu jest faszerowanych różnego rodzaju chemią. Jak uniknąć sztucznych dodatków? Fot. 123RF/Picsel Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych "suszonek". Często, niestety, jest to wynikiem dodatków, takich jak dwutlenek siarki...

  • Licz z nami kalorie

    ...; tuszka z gęsi - 339 kcal; tuszka z indyka - 168 kcal; tuszka z kaczki - 308 kcal; tuszka z kurczaka - 158 kcal; wątróbka z kurczaka - 136 kcal; żołądek z kurczaka - 114 kcal Bez tego nie masz szans(...) kukurydziane - 363 kcal; płatki owsiane - 366 kcal; musli z suszonymi owocami - 325 kcal; płatki pszenne - 351 kcal Warzywa świeże Wartości podane dla 100 g produktu Bakłażan - 21 kcal; brokuły...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Naturalne terapie na zmęczenie i zimowe dolegliwości

    .... Organizm łaknie witamin, które napędzą procesy życiowe. A ich najlepszym źródłem są pokarmy - te jak najmniej przetworzone. Pora przeprosić się z warzywami i rybami, suszonymi owocami i produktami(...) i tolerancję wysiłku. Najlepsze źródła żelaza: wątróbka, drób, ryby, z warzyw - brokuły, szpinak, z owoców - morele.

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a...

  • Policz swoje kalorie

    ...kcal; tuszka z indyka - 168 kcal; tuszka z kaczki - 308 kcal; tuszka z kurczaka - 158 kcal; wątróbka z kurczaka - 136 kcal; żołądek z kurczaka - 114 kcal; Wędliny Wartości podane dla 100 g produktu(...) g produktu chrupki kukurydziane - 352 kcal; otręby pszenne - 185 kcal; płatki kukurydziane - 363 kcal; płatki owsiane - 366 kcal; musli z suszonymi owocami - 325 kcal; płatki pszenne - 351 kcal; Warzywa...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne jest, kto przywiózł...