• Informacje na temat:

    warzywa do dziczyzny

Przepisy na temat: warzywa do dziczyzny
  • Dziczyzna

    ...zmieleniu z sercem, wątrobą i nerkami duszono lub gotowano, często piekąc z niego wyborne pasztety. U zwierzyny "wielkiej" najbardziej ceni się tylną część tuszy. Dary lasu ozdobą dziczyzny Prawie każdy myśliwy smak i zapach dziczyzny kojarzy z aromatem świeżej żurawiny i owoców jałowca. Konfitury z żurawiny błotnej są nieodłącznym towarzyszem mięsnych potraw nie tylko dlatego, że ich słodki smak...

  • Prawdziwie leśne smaki.

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    ...zasada koszerności. Nie jada się między innymi produktów ze świń, osłów, koni, wielbłądów, dziczyzny i płazów, co nie oznacza, że mięsa Izraelczycy nie jedzą wcale. Szaszłyki i kebaby to coś, co(...) popularna jest sałatka jerozolimska z siekanymi warzywami, oliwkami, serem fetą i granatami, bardzo przypominająca wiejską sałatkę grecką. To jednak niejedyny wpływ kultury śródziemnomorskiej na kuchnię...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z dziczyzny"

  • Gulasz z dzika

    ...ml zredukowanego bulionu z dziczyzny, - 4-5 łyżek ziołowego likieru (Jägermeister), - pół łyżeczki przyprawy do dziczyzny, - słoik marynowanych kurek (370 ml), - 250 g pieczarek, - łyżka masła(...). Tymianek posiekać. Olej rozgrzać i porcjami (3-4 porcje) obsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Doprawiać solą i pieprzem i zdjąć z patelni. Warzywa i zioła dusić w pozostałym tłuszczu, dodać mięso...

  • Przepis z książki "Kuchnia europejska", bardzo smaczny.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...masła ●kremówka ●trybula ●cytryna ●bulion ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Pokrojone warzywa gotuj 7-8 min (bez ziemniaków). Wyjmij. Odmierz 4 szkl. wywaru. W innym garnku 5 min gotuj pokrojone(...) przygotowania: Pokrojone warzywa gotuj 7-8 min (bez ziemniaków). Wyjmij. Odmierz 4 szkl. wywaru. W innym garnku 5 min gotuj pokrojone ziemniaki. Odcedź. Masło zasmaż z mąką. Dolej wywar, śmietanę. Ugotuj...

  • Sprawdzony przepis na "Ziemniaki z dziczyzną"

  • Uwielbiam gotować i jeść

    ...przyrządzanych przeze mnie potraw są warzywa i owoce. Zawsze staram się gotować w domu. Często przyrządzam potrawy z kuchni śródziemnomorskiej. Uwielbiam owoce morza. Kto jednak ich nie lubi, może pobawić się(...) prawie wyłącznie wino i tylko do posiłków. Białe do ryb, drobiu, warzyw, a czerwone do mięsa czerwonego i dziczyzny. Z białych win najbardziej preferuję wina reńskie. Jeśli chodzi o czerwone mam kilka...

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

Artykuły na temat: warzywa do dziczyzny
  • Jesienny obiad - perliczka z warzywami

    ...dziczyzny znakomicie laczy sie jesiennymi produktami: grzybami, dynia, kapusta, jablkami i winogronami. Perliczka jest chudsza niz kurczak, dostarcza 135 kcal w 100 g. Jest znakomitym zrodlem zelaza(...) sama jak cena kurczaka u nas czyli okolo 8 euro za kilogram. Perliczka w jesiennych warzywach 4 osoby 2 h przygotowania i pieczenia Skladniki 1 perliczka okolo 1,3 kg sol, pieprz...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    ...zioła oraz miód i prosta marynata do karkówki gotowa! Czerwony ocet winny niezastąpiony składnik marynaty do wołowiny i dziczyzny. Estragonowy wybornie smakuje z serami, jajkami, podkreśla smak...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Co zamiast mięsa?

    ...dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Są one w warzywach, owocach i ziarnach zbóż. Na diecie bezmięsnej szczególnie polecana jest gryka, amarantus, komosa ryżowa. Jeśli jadłospis będzie(...), szpinak, fasolka szparagowa, ziemniak) z grzankami, gulasz z czarnej fasoli z warzywami (papryką, pomidorami i ziemniakami).  Kolacja:  kanapka z pastą z bobu lub białej fasoli z dowolnymi warzywami...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Co zamiast mięsa?

    ...dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Są one w warzywach, owocach i ziarnach zbóż. Na diecie bezmięsnej szczególnie polecana jest gryka, amarantus, komosa ryżowa. Jeśli jadłospis(...), szpinak, fasolka szparagowa, ziemniak) z grzankami, gulasz z czarnej fasoli z warzywami (papryką, pomidorami i ziemniakami).  Kolacja:  kanapka z pastą z bobu lub białej fasoli z dowolnymi warzywami...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Pasztety i terriny

    Książka kucharska z dziesiątkami przepisów na delikatne farsze, eleganckie pasztety z mięs, ryb, drobiu i dziczyzny oraz na wykwintne potrawy z warzywami, serem i owocami.

  • Każdy, kto chce odżywiać się zdrowo, z pewnością ma świadomość, jak ogromne znaczenie dla naszego organizmu mają warzywa. To doskonałe źródło wielu witamin, jednak kilka niepozornych czynności może skutecznie pozbawić je wielu wartości odżywczych. Chcąc jeść zdrowo, nie możemy wykluczyć ich z diety. Świeże warzywa to podstawa do stworzenia odpowiednio zbilansowanego posiłku. Warto jednak pamiętać, że w przypadku odżywania liczy się nie tylko to, co zjadamy, ale również w jaki sposób jest to...