• Informacje na temat:

    w czym moczyc filety

Przepisy na temat: w czym moczyc filety
  • Śledzik raz, a najlepiej... trzy razy, poproszę

    ...śledziowych (matiasów), które trzeba wymoczyć w wodzie z lodem przez 12 godzin, w międzyczasie trzykrotnie ją zmieniając. Po upływie tego czasu filety trzeba odsączyć na sitku i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. Śledzie w curry z wiśniami Śledzie kroimy na dwucentymetrowe kawałeczki, wiśnie moczymy we wrzącej wodzie (ok. 30 min.) i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty i kawałkami...

  • Proste, smacze kotleciki

  • Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    ...starty, np. edamski, świeżo mielony pieprz. Wcześniej gotujemy buraki i ziemniaki w mundurkach, studzimy je. Opłukane filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 60 minut. Odsączone(...) naczynia układamy kolejno: warstwę śledzi, warstwę majonezu (ok. 2 łyżki), tę warstwę dobrze oprószmy pieprzem. Następnie układamy warstwami: cebulę, ogórki kiszone i ziemniaki, po czym dodajemy kolejną...

  • Smaczne mięsko na obiad.

  • Śledź w czterech sosach

    ...cebuli, - 2 łyżki musztardy, - 1 łyżka oleju, Sos wykwintny: - 1 puszka anchois, - 2 cebule, kapary, - pół porcji sosu majonezowego, - 2 łyżeczki czerwonego kawioru Przygotowanie: 1. Filety...

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Śledzie w śmietanie

    Składniki na 4 porcje: - 50 dag solonych śledzi (filetów), - 15 dag jabłek, - sok z cytryny, - 15 dag cebuli, - 1 szklanka śmietanki kremówki, - 3 łyżki kwaśnej śmietany, - pęczek koperku, - jabłko i cytryna do dekoracji, - sól, pieprz ziołowy, - słodka mielona papryka Przygotowanie: 1. Filety zalać zimną wodą i moczyć przez kilka godzin. W tym czasie kilkakrotnie zmienić wodę. Na...

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Filety moczymy przez 6-12 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie wyjmujemy je, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pierwszy sos - majonezowy(...); 2 łyżki musztardy; 1 łyżka oleju. Majonez łączymy z olejem, dodajemy cebulę i musztardę, dokładnie mieszamy. Czwarty sos - wykwintny 1 puszka anchois; 2 cebule, kapary; pół porcji przygotowanego...

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

Artykuły na temat: w czym moczyc filety
  • Gofry gryź!

    ...) Na marynowanego pstrąga: 120 g cukru pudru, 80 g soli morskiej, 40 ml ginu, 1/2 szklanki posiekanego koperku, 1 cytryna (skórka i sok), 800 g świeżego pstrąga (filety) Na sałatkę: 250 g selera(...). Następnego dnia wyjmij filety z marynaty, owiń w folię i odstaw do lodówki. Ciasto na gofry: w misce połącz mąkę z ziołami, startą skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce...

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni...

  • Udany połów

    ...miseczki wsyp mąkę. Do drugiej wlej mleko, roztrzep je z jajkami. Pokrój filety rybne na kawałki 2x6 cm. Rozgrzej olej na dużej patelni. Maczaj ryby kolejno w mące, jajkach i okruchach chleba z polentą i smaż w dwóch partiach 2-3 minuty z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru. Usmażone filety układaj na papierowym ręczniku, by odsączyć je z tłuszczu. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż do niego...

  • W ostatnich latach coraz więcej osób zaczęło interesować się tym, w jaki sposób możemy czerpać z naszego pożywienia to, co najlepsze. Ale czy wiedzieliście o tym, że cenne substancje odżywcze mają również swoje przeciwieństwo? Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) ograniczają lub wręcz uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych przez organizm. Ingerują w nasz metabolizm, sprawiając, iż nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać wartościowych związków dostarczanych wraz z...

  • Nasyć się latem

    Sos: 2 filety anchois drobno posiekane, łyżka białego octu winnego, 2 łyżki śmietanki 36-proc., 1/2 łyżki musztardy Dijon, łyżka oliwy extra virgin, świeżo zmielony pieprz Rozgrzej piekarnik do(...) Zagotuj bulion z czosnkiem, dymką i imbirem. Dodaj kurczaka, zmniejsz ogień i gotuj 10-12 minut. Następnie wyjmij filety, poczekaj, aż nieco przestygną, i pokrój je na mniejsze kawałki. Ponownie zagotuj...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...

  • Pomysłowe dania z... resztek

    Ryba zapiekana w posypce Składniki na 4 porcje: 4 spore filety smażonej lub pieczonej ryby, 1/2 kostki masła, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku, 1/3 pęczka koperku, 1/3 pęczka(...) wodzie, w której się moczyła, po czym wodę odlej. Następnie zalej fasolę świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź i ostudź. Na łyżce oleju zrumień mięso (pieczonego lub smażonego można nie rumienić...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

  • Miłość w czasach fast foodów

    ...kucharzy. Jabłka często łączymy z warzywami, gruszki - rzadko. I raczej rzadko pojawia się na naszych stołach koper włoski, zapewne dlatego, że nie bardzo wiadomo, jak się z nim obchodzić. Oczywiście można(...), przepieczone filety z tej ryby. Tuńczyk jest, poza miecznikiem, najbardziej "mięsopodobną" rybą morską (również dlatego podaję go najczęściej z czerwonym winem). Przepieczona ryba jest jeszcze gorsza od...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...