• Informacje na temat:

    wątróbka z drobiu

Przepisy na temat: wątróbka z drobiu
Artykuły na temat: wątróbka z drobiu
  • Soczysta pierś kaczki

    Kaczka to jeden z najszlachetniejszych rodzajów drobiu. Jednak aby była soczysta, trzeba pamiętać o kilku zasadach.

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Skąd się biorą afty i jak ich uniknąć

    ...jeść, by zapobiegać aftom Jeśli nie chcesz mieć aft, zadbaj, by w twoim jadłospisie pojawiły się produkty zawierające dużą ilość witaminy B12 (jest zawarta m.in.: w wołowinie, wieprzowinie, drobiu i rybach). Pojawianiu się tych zmian zapobiegają także witaminy A, C i E. Najlepszymi źródłami witaminy E są produkty mleczne, wątróbka i warzywa takie, jak marchew, botwinka, pomidory, a także zielenina...

  • Dla wielu z nas umycie mięsa przed jego wykorzystaniem to rutynowa czynność. Warto jednak wiedzieć, że może nam to nie wyjść na zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Bakterie rodzaju Campylobacter (głównie Campylobacter jejuni i Campylobacter coli) to jedna z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych - wywołuje więcej infekcji niż salmonella, E. coli i listeria razem wzięte. Szacuje się, że na świecie pojawia się nawet pół miliarda tego typu zakażeń rocznie. Jak objawia się kampylobakterioza? Chory ma...

  • Jak poprawić wyniki morfologii? Sięgnij po produkty dobre dla krwi!

    ...erytrocyty i hemoglobina. Dziennie potrzebujesz żelaza w ilości ok. 18 mg. Stek lub wątróbka: Najlepiej przyswajalne przez nasz organizm żelazo znajdziemy w wołowinie, jagnięcinie, drobiu oraz podrobach...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu używać...

  • Zawalcz o młodość

    ...zastąpić je porcją drobiu. Sporą ilość cynku znajdziesz też w przetworach mlecznych i produktach zbożowych oraz kiełkach pszenicy. Cynk zawierają również orzechy, migdały i pestki dyni. Kwasy omega(...) głowy, ogólne osłabienie, depresja, bladość skóry, łamanie się paznokci, wypadanie włosów. Najwięcej żelaza zawiera wątróbka. Jeśli za nią nie przepadasz, możesz jeść ryby (tuńczyk, łosoś), kasze oraz...

  • Amerykańskie barbecue niewiele ma wspólnego z polskim grillowaniem, bowiem w procesie pieczenia mięsa liczy się tu nie tylko jego jakość, ale też sposób opiekania i rodzaj używanego do tego drewna. Fot. 123RF/Picsel W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii grillowanie nosi nazwę barbecue - słowo to odnosi się nie tylko do sprzętu używanego do przyrządzania mięsa, ale oznacza też przyjęcie, podczas którego piecze się i podaje grillowane potrawy. Drewno decyduje o smaku!...

  • Przegląd najpopularniejszych diet odchudzających

    ...mięso. Twój organizm jest najbardziej zbliżony do tego, jaki mieli nasi przodkowie. Doskonale radzi sobie z trawieniem czerwonego mięsa, drobiu, ryb. Białko zwierzęce to w twoim wypadku paliwo, które(...), gruszki, kozie sery, masło. • Produkty zalecane: Mięso: np. cielęcina, wołowina, wątróbka; ryby: dorsz, halibut, makrela oraz owoce morza, sól jodowana, brokuły, szpinak, kapusta, pietruszka...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...