• Informacje na temat:

    warzywa z garnka rzymskiego

Przepisy na temat: warzywa z garnka rzymskiego
  • Pieczone warzywa

    Warzywa nigdy nie będą już nudne.

  • Witajcie! Dzisiaj przepis, jak w bardzo prosty sposób upiec przepyszny chleb. Przepis ten bije rekordy popularności w internecie dlatego nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała. Po kilku podejściach i małych modyfikacjach mogę Wam dzisiaj z pełną odpowiedzialnością podać recepturę, która zawsze się sprawdza, zaś od Was zależy jedynie dobór dodatków

  • Dwa pomysły na szybką i sycącą zupę z ciecierzycy

    ...morska pieprz czarny ziarnisty 100 ml śmietany 18% garść makaronu np. penne Przygotowanie: 1. Na początek drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy warzywa(...), którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kilka minut. 3. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy garść makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy...

  • Smaczny pomysł na "Uczta z jednego garnka - zapiekanka z warzyw i chorizo"

  • 5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach

    Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

  • Wypróbowany przepis na "Pieczone warzywa"

  • Zimowa rozgrzewka na ostro

    ...pozostałe różyczki kalafiora wraz z cebulą, czosnkiem i szczyptą soli. Gdy warzywa zmiękną, dodaj resztę mieszanki przypraw i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. 4. Do garnka dolej bulion i całość(...)Orientalna zupa z czerwonej soczewicy Sposób przygotowania 1. Podgrzej oliwę na dnie dużego garnka. Dodaj cebulę, marchewkę, czosnek i harissę oraz sól i pieprz według uznania. Podsmaż wszystko...

  • Chleb pszenno-żytni z garnka

  • Sałatki makaronowe

    ...i szczypiorek.  3. Mieszając, podgrzewaj warzywa 2 minuty (ew. dolewając bulion, jeśli będą przywierać do dna naczynia). Warzywa odcedź, a bulion wymieszaj z sosem. Możesz dodać do niego posiekane orzeszki ziemne (niesolone). Mięso pokrój w plastry.  4. Makaron odcedź i przelej zimną wodą. Włóż go ponownie do garnka i połącz z warzywami. Przełóż do salaterki. Polej sosem i rozłóż na wierzchu mięso...

  • Pieknie pachnycy chlebek z garnka na maslance;)

Artykuły na temat: warzywa z garnka rzymskiego
  • Jak gotować w garnku rzymskim?

    ...piekarnika - gwałtowna zmiana temperatury może spowodować pęknięcie rzymskiego garnka. Po użyciu garnek umyj w ciepłej wodzie - bez detergentu, bo wsiąknie on w strukturę naczynia, a potem przejdzie do...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Sześć sprawdzonych metod na to, jak oczyścić organizm

    ...1. Zielone koktajle Chlorofil, naturalny barwnik, obecny w zielonych warzywach, dotlenia organizm, przyspiesza przemianę materii i usuwa jej pozostałości....

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Nasyć się latem

    ...szpinaku, 120 g kiełków fasoli, 4 żółtka, 1 dymka drobno posiekana, ziarna sezamu, sól Opłucz ryż, przesyp do garnka, zalej litrem wody, posól, zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykrywką(...). Rozłóż rybę z warzywami do miseczek, skrop sosem rybnym i dopraw cukrem palmowym. W oddzielnej misce wymieszaj szalotki z chili i ziołami, posyp nimi rybę. Podawaj z cząstkami limonki i ryżem...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Te mielone cię zachwycą

    ...dużego garnka z wrzątkiem, gotować ok. 10 minut, odlać. Zdjąć delikatnie liście, ściąć zgrubienia. Nakładać porcje masy i zwijać jak krokiety (można obwiązać białą nicią, by się nie rozpadły(...) i ostrej papryki, kminu rzymskiego, mielonej kolendry, po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i mięty, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki oliwy, sól, 1/2 cytryny. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć...

  • Codzienne gotowanie dla siebie i swoich bliskich to nie lada wyzwanie. Żeby przygotować posiłek, potrzebny jest nie tylko znakomity pomysł i świeże produkty, ale przede wszystkim najwyższej jakości sprzęt kuchenny. Patelnia i garnek z pokrywką do odcedzania marki Ambition, seria Selection Kupując do swojej kuchni garnki czy patelnie najczęściej kierujemy się ich wyglądem i ceną. Te dwa aspekty oczywiście są ważne, ale nie najważniejsze. Bowiem skoro przywiązujemy tak dużą wagę do tego, co...

  • Mięso na winie

    ...z rozdrobnionymi warzywami i listkami laurowymi. Warzywa przełożyć do rzymskiego garnka. Na warstwie warzyw ułożyć porcje kurczaka. Zalać białym winem oraz bulionem warzywnym. Garnek rzymski przykryć(...). Ossobuco (wł. dosł. kość z dziurą) - to nazwa słynnej włoskiej potrawy z pokrojonej w plastry giczy cielęcej - najpierw obsmażonej, a potem duszonej wraz z warzywami w białym winie. Warzywa...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...