• Informacje na temat:

    wafle w karmelu

Przepisy na temat: wafle w karmelu
  • Gruszki w karmelu

    Składniki: ●2 twarde gruszki ●200 ml białego wina ●skórka starta z cytryny ●cukier waniliowy do smaku ●125 g cukru ●2 łyżki masła ●wafle jako dodatek Przygotowanie: 1. Gruszki umyj, cienko obierz, usuń gniazda nasienne. Zagotuj wino ze skórką startą z cytryny i cukrem waniliowym. Dodaj gruszki i chwilę gotuj. Ostudź. 2. W garnuszku skarmelizuj cukier. Masło wymieszaj z wywarem...

  • Smaczny pomysł na "Gruszki w karmelu"

  • Pianka na waflach z morelami w karmelu

    Sposób przygotowania 1. Z wafli wytnij 2 kółka (o śr. ok. 26 cm każde). Jeden z krążków posmaruj dżemem. Przykryj drugim waflem. Ułóż na spodzie tortownicy. Obie galaretki rozpuść w 2 szkl. wrzątku(...) karmel. Wymieszaj go z sokiem z cytryny. Do karmelu włóż połówki moreli. Podgrzewaj kilka minut, lekko mieszając. Przestudź. Na wierzchu ciasta rozsmaruj bitą śmietanę i wyłóż morele w karmelu.  

  • Łatwe i proste,a do tego smaczne.

  • Deser który potrzebuje tylko kilku chwil do przygotowania , jest tak dobry, że znika w kilka chwil

  • Palce lizać;)

  • Deser jest bardzo smaczny warto spróbować.

  • Tani przepis na pyszny deser

  • Wafle kokosowe to szybki do zrobienia i bardzo smaczny deser, który lubią szczególnie dzieci.

  • Peerelowski przepis.....

Artykuły na temat: wafle w karmelu
  • Ziarno prawdy

    ...". To nie szkodzi zdrowiu, ale zmniejsza wartość odżywczą chleba. Na jakie substancje zwracać uwagę? W pieczywie nie powinno być karmelu, bo fałszuje jego odcień, przez co może nam się wydawać, że(...)? Pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Można zjeść 2-3 kawałki na podwieczorek, np. do kefiru. Nie więcej!  To, że jest lekkie i zdrowe, nie oznacza, że wolno jeść je bez ograniczeń. A syci w tak...

  • Mogłoby się wydawać, że w kwestii kawy nie da się już wymyślić nic zaskakującego. A co powiecie na nową modę na serwowanie tego napoju w waflach do lodów? Fot. @belluxe via Instagram / screenshot Kawa serwowana nie w filiżankach, a w waflach do lodów? Nie, nie żartujemy. Oto najnowsza moda, która ogarnęła niemal cały świat. Tak zwane "coffee cone" stały się tam niezwykle popularne.   Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika 2FROGS&FOOD   Ten oryginalny trend zapoczątkowala pewna kawiarnia...

  • W programie zostało tylko pięciu uczestników, kto tym razem nie poradzi sobie z konkurencją i będzie musiał odpaść z programu? W ubiegłym tygodniu uczestnicy w konkurencji technicznej zostali podzieleni na dwie drużyny. Każda z nich miała za zadanie przygotować nietypowy wypiek według przepisu Krzysztofa Ilnickiego: roladę w roladzie. Grupa pierwsza piekła ciasto na biszkopcie kakaowym, a druga na biszkopcie maślanym. Najlepiej z tym trudnym zadaniem poradził sobie Marcin. Sprawdź jak...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy będą musieli przygotować aromatyczne, francuskie bagietki oraz wyjątkowo skomplikowane konstrukcje z herbatników. Fot. materiały partnera Piąty odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" przyniósł nam garść wielkanocnych inspiracji. Pierwszym zadaniem, z jakim musieli zmierzyć się uczestnicy programu, była pascha w nowej, mistrzowskiej odsłonie Krzysztofa Ilnickiego. Wyzwaniem stało się nie tylko przygotowanie smacznej masy serowej, ale również...

  • W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho" uczestnicy będą musieli zmierzyć się z czekoladą - wyjątkowo smacznym, ale i trudnym produktem. Fot. materiały partnera Szósty odcinek najnowszego sezonu "Bake Off - Ale Ciacho!" zabrał nas w podróż po smakach słodkich i wytrawnych. W konkurencji sprawdzającej umiejętności techniczne uczestnicy programu musieli przygotować dwukolorowe bagietki z suską sechlońską - małopolskim, regionalnym przysmakiem. Dodatkowo, sędziowie poprosili ich o...

  • Czy uczestnicy programu poradzą sobie z przygotowaniem tradycyjnego hiszpańskiego smakołyku? W poprzednim odcinku, w zadaniu autorskim, uczestnicy musieli przygotować własną wersję gruzińskiego placka - chaczapuri. Choć ciasto do tego wypieku robi się bardzo łatwo - wystarczy połączyć przesianą mąkę, jogurt, sodę oraz ser - to większość z gotujących miała nie lada trudności. Przygotowanie farszu do placków okazało się również bardzo trudne, pomysł tylko trzech osób znalazł uznanie wśród...

  • Pischinger to deser z wafli przekładanych masą. Dzięki swojej prostocie utkwił w wielu wspomnieniach z dzieciństwa, a także i dziś nadal gości na stołach. Lecz skąd się wziął pischinger? Z czego był wykonany oryginalnie? Fot. 123RF/Picsel W drugiej połowie XIX wieku, wiedeński cukiernik Oscar Pischinger, tworzył w swojej cukierni istne arcydzieła. Jednym z nich był oblany lukrem,torcik wykonany z wafli przełożonych kremem czekoladowo-orzechowym. Mimo że cukiernia już nie istnieje, przepis na...

  • Jak wiele jesteśmy w stanie zapłacić za jedzenie? Okazuje się, że naprawdę dużo. Co więcej, restauracje prześcigają się w tworzeniu dań, które mogłyby uchodzić za najdroższe i najbardziej dekadenckie. Fot. @notherealsneek via Instagram Myślisz, że cenniki w niektórych restauracjach zawierają wygórowane ceny? Wiedz o tym, iż to jeszcze nic w porównaniu z kwotami, jakie bogacze są w stanie wyłożyć, kupując produkty uznawane za naprawdę ekskluzywne. Zapomnijcie o kawie lub deserze za...

  • Napoje gazowane znamy od dawna. Lubimy je, bo są słodkie i smaczne, ale powinniśmy być ostrożni i pić je z umiarem. Fot. 123RF/Picsel W czasach PRL-u piliśmy napój "Ptyś" produkowany w szklanych, litrowych butelkach o barwie zielonej lub brązowej - miał on smak cytrynowy. Sprzedawano również "Cytronetę" i "Cytrynadę", napoje cytrynowe w woreczkach foliowych, które przebijało się słomką. "Polo Cockta" to kolejny produkt tamtych czasów - krajowa namiastka Coca-Coli, do dziś budząca...