• Informacje na temat:

    w czym marynować łososia

Przepisy na temat: w czym marynować łososia
  • Łosoś norweski marynowany

    Składniki : - 4 filety z łososia norweskiego ze skórą, bez ości (ok. 200 g każdy); - 4 łyżki oliwy z oliwek; - 2 łyżki soku z cytryny; - 2 łyżki miodu; - 4 łyżki musztardy dijon; - 2 posiekane(...) i odstawić na 3 godziny do lodówki. Filety z łososia norweskiego przełożyć do naczynia do pieczenia, piec 12 minut w temperaturze 190 st. C, a następnie lekko posolić. W międzyczasie obrać jabłka...

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Tatar z łososia

    Składniki na 4 porcje 400 g łososia 1 posiekana cebulka (może być czerwona) 1 łyżeczka skórki cytrynowej 3 łyżki posiekanego kopru 4 żółtka 1 łyżka marynowanego pieprzu 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku listki bazylii do dekoracji Przygotowanie 40-60 min. Łososia mielimy, dodajemy pozostałe składniki. Formujemy (najlepiej za pomocą foremek lub filiżanek) i schładzamy...

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

  • Składniki : 80 dag filetów z łososia, 1 słoik cebulki marynowanej, 50 dag pomidorków koktajlowych, 10 małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 20 dag wędzonego boczku w plasterkach. Marynata: 8 łyżek oleju, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki soku z grejpfruta, 3 łyżki przyprawy do grilla, łyżka musztardy miodowej.

  • Wypróbowany przepis na "Granat - z czym go łączyć?"

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • Wypróbowany przepis na "Kiełki - z czym smakują najlepiej?"

  • Łosoś w drodze na stół

    Gotowany, przygotowywany na ruszcie, smażony, pieczony, marynowany albo spożywany na surowo - łososia norweskiego można podawać zarówno na eleganckich koktajlach, jak i na rodzinnych lub świątecznych obiadach, w restauracjach czy na piknikach.

  • danie z programu kucharze swiata, proste i efektowne i b. smaczne

Artykuły na temat: w czym marynować łososia
  • Domowe sushi z łososiem

    Pokroić łososia. Ryż (powinien być drobnoziarnisty) umyć, przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinien być dość kleisty). Następnie przyprawić...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Na słodko czy na ostro?

    ​Smaku tych truskawek, które mamy teraz, nic nie przebije. Są najsmaczniejsze - wygrzane w słońcu, soczyste, słodkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach. A to dlatego, że teraz kupujemy nasze, krajowe truskawki, prosto z krzaczka.

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, która często gości na naszych stołach. Niestety, jej miłośnicy mogą mieć powody do zmartwień. Fot. 123RF/Picsel Hodowcy ryb z różnych zakątków globu alarmują, iż światowe zapasy łososi mogą być zagrożone. Wszystko to za sprawą tzw. „oceanicznych wszy", które dziesiątkują ich populację. Pasożyty, będące w rzeczywistości niewielkimi skorupiakami, przyczepiają się do ciała łososia, żerując na nim oraz sprawiając, iż nie nadaje się on do sprzedaży. Badania wskazują,...

  • LOSOS gravlax czyli marynowany... jak w Ikei.

    Losos obok foie gras jest jednym z glownych swiatecznych dan we Francji. Przysmakiem jest losos wedzony ale coraz wiecej osob przyrzadza lososia marynowanego,...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Odchudzasz się? Zjedz sushi!

    ...do zdobycia.  Trzecią alternatywą jest zakup gotowego zestawu w sklepie spożywczym. Sushi boxy zawierają kilka różnych kawałków sushi, a także niezbędne dodatki, jak pałeczki, sos sojowy, imbir...

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni molekularnej. Nowe...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...z makaronem z dodatkiem warzyw, grzybów lub ryb: łososia, dorsza czy tuńczyka. Dobre są też zapiekanki warzywne, tarty. Możliwości jest naprawdę wiele. A w niedzielę? Siostra Anastazja(...): 1/2 kg makaronu penne 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka 1 szklanka konserwowanego groszku 4 jaja 30 dag łososia 2 cebule 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 pęczek zielonej pietruszki...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

Wideo na temat: w czym marynować łososia
  • Afrodyzjaki w kuchni

    Uczestniczka programu "MasterChef" Monika Goździalska zaprezentowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dostępnymi o tej porze roku afrodyzjakami. Goździalska podała szaszłyki z krewetek na musie mango z chili, lasagne z leśnych grzybów z pomidorkami, łososia marynowanego w białym winie oraz ravioli z podgrzybkami i serem ricotta z masłem bazyliowym. Czy Marcin Prokop po degustacji poczuł się