• Informacje na temat:

    warstwowe ciasto na wakacje

Przepisy na temat: warstwowe ciasto na wakacje
  • Regionalne przysmaki Polski

    ...- ciasto warstwowe robione na obracającym się "rożnie". Typowy napój w tych okolicach to buza - bezalkoholowy, fermentowany płyn na bazie kaszy jaglanej. Wybierając się na Kujawy obowiązkowo musimy(...) babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem...

  • Na podtrzymanie pięknej pogody i nastroju, małe co nieco do kawki lub herbatki :)

  • Pyszne ciasto z bitą śmietaną i galaretką poziomkową. Proste i bardzo fajnie wyglądające.

  • Wypróbowany przepis na "Warstwowe ptasie mleko"

  • Sprawdzony przepis na "Warstwowe serduszko"

  • Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku warstwowe rogale. Sekret chrupkości tkwi w sposobie wykonania. Osiem drożdżowych placków smarujemy masłem. Podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się tworząc niesamowitą chrupką strukturę rogali. Gorąco polecam przepis. Ciasto jest delikatne i lekkie.

  • tarta z pysznym kremem na bazie serka mascarpone

  • Robi się w 20 minut,nie wymaga dużego nakładu pracy, bardzo smaczne, trochę niestandardowe i ślicznie wygląda :)

  • Wyśmienite ciasto dla smakoszy budyniowych wypieków. Tradycyjna napoleonka urozmaicona kakaowymi herbatnikami.

  • smaczny, lekki, warstwowy jabłecznik. Pięknie się prezentuje i jest przepyszny :-)

Artykuły na temat: warstwowe ciasto na wakacje
  • Ostro i po turecku

    ..., ale ze smakiem... światowym. Mateusz po skandynawsku Mateusz wakacje spędza w Norwegii, lub Szwecji. Na studiach kilka razy pracował na targu rybnym, a że jest zapalony wędkarzem wiedział co dobre(...) wakacji. Katarzyna po turecku Katarzyna urlop spędziła z rodziną w Turcji. Wakacje all inclusive dały jej pogląd na tamtejszą kuchnię. - Stoły uginały się pod potrawami, których w życiu nie jadłam...

  • Często przed wakacyjnym wyjazdem próbujemy zrzucić nadmiarowe kilogramy. A kiedy już zaczniemy wypoczywanie, opychamy się niezdrowymi fast foodami, które nie tylko są tuczące, ale i bardzo niezdrowe. Co zrobić, by wakacyjna dieta nie odbiła nam się czkawką? Nie musimy rezygnować z domowych pyszności na urlopie!   Fot. Philips Multicooker Odpowiedz na pytanie i wygraj Multicookera! Kliknij! Nie rób sobie wakacji od zdrowego jedzenia! Wakacje wielu z nas kojarzą się z jedzeniem frytek, gofrów...

  • Niektórzy Polacy stawiają na polskie kurorty, ale co raz więcej z nas rzuca się w wir dalekich, egzotycznych podróży. Jak spędzić wakacje za granicą bez przykrych niespodzianek? Jak zapewnić sobie przyjemne wakacje?   Fot. 123RF.COM/PICSELGalop gringo Galop gringo, klątwa faraona i zemsta Montezumy to nazwa jednej choroby, która charakteryzuje się ostrym bólem brzucha, wzdęciami, biegunką, wymiotami i wysoką gorączką. Ten zespół objawów, który nazwa się także biegunką podróżnych, często...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Domek letniskowy na działce to świetne miejsce na gotowanie przysmaków "prosto z krzaczka". Urządzenie wielofunkcyjne Philips Multicooker umożliwia sprawne i wygodne gotowanie, nawet na kempingu, w ogrodzie czy na tarasie. Zobaczcie, co mówią o nim osoby, które z niego korzystają! Czy gotowanie na wakacjach może być przyjemnością?   Fot. Philips Multicooker Pani Alina ceni Multicookera za to, że może z niego korzystać na działce: "Multicookera używam w moim małym domku letniskowym na...

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • W szóstym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować smakowite desery bezowe. Przepis Justyny, szczególnie przypadł do gustu jurorom. Beza: 300 ml białek 440 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka winianu potasu Krem: ¾ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki cukru 400g serka mascarpone 2 łyżki likieru kokosowego otarta skórka z 1 limonki Mus z owoców marakui: 70 ml pulpy z owoców z marakui - ok 4 owoców 70g...