• Informacje na temat:

    w czym kisić kapustę

Przepisy na temat: w czym kisić kapustę
  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Seler, pietruszka, czarna rzepa czy kapusta - to warzywa korzeniowe idealnie pasujące do dań zimowej kuchni. - Wszystkie te warzywa doskonale nadają się na zupę krem, czy jako puree, które będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs czy ryb - uważa ekspert kulinarny "foodie people" Jakub Mikołajczak.

  • Smaczny pomysł na "Przepis na duszoną kapustę"

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    ..., - 2-3 listki laurowe, - 2-3 ziarenka ziela angielskiego, - 2-3 ziarenka czarnego pieprzu, - suszony majeranek, - sól kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji Przygotowanie: Kiszoną kapustę przełóż na deskę i bez odcisaknia soku pokrój na kawałeczki. Posiekaną kapustę przełóż do większego garnka. Zalej około 1,5 l zimnej wody, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela...

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Składniki: 50 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 30 dag peklowanego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag pieczarek, 10 dag włoszczyzny, 100 ml bulionu, 50 ml oleju do smażenia, 100 ml białego wina, kminek, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól. Przygotowanie : Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy...

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Kapustę gotować w małej ilości wody, do zagotowania trzymać pod przykryciem. Gdy zagotuje się odkryć na chwilę, po czym przykryć i dogotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Ugotowaną kapustę mocno odcisnąć, przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, dodać podsmażoną cebulę z tłuszczem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek...

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

Artykuły na temat: w czym kisić kapustę
  • Kiszenie kapusty nie jest trudne

    Nie przygotowuję dużej ilości kiszonki na całą zimę, tylko np. kilka słoików, i co jakiś czas robię nową partię. Dzięki temu przez cały rok mam świeżą kapustę.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Łosoś z kiszoną kapustą

    Warzywa, nasiona i tłuste ryby to podstawa wiosennego menu. Musisz teraz jeść potrawy zawierające magnez, cynk i witaminy z grupy B!

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Pierogi z kiszoną kapustą

    ...i dodaj szalotkę. Smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj czosnek. Smaż przez 2 minuty, zdejmij z ognia i odcedź z tłuszczu. Pokrój boczek i kapustę na 0,5-centymetrowe kawałki i wymieszaj z szalotką...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu...

  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    ...składnikiem odżywczym dla bakterii. Fermentacja odbywa się w ten sposób, że cukry przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Odpowiednie jego(...) o aktywności przeciwnowotworowej. Dlaczego należy kupować kapustę z beczki? "Nie jest ona przepakowywana do mniejszych torebek, a więc kiszonka nie jest narażona na utratę cennych składników wskutek...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale i bardzo zdrowe. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • Czym ugasić pragnienie

    ...kokosowa nawadnia skuteczniej niż mineralna, dlatego jej picie jest korzystne, zwłaszcza podczas upałów czy rekreacyjnego uprawiania sportu. Co z leczniczymi właściwościami wody kokosowej? Nie ma badań...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

Wideo na temat: w czym kisić kapustę
  • Potrawy z kapusty kiszonej

    Anna Starmach przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z kapusty kiszonej. Przy okazji ekspertka kulinarna wyjaśniła, czym się różni kapusta kwaszona od kiszonej. Wśród kapuścianych propozycji znalazły się placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami, surówka z kiszoną kapustą oraz zupa pomidorowa z... kiszoną kapustą.

  • Kapusta kiszona i jej wpływ na zdrowie

    - Tam jest bardzo dużo witaminy C - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" o kapuście kiszonej dr Danuta Myłek, dietetyczka. Jakie jeszcze witaminy zawiera? Czy to prawda, że jest ciężkostrawna? Myłek powiedziała też, kto nie powinien jeść kapusty. W studiu programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali razem dania z kapustą kiszoną. - Powinna być obecna w każdym domu, pod każdą postacią - zaznaczyła Cegielska. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: pierogi z...

  • Kiszona czy kwaszona?

    Kucharz Piotr Kucharski zdradził w "Dzień Dobry TVN" tajniki kiszenia i kwaszenia. Wyjaśnił również, dlaczego warto jeść kiszone ogórki. Na stole w programie pojawiły się kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepła sałatka z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.