• Informacje na temat:

    w czym moczyć śledzie solone

Przepisy na temat: w czym moczyć śledzie solone
  • Śledzie z podgrzybkami

    ..., - 3-4 ziarna ziela angielskiego, - 3-4 ziarna czarnego pieprzu, - 1/2 łyżeczki cukru Dekoracja: - koperek i natka Przygotowanie: 1. Filety śledziowe moczyć około 2 godzin w wodzie, często ją(...) na maśle grzyby. 3. Cebule obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na sitku i sparzyć dużą ilością wrzątku. Śledzie ułożyć w słoju, przekładając piórkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą i odstawić na...

  • bardzo smaczne śledziki, delikatne w smaku

  • Śledzie w śmietanie

    ..., - jabłko i cytryna do dekoracji, - sól, pieprz ziołowy, - słodka mielona papryka Przygotowanie: 1. Filety zalać zimną wodą i moczyć przez kilka godzin. W tym czasie kilkakrotnie zmienić wodę. Na koniec można jeszcze przez pół godziny moczyć je w zimnym mleku. Następnie pokroić na dzwonka. 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić...

  • Doskonała przekąska do chrupania. W ten sam sposób można też przyrządzić inne orzechy.

  • Śledź w oleju z przyprawami

    Musicie mieć: - śledzie solone lub gotowe matiasy w oleju, (2 opakowania lub 5-6 śledzi), - mleko, - 4 cebule (dwie mogą być czerwone), - olej rzepakowy, - rodzynki, - goździki, - zioła(...) w dzwonka). Tak przygotowane śledzie wypłukać i moczyć w wodzie przez mniej więcej godzinę, 2 razy zmieniając wodę. Następnie moczyć ryby przez 20 minut w mleku. Osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić...

  • Do pochrupania na wieczory zbliżającego się weekendu

  • Śledź w czterech sosach

    ...moczyć w wodzie przez 6-12 godzin. W czasie moczenia dwukrotnie zmienić wodę. Ostatnie 2 godziny moczyć w mleku. Po tym czasie wyjąć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. 2. Żółtka utrzeć z musztardą(...) cebulą, sosem majonezowym i kawiorem. Śledzie w sosie śmietanowym i musztardowym podajemy posypane posiekanym drobno jabłkiem i ogórkiem, zaś śledzie w sosie wykwintnym - pokrojonymi anchois i kaparami...

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

  • Śledzie korzenne

  • W zasadzie tradycyjny przepis, z nieznacznymi modyfikacjami.

Artykuły na temat: w czym moczyć śledzie solone
  • Pomysłowe dania z... resztek

    ...wodzie, w której się moczyła, po czym wodę odlej. Następnie zalej fasolę świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź i ostudź. Na łyżce oleju zrumień mięso (pieczonego lub smażonego można nie rumienić(...) wierzch i wydrąż bardzo ostrożnie gniazda nasienne. Pozostałe małe jabłko obierz i drobno posiekaj. Wnętrze wydrążonych jabłek skrop sokiem z cytryny. Śledzie delikatnie wymieszaj z pokrojonymi...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi....

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni...

  • Miłośnicy zdrowego odżywiania zwariowali na jej punkcie. Ma w niezwykły sposób wpływać na nasz organizm, uwalniając go od wielu przykrych dolegliwości. Czym jest kombucha i dlaczego warto włączyć ją do diety? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach sklepy ze zdrową żywnością w Stanach Zjednoczonych zaczęły zapełniać się produktami przygotowanymi na bazie kombuchy. Trend ten powoli zaczyna docierać również do Polski, zdobywając coraz większe zainteresowanie. Tymczasem na Dalekim Wschodzi kombuchę...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...