• Informacje na temat:

    w czym kisic ogorki malosolne

Przepisy na temat: w czym kisic ogorki malosolne
  • Made in USA

    ...w pióra cebulę. Duś ją do miękkości, po czym zalej winem i gotuj aż nabierze konsystencji konfitury. Rozłóż na pergaminie boczek i wstaw do piekarnika pod grill. Uformuj cztery kotlety o wadze 300

  • Bardzo dobre i zdrowe. Swiata nie odkrylam, ale podaje moj niezawodny przepis.

  • To przepis właściwie bardziej na ogórki małosolne niż kiszone, ponieważ przechowywane w odpowiednich warunkach, tj. w chłodnej piwnicy, nawet po roku będą smakowały jak małosolne.

  • Kto nie lubi ogórków małosolnych? :) Ja co roku nie mogę się doczekać, kiedy przyjdzie na nie sezon. Zawsze wykorzystuję ten sam przepis, nigdy mnie nie zawiódł.

  • Najlepiej zajada się je z kromką chleba posmarowaną masłem, albo domowym smalczykiem. Przyznam, ze wolę ze smalczykiem, ale podobno to niezdrowe, więc każdy musi zyski i straty rozważyć we własnym sumieniu. Moim zdaniem z umiarem można wszystko. :) Zmierzając do przepisu, powiem jeszcze tylko, żeby nie było niedomówień, że Stasia to moja mamunia i to zrobione według jej przepisu ogóreczki, jeśli się ewentualnie zdecydujecie, będziecie zajadać. Polecam!

  • Mój przepis jest Klasyk Minimum. Co odważniejsi mają tu pole do popisu i modyfikacji z użyciem różnorakich bonusów: liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri.

  • Najlepsze kiszone ogórki, to te, które ukisimy własnoręcznie :) Ja uwielbiam małosolne, dlatego często ogórki znikają zanim na dobre zdążą się porządnie ukisić. Takie ogóreczki przygotowuje się w bardzo prosty sposób.

  • Nie znam nikogo kto po zimowych dniach nie czeka na pierwsze możliwe do zakiszenia ogórki gruntowe. Zawrotne ceny pierwszych ogórków w sklepach mobilizują do robienia ich na własną rękę. Przepisy na ogórki małosolne są różnorodne i jest ich wiele. ...już za moment sezon na ogórki gruntowe!

  • Prosty i szybki przepis na to jak przygotować ogórki małosolne. Jeśli zostawimy je w zalewie na dłużej, to będziemy mięli ogórki kiszone.

  • Nie ma to jak ogórek kiszony/mało solny własnej roboty na kanapce ... fajnie jak ma się dostęp do nie pryskanych i sztucznie pompowanych ogórków ...

Artykuły na temat: w czym kisic ogorki malosolne
  • Letnie ogórki

    Polskie, kiszone ogórki... Cudowny zapach, kolor, niepowtarzalny smak i ta nieprawdopodobna chrupkość, której nie da się pomylić z niczym innym. W słoiku prawdziwych kiszonych ogórków samych(...) z grządki. Po czym poznać świeżego kiszeniaka? Po kolcach. Ogórki tracą kolce w długim transporcie, tracą je ocierając się o siebie, tracą je wreszcie gdy zbyt długo leżą i czekają na kupca. Razem z kolcami...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    Ogórek, ogórek, ogórek,/Zielony ma garniturek/ I czapkę i sandały,/ Zielony, zielony jest cały - refrenu piosenki zespołu „Fasolki” nikomu nie trzeba przypominać. Tytułowe warzywo także jest w Polsce doskonale znane. Przed nami (dosłownie i w przenośni) sezon ogórkowy. Najwyższa pora uporządkować informacje na temat tego wąsatego warzywa.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Za czym można tęsknić na emigracji?

    Od prawie 4 lat z małymi przerwami jestem z dala od Polski. Najpierw zimna północna Norwegia, teraz egzotyczny, upalny Cypr. Im dalej w bycie poza Polską tym bardziej tęsknię. Tęsknota za smakami, zapachami, za miejscami, ludźmi, za (nigdy nie sądziłam, że to poczuję) polską kulturą. Nie tą kulturą, która "tworzy Polskę"ale za ludźmi, którzy wywodzą się z tej samej kultury.

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Sprytne patenty na przetwory

    Nowicjuszkom pomogą uniknąć błędów, doświadczonym gospodyniom - uniknąć rutyny. Przetwory mają się udać, a my nie mamy się przy nich narobić!

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Odnalezione poranki

    ...spacerze. Powolnego ugotowania posiłku razem z rodziną. Popołudnia bez internetu. Jeśli nie nauczymy się zwalniać codziennie, na urlopie też będziemy się nieustannie zastanawiać, czy dobrze "prezentujemy...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A, C, B6 - ale za to...