• Informacje na temat:

    w czym mrozic zupy

Przepisy na temat: w czym mrozic zupy
  • Na lepszy nastrój

    ...widelca jajkiem i na stolnicy wyrób ciasto. Potem odrywaj kawałki i ugniataj palcami. Zacierki wrzuć do gotującej się zupy. Danie możesz też podać z sadzonymi jajkami przepiórczymi i grzanką z serem...

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • Co dobrego w brokułach?

    ...z brokułami w roli głównej (i nie tylko) są tysiące. Polecane są zwłaszcza pasty, sosy, zapiekanki czy zupy. Milena Pietrzykowska...

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Sprawdzone sposoby na udaną grzybową

    Co może stanowić bazę do zupy? Bazą do zupy mogą być: włoszczyzna i łyżeczka oleju, masło klarowane plus sól i pieprz albo mięso rosołowe, marchewka i pietruszka. Zawsze trzeba dodać pokrojoną cebulę. Czym zastąpić marchewkę w zupie grzybowej? Zamiast marchewki, do wywaru możemy dodać 10 dag namoczonych suszonych śliwek. Zupa zyska mocny charakterystyczny smak. Jakie dodatki do zupy...

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...przeciśnięty czosnek. Chwilę pogotuj. Wyjmij kiełbaski, obierz je ze skóry, pokrój w plastry, po czym podsmaż na oleju. Następnie ponownie dodaj do zupy. Podgotuj. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku(...). Do litra wrzątku włóż wędzonkę oraz namoczone, odcedzone grzyby. Gotuj 30 minut, po czym dodaj oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę i ugotuj. Wywar przecedź. Grzyby drobno pokrój i włóż je ponownie do...

  • Alternatywa na piątkowy obiad;) Tanie, pożywne i smaczne. Można też wykorzystać resztki niedojedzonej zupy;)

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...dużą, głęboką patelnię wysyp łyżeczkę gruboziarnistej soli. Poczekaj, aż się na tyle rozgrzeje, że zacznie lekko podskakiwać. Wtedy obsmaż na niej żeberka (obracaj je, by nie przywarły), po czym(...) zostawić np. do zupy). Zalej bulionem i duś przez ok. 15 min. Po tym czasie ponownie włóż na patelnię żeberka, dodaj pieprz i zalej piwem. Duś kolejne 10-15 min (aż płyn się zredukuje). Żeberka podaj...

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

Artykuły na temat: w czym mrozic zupy
  • Koktajle i zupy - najłatwiejsza dieta świata

    ...dokładnie umyj i osusz. Wyciśnij sok z cytryny. Przełóż wszystkie składniki do szklanki i zmiksuj. Porcja: 160 kcal. Lekkie zupy na obiad i kolację Z czego najlepsze? – Mniej kaloryczne będą na(...) łyżkę jogurtu, garść pestek słonecznika lub dyni, posypujemy natką lub kiełkami – gotowe! Jeśli ktoś woli zupy mięsne, nic nie stoi na przeszkodzie, by do gotowej zupy dodać pokrojone grillowane...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    ...na wprowadzenie odrobiny nowoczesności i odejście od tradycji, proponuję postawić na oryginalne menu. Poza schematem Każdej parze młodej zależy na tym, aby ich wesele czymś się wyróżniało(...). Jako naród lubimy zupy, mięsa, placki i pierożki, więc warto zastosować niewielki fortel i wybrać te dania, które mają składniki podobne do naszych potraw. Zastanów się, czy wybrane przez ciebie...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą. Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i...

  • Pyszne zupy dyniowe

    Z łagodnej w smaku dyni przyrządzisznie tylko delikatne i słodkie zupy. Dyniowa jest pyszna także na ostro.

  • Jesteśmy narodem, który uwielbia zupy. Nic więc dziwnego, że goszczą one także na naszym świątecznym stole. Ale jak je przygotować, aby smakowały każdemu członkowi rodziny? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Na co jeszcze, poza...

  • Talerz pożywnej i smacznej zupy

    ...i doprowadź do wrzenia. Następnie zawartość patelni przelej do garnka z pozostałym wywarem, dodaj sól oraz pieprz i zagotuj. 2. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Po 5 min(...) gotującej się na małym ogniu  zupy dodaj pokrojoną w paseczki pierś drobiową oraz brokułowe różyczki. Doprowadź zupę do wrzenia, gotuj 5 minut, następnie zapraw śmietaną wymieszaną z mąką (najpierw...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Zupy - krem z groszku

    Sezon na zupy trwa... dzis kolejna na naszym kolacjowym stole... na 2 duzeee porcje 195 kcal dla liczacych kalorie 1 cebula Serce salaty czyli...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....