• Informacje na temat:

    warzywa teriyaki

Przepisy na temat: warzywa teriyaki
  • Pasztet z warzyw po bulionie

    Kuchnia zero waste uczy nas wykorzystywania produktów bez ich marnowania. Nawet obierki czy warzywa z rosołu mogą stać się cennym produktem. Jagna Niedzielska proponuje pasztet z warzyw z rosołu. Czy przekonają się do niego przeciwnicy rozgotowanej marchewki?

  • Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do Japonii. Kuchnia ta jest uznawana za najzdrowszą kuchnię świata. Jest pełna pysznych dań z ryżu, wołowiny, grzybów shitake i tofu. Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru, co oznacza - błyszczeć. Stosowana przed i w trakcie pieczenia na potrawie się błyszczy i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Dzięki zawartości imbiru sos Teriyaki nadaje potrawom niepowtarzalną świeżość, a dodatek sosu sojowego orientalnego charakteru. Teriyaki jest doskonałą...

  • Wieprzowina w porzeczkach

    Letnie dania obiadowe można ubogacić, dodając sezonowe owoce lub warzywa. Tradycyjna pieczeń wieprzowa nabierze wytrawnego smaku dzięki dodatkowi...porzeczek. Przepis wcale nie jest trudny.

  • Wracasz z pracy i chcesz przygotować coś szybkiego i orientalnego? Ten przepis jest dla Ciebie!!

  • Jak gotuje Murakami?

    ...imbiru i sake. Ostudzić w bulionie, aby mięso było soczyste. Wystudzone mięso porwać na kawałki w słupki, oczywiście ze skórką. Przygotować warzywa: umyć i osuszyć sałatę, obrać i pokroić w słupki marchewkę i ogórka (ogórka można nie obierać), to samo zrobic z pomidorem. Zrobić sos: wymieszać wszystkie składniki na gładką pastę. Na talerzu ułożyć sałatę, warzywa, potem kurczaka, polać sosem...

  • Smakowite, proste danie, które pozwoli poczuć lekki powiew orientu na talerzu. Polecam dla wszystkich lubiących smaki słodko-kwaśne

  • Lekkostrawne grillowanie

    ...marynowanie, inaczej bejcowanie. Ryby i warzywa zanurzone w marynacie nabierają nowych cech smakowo-zapachowych, zmieniają swoją strukturę, a mięso dodatkowo mięknie i kruszeje. Taką porcję łatwiej(...), oliwy, soku z cytryny, miodu, sosu sojowego, sosu teriyaki oraz przypraw i ziół. Tradycyjnie dodaje się sól, pieprz, granulowany czosnek, jałowiec, tymianek, oregano, majeranek, bazylię. Marynatę...

  • Dziś zabieram Was do niezwykłego i tajemniczy kraju Kwitnącej Wiśni, wspaniałego ryżu, sushi i sake. Kuchnia japońska to kuchnia delikatna, subtelna i wyrafinowana. To prawdziwe kulinarne haiku. Dominuje w niej harmonia i równoważenie się poszczególnych składników. Jednym z najczęściej używanych składników w kuchni Japońskiej to sos teriyaki. Zrobiony na bazie sosu sojowego, wzbogacony o kompozycję wschodnich przypraw. Posiada słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak. Świetnie komponuje się...

  • Jeśli masz ochotę na coś orientalnego, nie pożałujesz:)

  • Smaczny pomysł na "Kurczak teriyaki"

Artykuły na temat: warzywa teriyaki
  • Skrzydełka na ostro

    ..., skarmelizować. Dodać pokrojoną w ćwiartki kapustę i pokrojoną w plasterki dymkę. Podlać sosem teriyaki i 2 łyżkami wody. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. 3. Upieczone mięso ułożyć na warzywach, posypać...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Sylwia Wiesenberg radzi, co robić, by schudnąć

    ...wczoraj ćwiczyłam 4,5 godziny. Gdy wróciłam do domu, przyrządziłam pieczoną rybę z sosem teriyaki, pomidorkami i sałatą. Zjadłam sporo witamin, minerałów, a przede wszystkim białka, którego(...) A, są produkty, które kupuję na zapas. Czyli ryż, kasza, quinoa, orzechy, orkisz, makaron, olej. Zakupy z listy B robię raz na 5-7 dni. To warzywa, zioła, owoce, jajka, sery, jogurty. Do kupowania co...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Orientalna podróż

    Ryż z warzywami po indyjsku Składniki na 4-5 porcji: 30 dag ryżu basmati, 2 łyżki oleju, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 2 średnie marchewki, 1 duża papryka (pomarańczowa lub żółta), 2/3 szklanki(...) w młynku lub rozetrzyj w moździerzu. Przechowuj w słoiku w ciemnym, suchym miejscu. Kurczak teriyaki Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 szklanka wody, 1/4 szklanki sosu...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Każdy, kto chce odżywiać się zdrowo, z pewnością ma świadomość, jak ogromne znaczenie dla naszego organizmu mają warzywa. To doskonałe źródło wielu witamin, jednak kilka niepozornych czynności może skutecznie pozbawić je wielu wartości odżywczych. Chcąc jeść zdrowo, nie możemy wykluczyć ich z diety. Świeże warzywa to podstawa do stworzenia odpowiednio zbilansowanego posiłku. Warto jednak pamiętać, że w przypadku odżywania liczy się nie tylko to, co zjadamy, ale również w jaki sposób jest to...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że za włączeniem ich do diety przemawiają nie tylko względy estetyczne? Szczególnie cenne są fioletowe warzywa, gdyż mogą uchronić nas przed rakiem. Fot. 123RF Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki - co je łączy? Z pozoru, poza doskonałym smakiem, niewiele, Jeśli jednak przyjrzycie się im dokładniej, z pewnością rzuci wam się w oczy ich...