• Informacje na temat:

    wątróbka w mleku

Przepisy na temat: wątróbka w mleku
  • Wątróbka z warzywami

    Wątróbkę przed przyrządzeniem warto moczyć w mleku kilka godzin, by była miękka i smaczna. Posól ją dopiero przed podaniem. Gdy zrobisz to podczas smażenia, stanie się twarda.

  • Przepis wart wypróbowania: "Orzechowa wątróbka"

  • Indyk faszerowany wątróbką

    Sposób przygotowania 1. Składniki marynaty wymieszaj. natrzyj nią mięso. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Namocz bułkę w mleku, wymieszaj ją z posiekaną i podsmażoną wątróbką, bułką tartą, jajkiem, masłem, natką pietruszki, pieczarkami i przyprawami.  2. Faszeruj mięso. Zawiń je sznurkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym z cytryną i piecz godzinę w temp. 180 st. C. Dekoruj listkami laurowymi.  

  • Nie każdy lubi wątróbkę. Ale myślę, że warto spróbować tę potrawę:)

  • Wątróbka z jabłkiem

    Składniki: 20 dag wątróbki drobiowej cebula jabłko sól, pieprz olej mąka mleko łyżka miodu mały brokuł szczypiorek pomidor Przygotowanie: Cebulę pokrój w plasterki, zamocz w mleku, obtocz w mące. Wątróbkę umyj, posyp mąką i usmaż razem z cebulą. Jabłko pokrój w półplasterki i usmaż z miodem. Ugotuj brokuł, pokrój pomidor i szczypiorek. Wątróbkę podaj z warzywami.

  • Smaczny pomysł na "Wątróbka z jabłkami"

  • Przyjęcie bez kalorii

    ...wówczas najwspanialszy aromat i kolor łososia. Wątróbka na różowo Składniki: 0,5 kg wątróbki cielęcej, pęczek liści szałwii, 2 pomidory, 1 papryka, garść truskawek, 1 ząbek czosnku, 5 gałązek tymianku, 5 filetów anchois, 2 łyżki octu balsamicznego. Wątróbkę oczyść i mocz w mleku 2 godziny. Pokrój wzdłuż na płaskie i wąskie plastry. Lekko dopraw je solą i pieprzem. Na wątróbce rozłóż liście...

  • Sprawdzony przepis na "Wątróbka na jabłku"

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    ..., o winnosłodkim smaku, jest wspaniały do zapiekania i na przetwory, np. dla dzieci. Wątróbka drobiowa z Mazowsza Składniki: 50 dag wątróbki drobiowej; 2 łyżki mąki; 40 dag jabłek; sól, pieprz, cukier, majeranek(...) usmażeniu. Aby nie była gorzka, możesz też przed smażeniem namoczyć ją w mleku. Żeberka po kielecku Składniki: 1/2 kg żeberek wieprzowych; łyżka mąki; olej; 1/2 kg słodkich jabłek; 1/2 szklanki śmietany...

  • Przepis wart wypróbowania: "Wątróbka z jabłkiem"

Artykuły na temat: wątróbka w mleku
  • Trzy sposoby na wątróbkę

    Aby wątróbka była jasna, miękka i smaczna, należy pamiętać o kilku zasadach.

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Witamina D3 tak wiele potrafi!

    ...jeść je w oleju,bo wit. D lepiej przyswaja się w tłuszczach). Witamina D - choć już w nieco mniejszych ilościach - występuje również w nieodtłuszczonym mleku i produktach mlecznych,m.in. maśle i serach żółtych: szwajcarskim,parmezanie, camembercie, edamie. Stosunkowo bogatym jej źródłem są również jajka, szczególnie żółtka oraz wątróbka - wieprzowa i wołowa.

  • Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek. Fot. 123RF/Picsel Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację. Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z...

  • Pasztet z żurawiną

    Przygotowanie: Mięso ugotuj z dodatkiem marchewki, pietruszki i przypraw. Podsmaż cebulę na oleju i dorzuć wątróbkę. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Gdy wywar ostygnie, wszystkie rodzaje mięsa zmiel 2 razy wraz z cebulą i wątróbką, odciśniętą bułką i warzywami pozostałymi z gotowania. Dodaj jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszaj...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Jakie witaminy dla zdrowych zębów i dziąseł?

    ...źródła wit. D to światło słoneczne, ale witaminę D znajdziemy także w mleku, serach, jajach, niektórych rodzajach zbóż, a także tłustych rybach jak sardynki, dorsz czy tuńczyk. Witamina C Jest(...) ran. Najlepsze źródła wit. A to m.in. ryby, żółtka jaj, sery, podroby np. wątróbka, warzywa o owoce o żółtej i pomarańczowej barwie jak mango, marchew, bataty, a także zielone warzywa liściaste np...

  • Niebezpieczne dla naszego zdrowia bakterie mogą znaleźć się w produktach, które wydają się być z pozoru bardzo bezpieczne i zdrowe. W ostatnim czasie coraz częściej słyszymy o tym, że groźne bakterie salmonelli mogą znajdować się nawet w sałacie. Czy jest się czego bać? Fot. 123RF W ostatnim czasie australijskie społeczeństwo zelektryzowała informacja dotycząca paczkowanej sałaty, która miała zostać skażona bakteriami salmonelli. W związku z odnotowaniem co najmniej zwiększonej ilości...

  • Jak wzmocnić  odporność  przed zimą

    ..., kiełkach zbóż, kapuście, tranie, rybach, mleku, maśle, warzywach zielonolistnych, bananach. Niezbędna witamina D. jest w tłustych rybach i tranie. Powstaje też w skórze pod wpływem promieni(...) przyswajalnego żelaza dostarcza wątróbka, mięso, ryby, krewetki, żółtko, twaróg, orzechy, mleko. Ważny odpoczynek Konieczny jest długi sen, najlepiej 7-8-godzinny. Niedobór wypoczynku osłabia układ...

  • Metalami ciężkimi nazywamy grupę metali i półmetali o dużej gęstości - najczęściej o właściwościach toksycznych dla człowieka. Pierwiastki te mogą przedostawać się do organizmu ze środowiska lub wraz z żywnością. Niestety, mogą się kumulować w tkankach. To w rybach jest najwięcej metali ciężkich. Fot. 123RF.COM/PICSEL Źródłem metali ciężkich w żywności jest zanieczyszczone środowisko - gleba, woda i powietrze. Mogą być produktami spalania, szczególnie węgla, ropy naftowej (rtęć) czy...