• Informacje na temat:

    warzywa po francusku

Przepisy na temat: warzywa po francusku
  • Zapiekany serowy warkocz z ciasta francuskiego z warzywami

    Idealna przekąska na drugie śniadanie

  • Moje tartaletki są niezwykle aromatyczne i eleganckie, a zarazem proste i naturalne. Tak według mnie smakuje Francja. Przepyszne kruche ciasto, delikatny serowy farsz z dodatkiem wędzonej ryby, czy pikantnego chilli. Danie prosto z paryskiej restauracji.

  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    Ciasto francuskie to prawdziwy mistrz metamorfoz. Przyjmuje dowolne kształty, smakowicie otula rybę, mięso, warzywa, owoce. A złocistą skórką kusi...

  • Wyborne i smaczne pieczarki do obiadu.

  • Kurczak po francusku

    ...winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz 75 minut. Kurczaka udekoruj cząstkami limonki. Podawaj np. z pieczonymi warzywami. 

  • Prosty i tani przepis na obiad.

  • Klasyczny zestaw francuski

    ..., żeby całe mięso było przykryte płynem. Kiedy wywar zacznie się gotować starannie go odszumowujemy, następnie dodajemy pokrojone warzywa, cebulę, bouquet garni, goździki i ziarna angielskiego ziela...

  • Czyli sałatka z tuńczyka z dodatkiem musztardy Dijon.

  • Potrawka z warzywami

    ..., marchew i jabłko umyj, obierz, pozostałe warzywa oczyść i dokładnie opłucz. Ziemniaki, marchew, jabłko i pora pokrój na małe kawałki, szalotki w plasterki, a brokuła podziel na różyczki. Do(...) łyżeczce masła. Piecz 15 -20 min w temperaturze 200°C. Naczynie z warzywami możesz przykryć również kółkiem wyciętym z ciasta francuskiego, przyciskając je do brzegów naczynia. Na środku natnij, włóż...

  • delikatny w smaku i aromatyczny,koniecznie spróbujcie

Artykuły na temat: warzywa po francusku
  • Pieczarkowa po francusku

    ...  W głębokim garnku rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i pieczarki. Całość chwilę podsmaż i dodaj warzywa. Smaż kolejne kilka minut i wlej bulion. Gotuj do miękkości ok. 15 minut. Ugotowaną zupę zmiksuj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie rozlej do miseczek i udekoruj pokruszonym serem z pleśnią.

  • Już 4.06.2009 po raz szósty w Polsce odbędzię się święto francuskiej sztuki kulinarnej "Apertif po francusku"! Aperitif to Święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata. Jego ideą jest promowanie przyjemności spędzania czasu w gronie znajomych, przy lampce dobrego wina, na świeżym powietrzu, w przededniu lata, kiedy tego typu imprezy cieszą się szczególną popularnością. Patronem imprezy jest Rząd Francuski. Na gości...

  • Warzywa w cieście francuskim

    1. Pora oczyścić, pokroić w plasterki lub półplasterki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na...

  • Już po raz szósty w Pałacu Zamojskich (Ogrody Foksal) odbył się Aperitif po francusku. Licznie przybyli goście mieli szansę skosztowania typowych potraw francuskich, mogli także posmakować wspaniałych serów oraz win, czyli wszystkiego tego z czego słynie Francja. Wszyscy uczestnicy imprezy mieli również niepowtarzalną okazję obejrzeć pokazy kulinarne jednych z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce: Karola Okrasy oraz Pascala Brodnickiego, a także uczestniczyć w pokazie winiarskim...

  • Tarta z warzywami

    ...i pieprzem. Na cieście rozłóż warzywa. Zalej masą jajeczną. Piecz 35 min w temperaturze 180°C. Zobacz także: 

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Po francusku, czyli z umiarem

    Loary nie brakuje mięs, tłustych serów i ciężkich sosów, istotne są w niej także zupy, warzywa, ryby i owoce morza. "Francuzki (i Francuzi) jedzą z większym umiarem niż  Amerykanie i wiele innych...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    Ciężka, maślana, skomplikowana - tak najczęściej opisujemy francuską kuchnię. Ale czy rzeczywiście tak jest?

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

Wideo na temat: warzywa po francusku
  • Na ostro i na słodko. Czas na piknik

    pokazała nie tylko świetne pomysły na piknikowe przekąski, ale również zaproponowała, jak je spakować. W menu pojawiła się sałatka tabbouleh z kuskusem ze świeżymi warzywami, paluchy z ciasta francuskiego z serem i ziołami oraz wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami. (DDTVN/x-news)