• Informacje na temat:

    w czym namoczyć sliwki

Przepisy na temat: w czym namoczyć sliwki
  • Pijane śliwki... na deser

    Do przygotowania pijanych śliwek kalifornijskich z gorzką czekoladę potrzebować będziemy:  "W małym rondelku rozpuść cukier trzcinowy i wodę, doprowadź do zagotowania. Wrzuć skórkę otartą z limonki i pomarańczy, gotuj przez trzy minuty, po czym wyjmuj na papier do pieczenia pojedyncze paski, odstaw do wystygnięcia. Skórkę możesz formować w różne kształty, po zastygnięciu będzie dekoracją Twoich...

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Tradycyjny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

    Przygotowanie 12 świątecznych potraw to tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy dzielenie się opłatkiem. Makowiec z żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich – to tylko kilka z wielu inspiracji, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i pełne magicznej atmosfery.

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Wegański bigos z suszoną śliwką kalifornijską

    Wszyscy wiemy, co powinno znaleźć się na tradycyjnym, wigilijnym stole. A jakie potrawy goszczą na stołach wegan? Czy wegański stół świąteczny może równać się z tym tradycyjnym? Podczas świątecznego warsztatu kulinarnego dwa autorytety kulinarne, Chef Witek Iwański oraz autorka bloga Jadłonomia, przedstawiły interpretacje świątecznych potraw w dwóch wariantach, tradycyjnym oraz wegańskim. Łącznikiem obu opcji była suszona śliwka z Kalifornii.

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

  • Przepis na chutney ze śliwek

    ..."Chutney śliwkowy to są po prostu bardzo drobno pokrojone śliwki suszone. Jeśli są one bardzo świeże to super, bo są i miękkie i nie trzeba ich już dodatkowo namaczać. Jeśli natomiast mamy duże i zbytnio wysuszone owoce, to wtedy lepiej właśnie je namoczyć, by zyskały odpowiednią wilgotność" - radzi Marecka. Czym doprawić śliwkowy chutney? "Do tak drobno pokrojonych śliwek dodałabym...

  • Coś czuję, że sama nazwa ciasta z czymś Wam się kojarzy. Słodkie, pyszne suszone śliwki w czekoladzie, któż ich nie jadł. Dziś proponuję ciasto inspirowane tymi właśnie czekoladkami. Jest mocno czekoladowe i śliwkowe zarazem.

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    Ma niezwykłe właściwości – chociaż jest bardzo słodki, znakomicie sprawdza się nie tylko w deserach. Oto kilka niebanalnych pomysłów!

  • Wypróbowany przepis na "Granat - z czym go łączyć?"

Artykuły na temat: w czym namoczyć sliwki
  • Świeże czy suszone?

    Zarówno jedne, jak i drugie nie tylko dostarczają całego bogactwa wrażeń smakowych, ale także posiadają wspaniałe wartości odżywcze.

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Mięsa z suszonymi owocami

    Śliwki, rodzynki i morele stanowią zarówno doskonałą samodzielną przekąskę, jak i wspaniały dodatek do dań.

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni...

  • Cukinia - jak ją przyrządzić?

    Uwielbiają ją nie tylko wegetarianie, może być ona smakowitą przystawką lub dodatkiem do dań mięsnych, ryb, szaszłyków czy sałatek.

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Święta w Europie

    Co króluje na świątecznych stołach we Włoszech, Rosji czy Belgii? Zapraszamy do podróży kulinarnej po całej Europie. Zobaczcie co jedzą w święta za granicą.

  • Miłośnicy zdrowego odżywiania zwariowali na jej punkcie. Ma w niezwykły sposób wpływać na nasz organizm, uwalniając go od wielu przykrych dolegliwości. Czym jest kombucha i dlaczego warto włączyć ją do diety? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach sklepy ze zdrową żywnością w Stanach Zjednoczonych zaczęły zapełniać się produktami przygotowanymi na bazie kombuchy. Trend ten powoli zaczyna docierać również do Polski, zdobywając coraz większe zainteresowanie. Tymczasem na Dalekim Wschodzi kombuchę...

  • Z różnych świata stron

    ...ugotować na sypko. Grzybki namoczyć. Mięso umyć, pokroić na paseczki, posypać przyprawą do dań chińskich. Po 15 minutach usmażyć. Paprykę, marchew, pieczarki i cebulę oczyścić i pokroić. Grzybki mun(...), bulion. Tuszkę opłukać, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Śliwki namoczyć, osączyć, a następnie pokroić w paski. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...