-
Informacje na temat:
w czym mrozić zupy
-
-
Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...
-
-
Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.
-
...cebulę. Czym zastąpić marchewkę w zupie grzybowej? Zamiast marchewki, do wywaru możemy dodać 10 dag namoczonych suszonych śliwek. Zupa zyska mocny charakterystyczny smak. Jakie dodatki do zupy(...)? Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jeśli są mrożone, przed wrzuceniem do zupy trzeba je rozmrozić i namoczyć, tak samo jak świeże grzyby. Jakie dodatki do zupy grzybowej? Makaron, zacierki...
-
z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)
-
...przeciśnięty czosnek. Chwilę pogotuj. Wyjmij kiełbaski, obierz je ze skóry, pokrój w plastry, po czym podsmaż na oleju. Następnie ponownie dodaj do zupy. Podgotuj. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku(...). Do litra wrzątku włóż wędzonkę oraz namoczone, odcedzone grzyby. Gotuj 30 minut, po czym dodaj oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę i ugotuj. Wywar przecedź. Grzyby drobno pokrój i włóż je ponownie do...
-
Alternatywa na piątkowy obiad;) Tanie, pożywne i smaczne. Można też wykorzystać resztki niedojedzonej zupy;)
-
...dużą, głęboką patelnię wysyp łyżeczkę gruboziarnistej soli. Poczekaj, aż się na tyle rozgrzeje, że zacznie lekko podskakiwać. Wtedy obsmaż na niej żeberka (obracaj je, by nie przywarły), po czym(...) zostawić np. do zupy). Zalej bulionem i duś przez ok. 15 min. Po tym czasie ponownie włóż na patelnię żeberka, dodaj pieprz i zalej piwem. Duś kolejne 10-15 min (aż płyn się zredukuje). Żeberka podaj...
-
takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas
-
...dokładnie umyj i osusz. Wyciśnij sok z cytryny. Przełóż wszystkie składniki do szklanki i zmiksuj. Porcja: 160 kcal. Lekkie zupy na obiad i kolację Z czego najlepsze? – Mniej kaloryczne będą na bazie włoszczyzny niż na mięsie czy kościach – podpowiada Iza Czajka. – Przygotowanie wywaru zajmuje najwięcej czasu. Dlatego warto zrobić go więcej, podzielić na porcje i zamrozić w pojemniczkach lub...
-
Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...
-
...na wprowadzenie odrobiny nowoczesności i odejście od tradycji, proponuję postawić na oryginalne menu. Poza schematem Każdej parze młodej zależy na tym, aby ich wesele czymś się wyróżniało(...). Jako naród lubimy zupy, mięsa, placki i pierożki, więc warto zastosować niewielki fortel i wybrać te dania, które mają składniki podobne do naszych potraw. Zastanów się, czy wybrane przez ciebie...
-
Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych. Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Fot. 123RF/Picsel Lato i to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak...
-
-
Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...
-
...i doprowadź do wrzenia. Następnie zawartość patelni przelej do garnka z pozostałym wywarem, dodaj sól oraz pieprz i zagotuj. 2. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Po 5 min(...) gotującej się na małym ogniu zupy dodaj pokrojoną w paseczki pierś drobiową oraz brokułowe różyczki. Doprowadź zupę do wrzenia, gotuj 5 minut, następnie zapraw śmietaną wymieszaną z mąką (najpierw...
-
Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą. Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i...
-
-
Jesteśmy narodem, który uwielbia zupy. Nic więc dziwnego, że goszczą one także na naszym świątecznym stole. Ale jak je przygotować, aby smakowały każdemu członkowi rodziny? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Na co jeszcze, poza...