• Informacje na temat:

    w czym moczyc filety

Przepisy na temat: w czym moczyc filety
  • Śledzik raz, a najlepiej... trzy razy, poproszę

    ...śledziowych (matiasów), które trzeba wymoczyć w wodzie z lodem przez 12 godzin, w międzyczasie trzykrotnie ją zmieniając. Po upływie tego czasu filety trzeba odsączyć na sitku i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. Śledzie w curry z wiśniami Śledzie kroimy na dwucentymetrowe kawałeczki, wiśnie moczymy we wrzącej wodzie (ok. 30 min.) i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty i kawałkami...

  • Nie wiem, czy przepis jest toskański, ale włoskim rodowodem z pewnością może się poszczycić. Jak pewnie pamiętacie – jakiś czas temu dotarła do nas dostawa ekologicznych cytrusów z Sycylii. Nie pierwsza i nie ostatnia w tym sezonie. Mając do dyspozycji takie wspaniałe owoce, każdego roku przygotowuję moczone cytryny. Są one niebezpiecznie pyszne, wręcz uzależniające! Nie mogę się im oprzeć, mogłabym zjeść niemal każdą ilość… Do czego mogą być użyte moczone cytryny? To doskonały dodatek do...

  • Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    ...starty, np. edamski, świeżo mielony pieprz. Wcześniej gotujemy buraki i ziemniaki w mundurkach, studzimy je. Opłukane filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 60 minut. Odsączone(...) naczynia układamy kolejno: warstwę śledzi, warstwę majonezu (ok. 2 łyżki), tę warstwę dobrze oprószmy pieprzem. Następnie układamy warstwami: cebulę, ogórki kiszone i ziemniaki, po czym dodajemy kolejną...

  • Proste, smacze kotleciki

  • Śledź w czterech sosach

    ...cebuli, - 2 łyżki musztardy, - 1 łyżka oleju, Sos wykwintny: - 1 puszka anchois, - 2 cebule, kapary, - pół porcji sosu majonezowego, - 2 łyżeczki czerwonego kawioru Przygotowanie: 1. Filety...

  • Smaczne mięsko na obiad.

  • Śledzie w śmietanie

    Składniki na 4 porcje: - 50 dag solonych śledzi (filetów), - 15 dag jabłek, - sok z cytryny, - 15 dag cebuli, - 1 szklanka śmietanki kremówki, - 3 łyżki kwaśnej śmietany, - pęczek koperku, - jabłko i cytryna do dekoracji, - sól, pieprz ziołowy, - słodka mielona papryka Przygotowanie: 1. Filety zalać zimną wodą i moczyć przez kilka godzin. W tym czasie kilkakrotnie zmienić wodę. Na...

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Filety moczymy przez 6-12 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie wyjmujemy je, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pierwszy sos - majonezowy(...); 2 łyżki musztardy; 1 łyżka oleju. Majonez łączymy z olejem, dodajemy cebulę i musztardę, dokładnie mieszamy. Czwarty sos - wykwintny 1 puszka anchois; 2 cebule, kapary; pół porcji przygotowanego...

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

Artykuły na temat: w czym moczyc filety
  • Gofry gryź!

    ...) Na marynowanego pstrąga: 120 g cukru pudru, 80 g soli morskiej, 40 ml ginu, 1/2 szklanki posiekanego koperku, 1 cytryna (skórka i sok), 800 g świeżego pstrąga (filety) Na sałatkę: 250 g selera(...). Następnego dnia wyjmij filety z marynaty, owiń w folię i odstaw do lodówki. Ciasto na gofry: w misce połącz mąkę z ziołami, startą skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce...

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni...

  • Udany połów

    ...miseczki wsyp mąkę. Do drugiej wlej mleko, roztrzep je z jajkami. Pokrój filety rybne na kawałki 2x6 cm. Rozgrzej olej na dużej patelni. Maczaj ryby kolejno w mące, jajkach i okruchach chleba z polentą i smaż w dwóch partiach 2-3 minuty z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru. Usmażone filety układaj na papierowym ręczniku, by odsączyć je z tłuszczu. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż do niego...

  • W ostatnich latach coraz więcej osób zaczęło interesować się tym, w jaki sposób możemy czerpać z naszego pożywienia to, co najlepsze. Ale czy wiedzieliście o tym, że cenne substancje odżywcze mają również swoje przeciwieństwo? Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) ograniczają lub wręcz uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych przez organizm. Ingerują w nasz metabolizm, sprawiając, iż nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać wartościowych związków dostarczanych wraz z...

  • Nasyć się latem

    Sos: 2 filety anchois drobno posiekane, łyżka białego octu winnego, 2 łyżki śmietanki 36-proc., 1/2 łyżki musztardy Dijon, łyżka oliwy extra virgin, świeżo zmielony pieprz Rozgrzej piekarnik do(...) Zagotuj bulion z czosnkiem, dymką i imbirem. Dodaj kurczaka, zmniejsz ogień i gotuj 10-12 minut. Następnie wyjmij filety, poczekaj, aż nieco przestygną, i pokrój je na mniejsze kawałki. Ponownie zagotuj...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...

  • Pomysłowe dania z... resztek

    Ryba zapiekana w posypce Składniki na 4 porcje: 4 spore filety smażonej lub pieczonej ryby, 1/2 kostki masła, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku, 1/3 pęczka koperku, 1/3 pęczka(...) wodzie, w której się moczyła, po czym wodę odlej. Następnie zalej fasolę świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź i ostudź. Na łyżce oleju zrumień mięso (pieczonego lub smażonego można nie rumienić...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

  • Miłość w czasach fast foodów

    ...kucharzy. Jabłka często łączymy z warzywami, gruszki - rzadko. I raczej rzadko pojawia się na naszych stołach koper włoski, zapewne dlatego, że nie bardzo wiadomo, jak się z nim obchodzić. Oczywiście można(...), przepieczone filety z tej ryby. Tuńczyk jest, poza miecznikiem, najbardziej "mięsopodobną" rybą morską (również dlatego podaję go najczęściej z czerwonym winem). Przepieczona ryba jest jeszcze gorsza od...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...