• Informacje na temat:

    w czym amoniak

Przepisy na temat: w czym amoniak
  • Cała prawda o mrożonym pieczywie

    ...chłodniczym czyli właśnie amoniakiem. Krąży on w bardzo szczelnie zamkniętym obiegu i nie ma szans wydobyć się na zewnątrz, a zatem zamrażany produkt nie ma z nim styczności. Warto jednak zaznaczyć, że(...) przyjemnych. Mrożenie chleba za pomocą amoniaku jest szkodliwe - MIT Mrożenie pieczywa najczęściej odbywa się przy użyciu sprzętu działającego na tych samych zasadach, co tradycyjne, domowe zamrażarki...

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

  • Wypróbowany przepis na "Granat - z czym go łączyć?"

  • Wypróbowany przepis na "Kiełki - z czym smakują najlepiej?"

  • Szybkie i pyszne pierniczki idelne do lukrowania i powieszenia na choince

  • Gotowanie budyniu do sernika, niby słyszałam, ale zawsze byłam zbywana twierdzeniem, ze przecież to bez sensu i budyń i tak się „ugotuje” w serze w czasie pieczenia. Niby tak. Zachodu też jest trochę więcej. Budyń musi się wystudzić co zajmuje trochę czasu więc tego sernika nie można sobie upiec od tak „z biegu”. Jednak tym razem postanowiła jednak bliżej zbadać sprawę, właściwości, strukturę, smak i ocenić. Zachodu więcej, ale i więcej możliwości. Pod lupę wzięłam ten przepis i mimo iż nie...

  • brokuły - zielony zdrowy antyoksydant ale dzieci chcą pomidorową ... rozwiązanie się znalazło inspirowane właśnie tym sposobem podania w jednej już nie istniejącej meksykańskiej knajpce

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

Artykuły na temat: w czym amoniak
  • Buty jak nowe!

    Białe trampki wiosną i latem są niezastąpione. Można je wykorzystać do wielu stylizacji. Jak o nie dbać? Czym je czyścić? Przydatny - nie tylko - do czyszczenia butów będzie amoniak. Sprawdź co jeszcze można nim wyczyścić.

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni...

  • Wielkie porządki

    Jak doczyścić piekarnik, a czym usunąć plamy ze skórzanej kanapy? Jak uzyskać perfekcyjną biel firanek? Poznaj triki, dzięki którym twój dom będzie pachnieć świeżością. 43 superrady.

  • Miłośnicy zdrowego odżywiania zwariowali na jej punkcie. Ma w niezwykły sposób wpływać na nasz organizm, uwalniając go od wielu przykrych dolegliwości. Czym jest kombucha i dlaczego warto włączyć ją do diety? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach sklepy ze zdrową żywnością w Stanach Zjednoczonych zaczęły zapełniać się produktami przygotowanymi na bazie kombuchy. Trend ten powoli zaczyna docierać również do Polski, zdobywając coraz większe zainteresowanie. Tymczasem na Dalekim Wschodzi kombuchę...

  • Srebro, złoto i korale – jak czyścić, nabłyszczać i konserwować

    ...można czyścić na 3 sposoby: 1) miękką włosianą szczoteczką maczaną w mieszaninie octu i amoniaku (1:1). Opłucz w czystej wodzie, "masując" szczoteczką. Wysusz najlepiej w miałkich trocinach; 2) papką(...). Z pereł sztucznych i kultywowanych zanurz na godzinę w wodzie z amoniakiem i magnezją (2 łyżki stołowe amoniaku, 1 łyżeczka magnezji na 1 litr wody). Ewentualnie na 3 godziny w słonej wodzie (7 g soli...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

  • Przywracamy blask biżuterii

    ...wytrzyj je ściereczką zanurzoną w piwie. Blask nada im soda oczyszczona - posyp biżuterię, polej kilkoma kroplami octu, a następnie dokładnie opłucz. Amoniak i spółka Wyłóż miseczkę folią(...). Do odświeżenia biżuterii doskonale nadaje się także amoniak. Rozmieszaj go z ciepłą wodą (w proporcji 1:2) i zanurz w roztworze na kilka minut. Wytrzyj do sucha miękką ściereczką. Dobrym środkiem do...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...

  • Mamy sposób na każdą plamę

    ...z mydłem i odrobiną amoniaku. Dobrym sposobem jest też użycie kremu do golenia. Nałóż go bezpośrednio na plamę, zostaw na 5-10 minut. Spłucz krem i upierz. Plamę z wina na białym materiale namocz(...) z solą. Miejsca bardzo mocno zaplamione można przetrzeć wodą utlenioną z amoniakiem (2 łyżki wody utlenionej i 1/2 łyżeczki amoniaku), potem przecieramy jeszcze spirytusem. Możesz spróbować doczyścić plamę...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

Wideo na temat: w czym amoniak
  • Domowe farbowanie włosów. Jakie farby wybierać?

    Rzesze kobiet dokonują koloryzacji włosów na własną rękę, w domowym zaciszu. Stylista fryzur opowiedział, jak należy prawidłowo podjeść do tematu. Paweł Zięba przedstawił znaczenie numerów na opakowaniach farb. Ekspert zdradził także czy lepiej korzystać z farb z amoniakiem, czy bez. (Źródło: TVP/ x-news)