• Informacje na temat:

    w czym kisić kapustę

Przepisy na temat: w czym kisić kapustę
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...z grupy B, kwasami omega-S i alfa-linolenowych pomaga zwalczać infekcje. Pak choi w ogrodzie  Możesz zasadzić kapustę w ogrodzie lub w skrzynkach na balkonie. Lubi miejsca osłonięte. Wysiewa się ją(...) kiszonkę zwaną pao cai (czytaj pao kaj). Można ją jeść już po tygodniu. kapustę kroi się w cienkie paski, doprawia solą (łyżka na kilogram warzyw) i czosnkiem. Następnie układa w kamionce i ugniata...

  • Smaczny pomysł na "Przepis na duszoną kapustę"

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Seler, pietruszka, czarna rzepa czy kapusta - to warzywa korzeniowe idealnie pasujące do dań zimowej kuchni. - Wszystkie te warzywa doskonale nadają się na zupę krem, czy jako puree, które będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs czy ryb - uważa ekspert kulinarny "foodie people" Jakub Mikołajczak.

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    ..., - 2-3 listki laurowe, - 2-3 ziarenka ziela angielskiego, - 2-3 ziarenka czarnego pieprzu, - suszony majeranek, - sól kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji Przygotowanie: Kiszoną kapustę przełóż na deskę i bez odcisaknia soku pokrój na kawałeczki. Posiekaną kapustę przełóż do większego garnka. Zalej około 1,5 l zimnej wody, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela...

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

Artykuły na temat: w czym kisić kapustę
  • Kiszenie kapusty nie jest trudne

    Nie przygotowuję dużej ilości kiszonki na całą zimę, tylko np. kilka słoików, i co jakiś czas robię nową partię. Dzięki temu przez cały rok mam świeżą kapustę.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Łosoś z kiszoną kapustą

    Warzywa, nasiona i tłuste ryby to podstawa wiosennego menu. Musisz teraz jeść potrawy zawierające magnez, cynk i witaminy z grupy B!

  • Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele prozdrowotnych właściwości mają kiszonki. Zajadamy się kiszonymi ogórkami, kapustą, czosnkiem i innymi warzywami. Ale czy wiedzieliście o tym, że kisić można także herbatę? Fot. 123RF/Picsel O tym, że herbata ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie widomo od dawna. Niektóre jej rodzaje doskonale przyspieszają metabolizm, inne relaksują i pomagają się odprężyć, a jeszcze inne pobudzają do działania, ułatwiając koncentrację....

  • Pierogi z kiszoną kapustą

    ...i dodaj szalotkę. Smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj czosnek. Smaż przez 2 minuty, zdejmij z ognia i odcedź z tłuszczu. Pokrój boczek i kapustę na 0,5-centymetrowe kawałki i wymieszaj z szalotką...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Owies, chia, kiszona kapusta - święta trójca zdrowej skóry

    Piękna, promienna cera to marzenie większości kobiet. Aby je spełnić, prócz stosowania specjalistycznych kosmetyków warto również przyjrzeć się codziennej diecie. To, co ląduje na naszym talerzu, istotnie wpływa bowiem nie tylko na kondycję ciała, ale i... skóry.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    ...składnikiem odżywczym dla bakterii. Fermentacja odbywa się w ten sposób, że cukry przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Odpowiednie jego(...) o aktywności przeciwnowotworowej. Dlaczego należy kupować kapustę z beczki? "Nie jest ona przepakowywana do mniejszych torebek, a więc kiszonka nie jest narażona na utratę cennych składników wskutek...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

Wideo na temat: w czym kisić kapustę
  • Potrawy z kapusty kiszonej

    Anna Starmach przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z kapusty kiszonej. Przy okazji ekspertka kulinarna wyjaśniła, czym się różni kapusta kwaszona od kiszonej. Wśród kapuścianych propozycji znalazły się placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami, surówka z kiszoną kapustą oraz zupa pomidorowa z... kiszoną kapustą.

  • Kapusta kiszona i jej wpływ na zdrowie

    - Tam jest bardzo dużo witaminy C - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" o kapuście kiszonej dr Danuta Myłek, dietetyczka. Jakie jeszcze witaminy zawiera? Czy to prawda, że jest ciężkostrawna? Myłek powiedziała też, kto nie powinien jeść kapusty. W studiu programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali razem dania z kapustą kiszoną. - Powinna być obecna w każdym domu, pod każdą postacią - zaznaczyła Cegielska. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: pierogi z...

  • Kiszona czy kwaszona?

    Kucharz Piotr Kucharski zdradził w "Dzień Dobry TVN" tajniki kiszenia i kwaszenia. Wyjaśnił również, dlaczego warto jeść kiszone ogórki. Na stole w programie pojawiły się kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepła sałatka z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.