• Informacje na temat:

    warzywa zapiekane 25 na 25

Przepisy na temat: warzywa zapiekane 25 na 25
  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów. Niesłusznie. Patisony są smaczne i nadają się do wielu dań i zapiekanek. A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Patisony zapiekane z mięsem będą i dekoracyjne, i smaczne.

  • Wypróbowany przepis na "Sałatka rzymska z twarogiem - w 25 minut"

  • Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

    ...wchłanianie witamin zawartych w warzywach); zaś bardzo miękkie - do smarowania pieczywa. Ekstrarada: kupiłaś niedojrzałe awokado? Owiń je w papier i pozostaw w temperaturze pokojowej. Dojrzeje w ciągu(...) w smaku niż biały kalafior i bez brzydkiego zapachu!  Odchudza, bo: jest źródłem błonnika, zwiększa uczucie sytości, ugotowany, z wody ma 25 kcal w 10 dag. Wyjątkowa zaleta: jest bardzo bogaty...

  • Wypróbowany przepis na "Warzywa zapiekane z makaronem"

  • Zapiekana cukinia z kaszą bulgur

    Składniki: 1 cebula 1-2 łyżki oliwy z oliwek 80 g kaszy Bulgur 250 ml bulionu 1 ząbek czosnku 20 g czarnych oliwek 25 g pomidorów suszonych z oleju 2 małe cukinie Świeży tymianek Sól(...) i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Bulgur umieścić w formie do zapiekania i na wierzch nałożyć warzywa i mozzarellę pokrojona w plastry. Zapiekać 8-10 minut w temp. 225 st. C. Dekorować...

  • Warzywna zapiekanka, idealna na wiosenny obad.

  • Zapiekana cukinia

    ...i pieprzem, zalać cukinię. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę ser. Zapiekać w 200 st. C przez 20-25 minut.

  • Danie na wzór znanych chyba wszystkim ''''warzyw na patelnię''''. Na drugi dzień, gdy sos z pieczenia wyparował przez odgrzewanie, zrobiłam do warzyw sos czosnkowy. Polecam!

  • Naleśniki z warzywami

    Składniki: CIASTO: 3/4 szklanki mąki krupczatki po 1/2 szklanki mleka i gazowanej wody mineralnej 2 jajka sól FARSZ: 25 dag pieczarek pęczek dymki 4 pomidory 2 średnie  marchewki 5 łyżek masła SOS: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 150 g jogurtu po pęczku natki i koperku ząbek czosnku sól, pieprz 10 dag tartego żółtego sera Przygotowanie: Wszystkie...

  • polecam zarówno wegetarianom , jak i mięsożercom ( jako dodatek)

Artykuły na temat: warzywa zapiekane 25 na 25
  • Zapiekanki z warzyw

    Pory zapiekane w szynce Składniki na 4 porcje: 4 duże pory (bez ciemnych części), 6-12 plasterków wędzonej szynki (ilość zależnie od wielkości), sól, pieprz, suszony tymianek, 20-25 dag żółtego(...) do wysmarowanej tłuszczem formy, obłożyć plastrami cebuli, zapiekać przez 25 minut w temp. 180 stopni. Udekorować ziołami.  Zapiekanka ze szpinakiem Składniki na 4-6 porcji: 0,4 kg młodych...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Faszerowane warzywa

    Grzybowe ziemniaczki Składniki po 4 porcje: 4 duże ziemniaki, 50 dag brokułów, sól, 30 dag boczniaków, 25 dag małych pieczarek, 1 cebula, 20 dag śmietany kremówki, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka(...) sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-15 minut. Udekorować trybulą. Kalarepki napełnione pęczakiem Składniki na 4 porcje: 2 kalarepki, sól, 25 dag marchewki, 30 dag mrożonego...

  • Mimo wysiłków specjalistów od żywienia, warzywa i owoce wciąż za rzadko goszczą na naszych stołach. Amerykanie chcą to zmienić i ruszają z wielką ofensywą, która w niekonwencjonalny sposób ma zachęcać do jedzenia tych produktów, przekonując, że są one... atrakcyjne i "trendy". Fot. 123RF/Picsel Można powiedzieć, że warzywa są ostatnio rozchwytywane. Producenci mini marchewek postanowili dokonać powtórnego pozycjonowania tej zdrowej przekąski na rynku - tym razem nawiązując jednak do praktyk...

  • Duszone warzywa z kaszą jaglaną

    .... Następnie kaszę z cebulą prosto z patelni przełóż do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem i zalej 2 szklankami wody. Dodaj sól i pieprz. Zapiekaj 25 min w uprzednio rozgrzanym piekarniku, w temp. 180°C. W tym czasie na pozostałym oleju podsmaż krótko posiekany czosnek. Dodaj po chwili cukinię oraz paprykę. Duś warzywa aż staną się miękkie, ale wciąż będą jędrne (5-7 min). Dopraw je jeszcze na...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Kolacyjna zapiekanka warzywna

    ...o dużych oczkach. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej przygotowane warzywa. Posyp serem. Przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 50 minut. Około 20-25 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika usuń folię.  3. Pestki dyni zrumień na suchej patelni, mieszaj, aby się nie przypaliły. Gotową zapiekankę posyp uprażonymi pestkami dyni oraz...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    Sałatka podlaska z kurkami Składniki: 25 dag kurek, 10 dag borowików, 10 dag podgrzybków (można dodać także kilka pieczarek), 3 łyżki masła, sól, pieprz, cukier, pęczek dymki, żółtko, po łyżeczce(...). podgrzybków, kurek, borowików), 2 cebule, ząbek czosnku, pęczek dymki, 30 dag kolorowej papryki, 25 dag fasolki szparagowej, 3 łyżki masła, po łyżeczce curry oraz mąki, szklanka śmietany, po łyżce: sosu...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...