• Informacje na temat:

    warzywa korzeniowe

Przepisy na temat: warzywa korzeniowe
  • Lekkie potrawki pełne warzyw

    .... Posyp solą i pieprzem. Warzywa korzeniowe oczyść, obierz, opłucz.  2. Bakłażan opłucz, osusz. Cebule obierz, grubo posiekaj. Marchewkę pokrój w półplasterki, seler - w słupki, a pietruszkę i kalarepki(...) dodaj pokrojone warzywa korzeniowe. Dolej jeszcze 1/2 szkl. gorącej wody. Ok. 7 minut przed końcem duszenia dołóż bakłażan. Gotowe danie przypraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką...

  • Jeśli lubicie kiszone ogórki to na pewno pokochacie kiszone warzywa korzeniowe. Ukiszone marchewki, pietruszki i biała rzodkiew to idealne dodatki do kanapek oraz pieczonego lub szarpanego mięsa.

  • Dynia, topinambur czy skorzonera - warzywa jesiennej kuchni

    Jesień to fantastyczna pora roku na gotowanie, ponieważ pojawia się bardzo dużo sezonowych warzyw - dynia, niedoceniony topinambur czy zapomniana skorzonera. Warzywa korzeniowe nabierają jesienią pełnego smaku - przekonuje ekspert kulinarny Jakub Mikołajczak.

  • Przepis wart wypróbowania: "Dorsz z estragonem i warzywa korzeniowe marynowane"

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Seler, pietruszka, czarna rzepa czy kapusta - to warzywa korzeniowe idealnie pasujące do dań zimowej kuchni. - Wszystkie te warzywa doskonale nadają się na zupę krem, czy jako puree, które będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs czy ryb - uważa ekspert kulinarny "foodie people" Jakub Mikołajczak.

  • Jeśli lubicie kapuśniak, kwaśnicę lub zupę ogórkową to zupa z kiszonek jest idealną propozycją dla was.

  • Zimowe warzywa w glazurze miodowo-cytrynowej dla zdrowia i urody

    Klasyczne połącznie miodu i cytryny nadaje naturalnie słodkim warzywom korzeniowym nieco kwaśny smak, a dodatek fenkułu wspomaga trawienie - tak warzywa w glazurze miodowo-cytrynowej poleca Jolene Hart, autorka filozofii i książki "Eat Pretty. Jedz i bądź piękna".

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Korzenie, których jeszcze nie znamy

    Warzywa korzeniowe to najpopularniejsza grupa warzyw używana w kuchni. Do dłuższego przechowywania nadają się odmiany późne. Wybierając warzywa do przechowywania sprawdźmy, czy na pewno są zdrowe, nie mają oznak pleśni, ani żerowania szkodników.

  • Wracając ostatnio do domu po zakupach przechodziłam obok znajomego sklepu rybnego i bez namysłu stwierdziłam, że dawno nie jedliśmy ryby. Weszłam, kupiłam i po przyjściu do domu postanowiłam, że będzie zupa! I nie właśnie zupa z warzywami korzeniowymi. Lekka ale sycąca, smaczna i pięknie pachnąca.

Artykuły na temat: warzywa korzeniowe
  • Najlepszy sposób na przechowywanie warzyw korzeniowych

    Nasze babki przechowywały warzywa korzeniowe w w chłodnej piwnicy w skrzynkach w piaskiem. Większość z nas nie ma dziś takiej możliwości, ale...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Warzywa korzeniowe, czy każdy może je jeść?

    Trudno sobie bez nich wyobrazić polską kuchnię. Gdy minie już czas na świeże pomidory i ogórki, częściej sięgamy po warzywa korzeniowe. I bardzo dobrze, bo mogą one przetrwać całą zimę zachowując(...) infekcjami. Warto pamiętać wtedy o chrzanie i selerze; mają właściwości przeciwzapalne. Kto może chrupać te warzywa na surowo, a kto powinien unikać gotowanych? Marchew, pietruszkę, buraka, zaleca się...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Dieta korzeniowa idealna na zimę

    O tej porze roku mają więcej cennych witamin niż warzywa ze szklarni. Jedząc regularnie warzywa korzeniowe, nie przytyjemy w czasie zimowych miesięcy i zapewnimy sobie odporność.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Jakie warzywa wybrać zimą?

    Rodzime warzywa to samo zdrowie: wzmocnią serce, kości, wzrok, pomogą schudnąć.

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • Warzywa doskonałe na przedwiośnie

    ...​Zanim w warzywniakach lub na straganach zagoszczą na dobre dorodne, świeże i soczyste polskie nowalijki (nie te ze szklarni, lecz z gruntu), warto sięgnąć po warzywa korzeniowe, bulwiaste i liściaste, które na co dzień rzadko goszczą na naszych stołach.

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

Wideo na temat: warzywa korzeniowe