• Informacje na temat:

    warzywa z patelni przepisy

Przepisy na temat: warzywa z patelni przepisy
  • Przepisy na cały tydzień

    ..., wrzuć na głęboki rozgrzany tłuszcz, smaż około 10 minut, przewracając je. Osącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, pokrój. Pozostałe warzywa(...) resztą mięsa, dociśnij i piecz 80 minut w temp. 180°C. Na patelni zrumień pozostałą posiekaną cebulę, paprykę i bazylię. Zalej przecierem, posól i wymieszaj z ryżem. Podawaj z pokrojonym klopsem...

  • Sekretem udanego grilla jest marynata. To ona nadaje charakter potrawom z grilla, dlatego warto starannie dobrać jej składniki. To całkiem proste i pozwala na dużą dowolność. Kompozycje do marynowania mogą być słodkie, wytrawne, czy pikantne. Zależy to od naszej wyobraźni. Podstawą dobrej i smacznej marynaty jest dobór odpowiednich przypraw. Drugim ważnym składnikiem jest płyn, czyli oliwa, albo olej, ocet lub sok z cytryny, czy wino, miód. I cała gama dodatków jak np. musztarda, ketchup,...

  • Przepisy na weekendową biesiadę

    ...ponacinaj i posmaruj jajkiem. Piecz 25 minut w temp. 200°C. Wymieszaj śmietanę, sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku i szczypiorek. Roladę podawaj z dipem czosnkowym.  Szynka z warzywami w sosie Sposób przygotowania 1. Warzywa ugotuj, obsmaż na maśle z miodem i cytryną. W rondelku wymieszaj składniki sosu (cebulę i czosnek drobno posiekaj). Gotuj, aż zgęstnieje.  2. Mięso obsmaż i podduś...

  • Przepis wart wypróbowania: "Przepisy na drugi dzień świąt"

  • Zupy krem – trzy proste przepisy na jesienny obiad

    Krem z białych warzyw i gruszki Sposób przygotowania Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekanego pora i pietruszkę. Podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem. Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy na jednolity krem. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Orzechy prażymy na patelni. Przed podaniem zupę posypujemy orzechami...

  • Przepis wart wypróbowania: "Warzywa z patelni"

  • Wiosenne przepisy z nutką orientu

    Większość z nas wraz z nadejściem długo oczekiwanej wiosny zmienia swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. O tej porze roku posiłki mają być przede wszystkim lekkie i zdrowe, ale także pożywne. W wiosennej diecie idealnie sprawdzą się przepisy kuchni orientalnej, które wprowadzą do naszego menu nowe, wyraziste smaki.

  • Sprawdzony przepis na "Warzywa z patelni"

  • Przepisy na cały tydzień

    ...granulowanym.  2. Na patelnię wlej olej, rozgrzej, wylej masę jajeczną. Smaż, aż dół się zetnie, a góra pozostanie lekko płynna. Przykryj talerzem, odwróć i zsuń z powrotem na patelnię. Smaż jeszcze(...). Wymieszaj z posiekanymi warzywami, dodaj masło, skrop oliwą. Wypełnij cukinie, przykryj i ułóż w naczyniu posmarowanym oliwą. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Podawaj z jogurtem, wymieszanym z solą i czosnkiem. 

Artykuły na temat: warzywa z patelni przepisy
  • Maia Sobczak: „Przepisy na szczęście”

    Nie można jeść źle i czuć się dobrze. Szczęście zaczyna się na talerzu. Autorka bestsellera "Qmam kasze" - Maia Sobczak powraca z nową książką - "Przepisy na szczęście". Podstawą dań są tym razem ryż, komosa ryżowa i kiszonki. Premiera już 15 lutego.

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Tajemnice patelni

    Powszechna opinia mówi, że smażenie potraw na patelni nie jest zdrowe. Niemniej jeśli nauczymy się kilku prostych trików i zwrócimy uwagę na jakość patelni, mamy szansę przygotować naprawdę lekki i aromatyczny obiad.

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Warzywa strączkowe dobre na nadciśnienie

    ...działają przede wszystkim zielone warzywa liściaste oraz (to dobra propozycja na zimę) rośliny strączkowe - wystarczy jeść regularnie, np. 3 razy w tygodniu ok. 3/4 szklanki ugotowanych ziaren(...) z innymi warzywami. Do strączków pasują (i także obniżają ciśnienie): bakłażany, cukinie, pomidory, papryka, kalafior, czosnek, szpinak. Jak gotować, by uniknąć wzdęć  Wszystkie rośliny strączkowe...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    ...mięsne resztki, dokładnie je mielimy i mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego rozdrobnione pieczarki i warzywa i mamy gotowy farsz, który możemy wykorzystać przy lepieniu pierogów, tworzeniu krokietów(...) wywarem umieszczamy ziemniaki oraz warzywa, których chcemy się pozbyć i gotujemy je na parze. Gdy wywar znacznie się zredukuje, przecedzamy go i dodajemy przecier pomidorowy, gotując aż sos się zagęści...

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...

  • 5 leczniczych terapii z kolorowych warzyw

    Warzywa zostały podzielone przez lekarzy i dietetyków na 5 grup kolorystycznych. Każda barwa wiąże się z określonymi substancjami odżywczymi. Wystarczy codziennie wybrać jedną porcję z każdej grupy, a na twoim talerzu będzie kolorowo i... zdrowo.

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...