• Informacje na temat:

    w staropolskiej kuchni i przy polskim

Przepisy na temat: w staropolskiej kuchni i przy polskim
  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    Pierogi, schabowy - to zagraniczni goście znają w polskiej kuchni najlepiej. Ba, sami kojarzymy to najczęściej z tradycyjną kuchnią. Niesłusznie, bo ta kulinarna tradycja sięga o wiele dalej, a paleta jej smaków jest bogatsza, i nie jednego może zaskoczyć.

  • Jest to jeszcze przepis z kuchni mojej babci. Absolutny hit - szybko się robi, szybko znika z talerza. Przepyszny, łatwy w zrobieniu, puszysty wypiek posypany na wierzchu cukrem. Nie spotkałam się jeszcze z podobnym wypiekiem w innym wykonaniu.

  • Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat?

  • Sprawdzony przepis na "Kurczak przy świecach"

  • Zamarzyłem pewnego popołudnia w pracy o drobiu przyrządzonym po azjatycku. Nie jest to do końca azjatycki przepis, a raczej "Azja w polskiej kuchni" ;) Niektórzy mogą uznać to za profanację azjatyckiej kuchni, ale ja się nie upieram, że to indyk po azjatycku. Nazwijmy to patriotycznym indykiem na zesłaniu do Xiangyang.

  • Pyszna biała kiełbasa duszona w piwie - które wraz z cebulką tworzy przepyszny sosik. Jeśli lubicie białą kiełbasę - ta wersja na pewno Wam zasmakuje :) Możecie wypróbować w Wielkanoc

  • Tradycyjna domowa zupa pomidorowa przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Szybko się ją przygotowuje a jeszcze szybciej znika ze stołu.

  • Pesto w stylu polskim przeplata wiele smaków i aromatów, które w połączeniu tworzą niezwykłą harmonię i rozpieszczają nasze kubki smakowe. Ta kombinacja jest jedyna w swoim rodzaju, gdyż przeplatają się w niej nuty świeżości, wędzonki, słodkości miodu oraz musztardy kremskiej, a także wyrazistość polskiego czosnku i suszonej cebulki, która dodatkowo nadaje całości niepowtarzalnego smaku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem i w tym wydaniu śmiało może konkurować z włoską tradycją.

  • Polecam dziś mój przepis na duńskie ciasteczka maślane, właśnie w wersji bezglutenowej są najbliższe oryginałowi, wtedy są delikatne i kruche. Jeżeli nie chcecie bezglutenowych ciasteczek, pomieszajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną w proporcji pół na pół. Mąka pszenna połączy składniki a mąka ziemniaczana nada im kruchość. A jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

  • Zapuchnięte, czerwone oczy. Ciągłe pocieranie ich i wzmagający się ból. Odwieczny problem: jak pokroić cebulę, by nie uronić ani łzy? jest na to kilka sposobów.

Artykuły na temat: w staropolskiej kuchni i przy polskim
  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    ...chrześcijańskich domach spożywano karpie, to jednak ryby te kojarzono głównie z kuchnią żydowską. Z okazji świąt jedzono sandacze, szczupaki, a w biedniejszych rodzinach malutkie stynki i różne inne ryby przyrządzane na wszelkie sposoby. Czy pojawiał się wówczas także karp? Maria Gruszecka w swojej słynnej książce "365 obiadów. Praktyczna książka kucharska" z 1930 roku istotnie wymieniała karpia jako...

  • Książka napisana przez kucharza Jakuba Kuronia (syna Macieja Kuronia) to zbiór anegdot i opowieści na temat członków jego rodziny i źródeł inspiracji kulinarnych Kuroniów. Autor pisze o przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji kulinarnej, która ukształtowała pokolenia Kuroniów i Liszkiewiczów, a którą sam jako kucharz odnajduje w gotowaniu.   Każdemu rozdziałowi towarzyszy dwanaście przepisów - sześć skojarzonych z bohaterem lub bohaterami danego rozdziału i sześć proponowanych przez...

  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...

  • Polskie jarmarki bożonarodzeniowe

    ...zatytułowaną "Święta pełne światła".   Tegoroczną nowością jest strefa gastronomiczna, czyli Food Court. Do wyboru są tu potrawy kuchni hiszpańskiej, węgierskiej, alzackiej, chińskiej, niemieckiej(...) światełkami Stary Rynek oraz Plac Solny, by zrobić zakupy, wybrać prezenty i skorzystać z wielu przygotowanych atrakcji. W drewnianych domkach można kupić świąteczne ozdoby, specjały, a także wyroby...

  • O tym, jak Polacy reagują na kulinarną egzotykę, czym różni się kuchnia polska od afrykańskiej oraz jakie zwyczaje panują przy afrykańskim stole opowiada małżeństwo - Iza Gamba Buassa z Kenii oraz Yuga Hugues Buassa z Konga. Wychowaliście się w Afryce, jednak waszym miejscem na ziemi stała się Polska. W jaki sposób się poznaliście i jak zaczęła się wasza kulinarna działalność? Iza Buassa: Kiedy przyjechaliśmy do Polski, jeszcze się nie znaliśmy. Ja zaczęłam studiować dziennikarstwo, a Yuga...

  • Puste miejsce przy stole

    Tradycyjnie - dla niespodziewanego gościa. Ale w naszych myślach - dla kogoś, kto nie przyjdzie. Bo go nie ma, bo jest tysiące kilometrów dalej. W Wigilię tęsknota ma smak potraw, które jedliśmy wspólnie. Ma dźwięk melodii kolędy. Puste miejsce przy świątecznym stole to nie tylko brak kogoś ważnego. Także szansa. Basia podejmuje decyzję: nigdy więcej rozłąki z mężem. Alina godzi się z mamą. Kaśka...

  • Prezentujemy dawne receptury i współczesne smaki z książki „Kuchnia staropolska”, która właśnie ukazała się w wydawnictwie Buchmann. Jak kiedyś jadano i co na naszych stołach się zmieniło? Kuchnia staropolska była bogata i różnorodna. Wiele dań zaproponowanych w książce jest popularnych do dzisiaj, a inne - choć już zapomniane - wciąż mocno kuszą smakiem. „Kuchnia staropolska" zachęca do poszukiwania dawnych przepisów: potraw, które są zdrowe i przyrządzane z regionalnych produktów....

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ...i przed wiekami przypisywano im magiczne właściwości. Jeszcze dzisiaj daje się opłatek wigilijny zwierzętom, co ma je chronić od chorób. Najmłodszą tradycją związaną z Bożym Narodzeniem jest choinka. Pierwsza o niej wzmianka pochodzi z Alzacji z 1494 roku. Do Polski choinki przybyły wraz z królami saskimi. Polskie święta Polskie Boże Narodzenie wchłonęło prastare tradycje pogańskie i ludowe...

  • Uwielbiasz włoskie jedzenie, a zamiast ziemniaków zawsze wybierasz makaron? A może w restauracjach zawsze zamawiasz pizzę lub inne danie z półwyspu apenińskiego? Powiedz nam jakim polskim daniem poczęstowałbyś Włocha, a staniesz przed szansą wygrania jednej z trzech książek Piotra Adamczewskiego "Kuchnia toskańska"! Kuchnia wloska jest bezsprzecznie jedną z najpopularniejszych i naczęściej przyrządzanych w naszym kraju. Nie ma chyba też w Polsce miasta, gdzie nie istniałaby chociaż jedna...