• Informacje na temat:

    wątróbka wołowa

Przepisy na temat: wątróbka wołowa
  • Jak przyrządzić smaczne dania z wątróbki?

    Wątróbka nie należy do twoich ulubionych potraw? Daj jej drugą szansę! Wypróbuj przepisy, dzięki którym odkryjesz wszystkie jej zalety!

  • Specjał kuchni egipskiej z Aleksandrii.

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    ..., o winnosłodkim smaku, jest wspaniały do zapiekania i na przetwory, np. dla dzieci. Wątróbka drobiowa z Mazowsza Składniki: 50 dag wątróbki drobiowej; 2 łyżki mąki; 40 dag jabłek; sól, pieprz, cukier, majeranek(...)). Zagotuj, podduś, a następnie dopraw. Mięso ponownie włóż do sosu. Podgrzej. Podawaj z kaszą jęczmienną i surówkami. Pieczeń wołowa po kaszubsku Składniki: 1 kg ligawy wołowej; 3 jabłka...

  • proste i smaczne

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    Zrobiły wielką furorę, choć często tajemnica ich sukcesu tkwi w prostej recepturze. Przedstawiamy oryginalne przepisy na wyjątkowe rarytasy, które podbiły cały glob!

  • Fantazja nt. łaty wołowej, z której nie bardzo wiedziałam, co zrobić, a efekt okazał się wspaniały.

  • Pieczeń wołowa to propozycja dla tych, którzy lubią odpocząć od wieprzowiny ;)

  • smakowite dla każdego

  • Smaczny pomysł na "Zupa wołowa"

  • Przepis wart wypróbowania: "Sztufada wołowa"

Artykuły na temat: wątróbka wołowa
  • Trzy sposoby na wątróbkę

    Aby wątróbka była jasna, miękka i smaczna, należy pamiętać o kilku zasadach.

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Codzienna dostawa żelaza

    Dlatego często sięgaj po produkty, które weń obfitują: mięso i jego przetwory. Polędwica wołowa, wątróbka, mięso zająca, podroby, zwłaszcza móżdżek i nerki, kaszanka. Aby jednak żelazo z mięsa zostało właściwie przyswojone, konieczna jest obecność witaminy C, a zatem mięsa trzeba zawsze jeść z surówką. Ryby i owoce morza. Sardynki, małże, ostrygi. Produkty zbożowe. Ciemne pieczywo, graham...

  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.   1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany   3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak   4. Łopatka - doskonała do pieczenia,...

  • Witamina D3 tak wiele potrafi!

    ...i serach żółtych: szwajcarskim,parmezanie, camembercie, edamie. Stosunkowo bogatym jej źródłem są również jajka, szczególnie żółtka oraz wątróbka - wieprzowa i wołowa.

  • Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek. Fot. 123RF/Picsel Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację. Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z...

  • Trzy składniki, które... powstrzymają migrenę!

    ...sprzyjający atakom migreny, tzw. tyraminę. Są to m.in.: wątróbka z kurczaka i wołowa, ryby wędzone i marynowane, kiełbasa salami, ser żółty, ser pleśniowy oraz ser typu feta. Witamina D sprawia, że...

  • Dla naszego organizmu żelazo jest jednym z najistotniejszych składników odżywczych. Jego niedobór może spowodować wiele nieprzyjemnych skutków, dlatego powinniśmy zadbać, aby w naszej diecie znalazło się jak najwięcej produktów bogatych w tę substancję. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważnym składnikiem naszej codziennej diety jest żelazo. To właśnie dzięki niemu układ krwionośny oraz odpornościowy może prawidłowo funkcjonować. Co więcej, odpowiedni poziom żelaza jest również...

  • Naturalne substancje zapobiegające chorobom

    Pełnowartościowa dieta to jeden z głównych filarów odporności. Nie powinno w niej zabraknąć witamin (należy codziennie jeść sezonowe warzywa i owoce, które są ich źródłem) oraz minerałów, a w szczególności cynku. Jest on organizmowi niezbędny przy produkcji przeciwciał odpornościowych. Najwięcej tego minerału zawierają owoce morza, ale jego bogatym źródłem jest też wątróbka (cielęca i wołowa...

  • Stres to zmora XXI wieku. Nadmiernie obarcza psychicznie, wywołuje fatalne skutki oraz obciąża organizm. Odpowiednia dieta może jednakże pomóc zniwelować niektóre negatywne następstwa jego długotrwałego występowania. Zarówno na stres fizyczny i emocjonalny nas organizm reaguje tak samo - wyzwala adrenalinę. Jest to hormon, który przygotowuje nasze ciało do walki lub ucieczki. Po zadziałaniu stresującego bodźca, w ciągu blisko sekundy, organizm doświadcza niepokoju, bicie serca staje się...

Wideo na temat: wątróbka wołowa
  • Piotr Kucharski prezentuje dania z mniej popularnymi warzywami

    Topinambur, skorzonera, salsefia, miechunka - takie warzywa wziął pod lupę Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN". Kucharski przygotował pieczony topinambur z wątróbką wołową, zapiekaną skorzonerę, salsefię z orzechami oraz pannacottę z miechunką.