• Informacje na temat:

    w czym można zapiekac zupy

Przepisy na temat: w czym można zapiekac zupy
  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można(...)Niewątpliwie najlepszym tego przykładem jest kuchnia. Wyśmienite "orientalne" słodycze i desery, zawiesiste "rosyjskie" zupy, delikatne tokánye, jak też wszechobecne mămăligă - wszystko to znaleźć...

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Pora na pora

    ...żadnej magii. Por po prostu jest jednym z najsmaczniejszych warzyw. Zajadał się nim cesarz Neron, bo ma podobno dobroczynny wpływ na głos. Napoleon Bonaparte uważał, że zupa z porów koi nerwy. Zupy(...) jagnięcej. Można zrobić też zupę piwną właśnie na bazie młodych porów. Ich białe końcówki kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Dodajemy odrobinę bulionu warzywnego i dusimy. Dodajemy pokrojoną...

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Sprawdzony przepis na "Orientalna zupa warzywna Do zupy można dodać kawałki kurczaka, najlepiej ugotowanego wcześniej w pa"

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Ciasto banalne w wykonaniu ale niebanalne w smaku. Polecam każdemu. Robi ono furorę wśród znajomych ale i nie tylko.

  • Alternatywa na piątkowy obiad;) Tanie, pożywne i smaczne. Można też wykorzystać resztki niedojedzonej zupy;)

Artykuły na temat: w czym można zapiekac zupy
  • Komosa ryżowa - czy to rzeczywiście superfood?

    .... Z czym się komponuje? Komosą ryżową można zastąpić takie dodatki jak ryż, makaron, czy ziemniaki. Przygotowanie komosy jest niezwykle proste. Jak czytamy na stronie  drpelc.pl : Gotujemy w stosunku(...) i wchłonie pozostałą wodę. Gotowa quinoa jest chrupka, ma sypką, luźną konsystencję i można ją wykorzystać na wiele sposobów. Na początek warto wypróbować risotto, sałatki, czy zupy z jej dodatkiem...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi pomidorów? Początki...

  • Jak smakuje radość

    Nie wiem jak na państwa, ale na mnie oprócz smaku kojąco działa kolor potraw. Kiedy na zewnątrz jest szaro, widok barwnej sałaty czy zupy albo owoców zawsze przynosi sporą dawkę radości.

  • Zobaczcie, co nasi sportowcy będą mogli przekąsić jeśli wybiorą się na zwiedzanie rosyjskiego kurortu, Soczi, nazywanej "Kawkazskają Rivierą". Może podczas oglądania zimowych zmagań też skusicie się na wypróbowanie rosyjskiej kuchni tego regionu? Ten nadmorski kurort nie kojarzy się z Rosją.      fot. Ojj! 600/wikipedia Soczi leży w klimacie subtropikalnym, jest tam więc wilgotno i ciepło. Miasto może się pochwalić aż 300 słonecznymi dniami w roku. Ze względu na wielu turystów i słoneczną...

  • Faszerowane cebule

    W faszerowanych warzywach najfajniejsze jest to, że można je przygotować znacznie wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed obiadem. Wówczas mocniej przechodzą smakiem, więc wychodzi im to na dobre. Cebulki faszerowane soczewicą są lekkie i pożywne zarazem. Wyglądają ślicznie w swoich małych kapeluszach. Możesz faszerować je, czym tylko chcesz, ale dodatek kwaśnych pomidorów w farszu dobrze...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Zapiekanka codzienna

    ...  Mozna by powiedziec... poniewaz na kolacje teraz jemy codziennie warzywa... to wymyslam dania z warzyw... a to zupy a to salatki choc teraz zima...

  • Jesteśmy narodem, który uwielbia zupy. Nic więc dziwnego, że goszczą one także na naszym świątecznym stole. Ale jak je przygotować, aby smakowały każdemu członkowi rodziny? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Na co jeszcze, poza...

  • Jedz to, co cię leczy

    ...masło i smalec tłuszczami roślinnymi, najlepiej oliwą i olejem rzepakowym. Dobry tłuszcz jest w awokado (można smarować nim kanapki zamiast masłem) oraz w orzechach włoskich, siemieniu lnianym(...) niskosodową. Gotuj zupy! To łatwy sposób na solidną porcję potrzebnych ci warzyw. Przyprawiaj je ziołami, których smak zastępuje sól, np.: estragonem, bazylią, tymiankiem. Co na śniadanie, jeśli musisz...

  • Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki! Fot. 123RF Grill dla mięsożerców, czyli tradycja Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły. Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju...