• Informacje na temat:

    w czym parzyć mak

Przepisy na temat: w czym parzyć mak
  • Śledzie z pietruszką

    Danie serwuj np. ze świeżym białym pieczywem lub z ziemniakami. Śledzie będą znakomicie smakowały zarówno z ziemniakami pieczonymi (w większych kawałkach, np. w folii aluminiowej lub w talarkach na blasze), lub z ziemniakami gotowanymi tradycyjnie (z wody) lub ugotowanymi na parze.

  • pyszne ciacho :) Zdjecie troszke zamazane ale ostatnio aparat mi szaleje :)

  • Tyle pysznych klusek i kluseczek!

    W zależności od składników, nadanego im kształtu, sposobu przygotowywania czy miejsca pochodzenia wyróżniamy wiele ich rodzajów. Te smakują nam wyjątkowo:

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Zdrowie z warzyw kapustnych

    Kapustę, kalafior czy brukselkę wykorzystujemy jako dodatek do dań obiadowych albo składnik sałatek. Doceniamy je głównie za walory smakowe i prawidłowo! Czas jednak, by znalazły nasze uznanie za ogrom właściwości zdrowotnych. Zwłaszcza, że i możliwości ich wykorzystania w niebanalnych przepisach jest wiele.

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Kilka prostych tricków na udane wypieki

    Każda osoba, która staje przed zadaniem upieczenia ciasta, marzy o tym, by efekt zachwycił podniebienia i oczy bliskich. Niestety, nie wszystkie z nas są wykwalifikowanymi mistrzyniami cukiernictwa. Na szczęście, istnieje kilka sposobów, dzięki którym zminimalizujemy ryzyko niepowodzeń prawie do zera. O czym pamiętać podczas kulinarnych eksperymentów?

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

  • ​Truskawkowe szaleństwo trwa!

    Pancakesy w truskawkowej polewie Klasyka amerykańskich śniadań w truskawkowej polewie. Puszyste placki w tym wydaniu smakują tak obłędnie, że trudno przejmować się kaloriami! Składniki na około(...) truskawkowy: O,5 kg truskawek, kilka łyżek śmietanki kremówki, łyżka cukru pudru; Przygotowanie: W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy...

  • Pyszne mokre ciasto bez ciasta :)

Artykuły na temat: w czym parzyć mak
  • Gotujemy na parze

    ...pozostaje aż 60 proc. witaminy C! Dania nie tracą przy tym naturalnego smaku. Poza tymi pozytywami jest jeszcze jeden - używamy tylko i wyłącznie wody - nie potrzebujemy więc już tłuszczu. Dodatkowo(...) również użyć sitek metalowych lub bambusowych i zwykłych garnków. A więc para buch, garnki w ruch! Jak i w czym gotować? Jest kilka zasad gotowania na parze, które warto znać. Po pierwsze zawsze...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Wegetarianizm po 50. - tak czy nie?

    ...chleb, kasze, makarony z pełnego przemiału: Te produkty zbożowe powinny znaleźć się w 3 posiłkach. Łączymy warzywa z produktem z pełnego ziarna (np. grahamkę). Także jajko lubi towarzystwo warzyw, a to(...) codziennie warzywa strączkowe: soję, fasolę, soczewicę, cieciorkę. Są źródłem białka i witamin z grupy B. Przed gotowaniem moczymy strączkowe, by pozbyć się substancji drażniących i wzdymających...

  • Dlaczego ulubiona herbata nagle traci smak? Czemu kawa, którą kupujemy od lat, ma po zaparzeniu dziwny posmak? Fot. 123RF/Picsel Zwykle winą obarczamy producenta i uważamy, że zaczął sprzedawać ziarna czy susz gorszej jakości. Tymczasem w wielu przypadkach smak gorących napojów psuje woda, której używamy do zaparzenia. Jak prawidłową ją przygotować, by gorący napój był doskonały? W Japonii parzenie herbaty urosło do rangi sztuki, bariści przez lata zgłębiają techniki przygotowywania idealnej...

  • Wielkanocne delicje

    ...sparz wrzątkiem w osobnych naczyniach, po czym odstaw na kilka minut. Migdały osącz i obierz. Rodzynki dokładnie osusz. Bakalie posiekaj i razem ze skórką pomarańczową dodaj do masy twarogowej(...) i gazę, paschę przełóż na talerz, udekoruj plastrami cytrusów i laskami cynamonu. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 125 minut Porcja: 500 kilokalorii Serowo-makowy duet Składniki na 12-14

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Coś pysznego z indyka

    To delikatne, białe mięso nadaje się nie tylko na zwykłe kotlety czy pieczeń!

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Na przedświąteczne oczyszczenie – postne, smaczne, nie nudne

    ...pełnoziarnista mąka żytnia, produkt nie zawiera żadnych konserwantów ani wzmacniaczy smaku. Lżejsze pieczywo to nie wszystko. Równie ważne są dodatki. Zamiast wysokokalorycznego żółtego sera czy szynki...

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...