• Informacje na temat:

    w francuskim sosie cebulowym

Przepisy na temat: w francuskim sosie cebulowym
Artykuły na temat: w francuskim sosie cebulowym
  • Warstwa po warstwie

    Znajdzie się niemal w każdym obiedzie, ale sama rzadko kiedy gra główną rolę. A przecież ma intensywny smak i aromat, łączy delikatną słodycz i ostrość, a do tego jest łatwo dostępna i zdrowa. Odkrywaj warstwa po warstwie niezwykle smaki cebuli.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Wesele bez mięsa?

    ...z gości nie pomyślał, że czegoś na stołach brakuje? Wystarczy, że miejsce schabu w sosie i piersi z kurczaka zajmą klopsy z soczewicy, faszerowane papryki lub pieczarki, kotlety sojowe, placki i roladki...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Francja elegancja

    Francuzi doprowadzili gotowanie do poziomu jednej ze sztuk. Dlatego przez wieki ich dania królowały na dworach Europy. Teraz mogą także na twoim stole.

  • Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych...

  • ...krokieciki z grzybami ale ostatnie smarzenie przypłaciła poparzonymi dłońmi i się zraziła. Raczy nas więc teraz polendwiczka w sosie mocnogrzybowym z makaronikiem. Oprócz tego były dwie pyszne sałatki...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Wigilia po europejsku

    ...brytyjskie rodziny zasiadają do uroczystego obiadu, gdzie głównym daniem jest nadziewany szałwiowo-cebulowym farszem pieczony indyk w sosie borówkowym, podawany z pieczonymi ziemniakami i brukselką(...) dla smakoszy. Tego dnia Francuzi delektują się, między innymi, pasztetem z kaczych lub gęsich wątróbek, wędzonym łososiem, ślimakami i ostrygami. Często w menu znajduje się także pieczony indyk oraz...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...