• Informacje na temat:

    w czym kisić ogórki małosolne

Przepisy na temat: w czym kisić ogórki małosolne
  • Made in USA

    Gloster lub Cortland, 2 białe cebule, 70 ml wina białego, 300 g żurawiny, 100 g cukru, 40 ml wody, 2 ogórki małosolne Usmaż boczek, cebulę i jabłka (ze skórką). Po dziesięciu minutach wlej wino(...) pokrój na kawałki dłuższe niż bułka i smaż około dwóch minut z każdej strony. Nałóż na bułki kiełbasę, boczek z cebulą i jabłkiem, pokrojone ogórki małosolne i konfiturę z żurawiny. Bajgiel...

  • To przepis właściwie bardziej na ogórki małosolne niż kiszone, ponieważ przechowywane w odpowiednich warunkach, tj. w chłodnej piwnicy, nawet po roku będą smakowały jak małosolne.

  • Kto nie lubi ogórków małosolnych? :) Ja co roku nie mogę się doczekać, kiedy przyjdzie na nie sezon. Zawsze wykorzystuję ten sam przepis, nigdy mnie nie zawiódł.

  • Mój przepis jest Klasyk Minimum. Co odważniejsi mają tu pole do popisu i modyfikacji z użyciem różnorakich bonusów: liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri.

  • Najlepiej zajada się je z kromką chleba posmarowaną masłem, albo domowym smalczykiem. Przyznam, ze wolę ze smalczykiem, ale podobno to niezdrowe, więc każdy musi zyski i straty rozważyć we własnym sumieniu. Moim zdaniem z umiarem można wszystko. :) Zmierzając do przepisu, powiem jeszcze tylko, żeby nie było niedomówień, że Stasia to moja mamunia i to zrobione według jej przepisu ogóreczki, jeśli się ewentualnie zdecydujecie, będziecie zajadać. Polecam!

  • Najlepsze kiszone ogórki, to te, które ukisimy własnoręcznie :) Ja uwielbiam małosolne, dlatego często ogórki znikają zanim na dobre zdążą się porządnie ukisić. Takie ogóreczki przygotowuje się w bardzo prosty sposób.

  • Nie znam nikogo kto po zimowych dniach nie czeka na pierwsze możliwe do zakiszenia ogórki gruntowe. Zawrotne ceny pierwszych ogórków w sklepach mobilizują do robienia ich na własną rękę. Przepisy na ogórki małosolne są różnorodne i jest ich wiele. ...już za moment sezon na ogórki gruntowe!

  • Prosty i szybki przepis na to jak przygotować ogórki małosolne. Jeśli zostawimy je w zalewie na dłużej, to będziemy mięli ogórki kiszone.

  • Kiedy przychodzi maj nie mogę się doczekać aby zrobić ogórki małosolne. Pierwsza partia 2 kg znika w mgnieniu oka. Zajadają się wszyscy w domu.

  • Małosolne bez chrzanu

Artykuły na temat: w czym kisić ogórki małosolne
  • Letnie ogórki

    Polskie, kiszone ogórki... Cudowny zapach, kolor, niepowtarzalny smak i ta nieprawdopodobna chrupkość, której nie da się pomylić z niczym innym. W słoiku prawdziwych kiszonych ogórków samych(...) z grządki. Po czym poznać świeżego kiszeniaka? Po kolcach. Ogórki tracą kolce w długim transporcie, tracą je ocierając się o siebie, tracą je wreszcie gdy zbyt długo leżą i czekają na kupca. Razem z kolcami...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    ...się w sałatkach, kanapkach, mizerii, można je marynować, konserwować i kisić. Trzeba jednak pamiętać, że świeże warzywo - w przeciwieństwie do kiszonego i małosolnego - może być ciężkostrawne dla osób(...) przypomina maczugę. Skórka również nie jest jednolita - może być gładka, szorstka lub brodawkowata. 4. O ile ogórek zawsze ma delikatny i orzeźwiający smak, o tyle jego długość zależy od jego odmiany. Ogórki...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Za czym można tęsknić na emigracji?

    ...produktów. 3 polskie sklepy - mogę do woli wybierać w polskich rzeczach. Ale nadal zostały "smaki innego rodzaju".  Ogórki małosolne z beczki, prawdziwa kapusta kiszona,ulubione słodycze. Smaki Wigilijnego...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Sprytne patenty na przetwory

    Żeby ogórki kiszone były jędrne, ale i smaczniejsze, wrzuć do słoika liść czarnej porzeczki, liść winorośli albo liść dębu.  By ogórki nie były "puste" w środku, przed włożeniem do słoików ponakłuwaj je widelcem.  Jak przyspieszyć ukwaszenie ogórków małosolnych? Odetnij im końce i/lub ponakłuwaj je widelcem. Po pasteryzacji słoik z ogórkami odwróć do góry dnem - tak się upewnisz...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A, C, B6 - ale za to...

  • Odnalezione poranki

    ...słowami: "Jak wiosennie dziś pani wygląda. Odłożyłem dla pani pomidorki, proszę powąchać, jak pachną". Można ułamać piętkę chleba, własnoręcznie wybrać ogórki do kiszenia. "A chrzan?", zapyta pani ze sklepiku obok i zagada gwarą, że bez chrzanu małosolne niedobre. Pani w supermarkecie nie ma czasu pogadać z ludźmi. Potem wraca się do domu, przyrządza śniadanie i wspólnie z dzieckiem niespiesznie je...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...