• Informacje na temat:

    warzywa na parze z serem feta

Przepisy na temat: warzywa na parze z serem feta
  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    ...popularna jest sałatka jerozolimska z siekanymi warzywami, oliwkami, serem fetą i granatami, bardzo przypominająca wiejską sałatkę grecką. To jednak niejedyny wpływ kultury śródziemnomorskiej na kuchnię(...) się obowiązkowo od przystawki w postaci różnorodnych sałatek, szczególnie z warzyw w kolorze zielonym, podawanych w parze z chałką. Zaspokojenie połowy apetytu zieleniną to zresztą izraelska...

  • Wypróbowany przepis na "Warzywa z serem feta"

  • Sałatki makaronowe

    ...i rozłóż na głębokich talerzach. Na makaronie rozłóż podzielone warzywa z sosem. Każdy talerz posyp serem i udekoruj świeżymi ziołami. Sałatkę możesz serwować z pokrojoną na grubsze kromki świeżą bagietką.(...) rozdrobnij widelcem. Zamiast sera typu feta możesz użyć twardego sera bałkańskiego lub dojrzewającego korycińskiego. Zrób sos z podwójnej porcji składników i trzymaj go w zakręcanym słoiku, w lodówce, nawet...

  • Młoda zielona cukinia, cebula cukrowa, kolorowe słodkie papryczki, pomidorki koktajlowe oraz ser feta ich smak został podkreślony szczyptą pikantnych przypraw.

  • Kuchnia bułgarska

    ...plasterki, wygniatamy ręką i mieszamy z drobno posiekaną zieloną pietruszką. Wszystkie warzywa połączyć razem. Z wierzchu posypać pokruszonym lub pokrajanym w kostkę serem feta. Przed podaniem polać sałatę(...) słodkiej papryki, 20 dag pomidorów, 15 dag ogórków, 15 dag czerwonej cebuli, 3 dag ostrej papryczki w strąkach, ser feta, olej roślinny, ocet winny, zielona pietruszka, sól. Strąki papryki słodkiej...

  • Przepis wart wypróbowania: "Warzywa gotowane na parze"

  • Warzywa gotowane na parze zachowują znacznie więcej swoich zdrowotnych właściwości niż gotowane w wodzie, nie tracą także smaku przez co znacznie można zredukować ilość soli przy podawaniu. Mogą być daniem głównym np. z ryżem lub kaszą lub dodatkiem do dania mięsnego.

  • Szybki (pół godziny), letni obiad - warzywa ugotowane na parze i sadzone jajka.

  • Klopsiki z mielonej łopatki wieprzowej, przyrządzone na parze, w towarzystwie ziemniaków i mieszanki warzyw

  • Pyszna sałatka nadająca się na imprezki bądź kolacje :)

Artykuły na temat: warzywa na parze z serem feta
  • To o młodych warzywach musisz wiedzieć

    ...​Ekspert Rewii Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna - radzi, jak postępować z młodymi warzywami.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Nasyć się latem

    ...skórki upieczony czosnek prosto do sosu z sumaka, dokładnie wymieszaj. Wymieszaj liście botwiny z liśćmi szpinaku i warzywami. Skrop połową powstałego dressingu, zamieszaj i posyp pokruszonym serem(...) podczas pieczenia ciasta Makaron z serem, kalafiorem i orzechami (dla 4 osób) Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności: 2 Składniki: 50 g masła, 50 g mąki pszennej, 500 ml...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Dojrzałe smaki

    Koniec lata to fantastyczny czas dla smakoszy. Pełne smaku dojrzałe warzywa i owoce, aromatyczne grzyby i wciąż dostępne świeże zioła prosto z ogrodu sprawiają, że ta pora roku jest jedyna w swoim rodzaju. To pora zbierania plonów.

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Więcej zielonego

    ...przypraw, kostki rosołowe, zupy i sosy w proszku, warzywa konserwowe, sery topione oraz typu feta, ryby wędzone i wędliny. A co z tłuszczami? Do dyspozycji mamy dwie-trzy łyżeczki na dobę. Jakie to(...) przez warzywa i owoce. Dlaczego? - Nie chodzi o to, że węglowodany nagle stały się złe. Są niezbędne tak samo jak inne składniki odżywcze, na przykład białka czy tłuszcze. Produkty zbożowe to...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Nie wyrzucaj, lepiej odśwież

    ...twardo, pokrojonej w paski wędliny. Dla zaostrzenia smaku dodaj ser feta i przepołowione oliwki.   Przywiędłe warzywa Wielu służy kąpiel w zimnej wodzie. Włoszczyznę, buraki, ziemniaki, paprykę(...)Wczorajszy makaron Może być dodatkiem do zupy mlecznej lub pomidorowej. To także doskonała baza do wszelkich zapiekanek.  W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami makaron, pokrojone w słupki warzywa...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...